Mesék a szőnyegre terítve | Padlókönyv Grimm-mesékkel

Posted on 2013. október 3. csütörtök Szerző:

0


Gáspár-Singer Annapadlókönyv-bor180

Három klasszikus Grimm-mese elevenedik meg a Padlókönyv lapjain, a Jancsi és Juliska, a Piroska és a farkas, valamint a Három kismalac története, és a mesék a szőnyegen üldögélve akár el is játszhatók.

A nemrégiben megjelent Padlókönyv nem átlagos mesekönyv. Kézbe venni, forgatni már csak mérete miatt sem könnyű, pláne gyerekkéznek. Inkább a földön ülve jó nézegetni, szülőnek és gyereknek egyaránt. Az Akadémiai Kiadó (nem tudományos) kiadványa ugyanis foglalkoztató könyv is egyben: nem csupán a már ismert meséket, hanem kivágható és összeragasztható figurákat is tartalmaz, amelyekkel, ha éppen úgy tartja kedvünk, az egyes történeteket el is játszhatjuk.

A padlóra/földre teríthető, nagyméretű könyvben a történeteket megjelenítő, színes illusztrációé a főszerep: grafikusai Gévai Csilla, Rontó Lili és Sütő Róbert. A rajzhoz tartozó mesék a lap szélein futnak körbe, ráadásul két nyelven, magyarul és angolul. Az óvodások számára ajánlható könyv tulajdonképpen olyan, mint egy többfunkciós társasjáték: a gyerekek meghallgathatják a meséket, majd a szülők segítségével elkészíthetik az egyes karaktereket, és persze elsajátíthatják azok angol elnevezését is. A figurákkal lépegetve könnyedén bejárható a varázslatos mesebirodalom, melyet minden esetben felülről, madártávlatból látunk. Valahogy úgy, mintha éppen egy hatalmas, kerek erdő felett repülnénk, és csak azért állnánk meg egy pillanatra, hogy a történeteknek mi is a részeseivé váljunk. Vagy esetleg megpróbáljuk másképp alakítani az eseményeket.

A szokatlan perspektíva miatt persze maguk a figurák is másképp festenek, mint ahogy korábban megszokhattuk: a szereplők felülről nézve csöppent sem tűnnek kidolgozottnak, édeskésnek, sokkal inkább ironikusan elnagyoltnak. És mégis: van abban valami különös báj, amikor Jancsi és Juliska mostohája leginkább egy színes, foltszerű pacaként, a Piroska és a farkas vadásza borongós hangulatban lévő Rumcájszként, a boszorka groteszk papírmasé figuraként, az erdő állatai pedig, fekete árnyképekként jelennek meg előttünk. De a legjobb az, hogy az ötletes illusztrációknak köszönhetően szinte egyszerre láthatjuk a mesék időben és térben egymás után következő jeleneteit, s így a gyerekek számára is érthetőbbé válik a történetekben tetten érhető folyamat. Lépésről lépésre juthatnak el egyiktől a másikig (például Piroska erdőbéli kalandjától a farkas meglakolásáig) úgy, hogy közben az út maga is láthatóvá válik: hosszában szeli át a dupla oldalt. A már említett felülnézet egyrészt arra (is) szolgál, hogy az olvasó a mesékről – a megszokottól eltérő perspektíva miatt – átfogóbb képet alkothasson, másrészt el is távolít, kihangsúlyozva a látottak valóságtól eltérő jellegét. Ami így már nem is annyira félelmetes.

A három kismalac (a Padlókönyvben)

A három kismalac (a Padlókönyvben)

Az eredetihez képest a mesék magyar szövege lerövidített, éppen azért, hogy a lap szélén, körben kiférjen. Némely esetben azonban felfedezhetünk olyan mondatokat – például a Piroska és a farkas meséjében –, amelyeknek ez a rövidítés nem igazán tett jót. A jól ismert történetben például Piroska minden esetben a nagymama megváltozott külsejére (aki történetesen már a farkas), kérdez rá („Miért ilyen nagyok a szemeid?”): ezek a kérdések viszont ebben a könyvben kijelentésekké változnak („Milyen nagyok a szemeid”), s ezáltal, a válaszokkal együttvéve („Hogy jobban lássalak”) maga a történet is kissé elsietettnek hat. Ettől eltekintve a Padlókönyv gyerekeknek és játékos kedvű felnőtteknek (leginkább szülőknek) egyaránt jó választás lehet. Ha nem is lefekvés idejére, de esős hétvégékre – esetleg a nem is olyan távoli téli estékre – mindenképpen ajánlott.

Padlókönyvek
Akadémiai Kiadó, 2013
Illusztrálta: Gévai Csilla, Rontó Lili, Sütő Róbert

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Három mese: Jancsi és Juliska, A három kismalac, Piroska és a farkas. Három grafikus: Gévai Csilla, Rontó Lili, Sütő Róbert. Két nyelv: magyar és angol. És egy igazán nagy könyv: 30×42cm (A3). Terítsd a padlóra a könyved, üld körül a barátaiddal és a családtagjaiddal, ugorj fejest a mesékbe, és indulj el az úton! Te magad is eljátszhatod a meséket a könyv lapjain, ha kiemeled a kiadvány közepén található dupla oldalt, és körbevágod a szereplők figuráit.

»Ha benne lennék a mesében, odaszaladnék a nagymamához, és szólnék neki, hogy vigyázzon a farkassal.« M., 4 éves

Padlókönyvek. Világraszóló tudás mindenkinek
Akadémiai Kiadó, 2013
Illusztrálta: Gévai Csilla, Rontó Lili, Sütő Róbert
Könyvterv és szövegadaptáció: Kácsor Lóránt
Nyelvi lektor: Faith Tilleray
24 oldal, 1950 Ft
ISBN 9789630593786