Zenei csemege a MOM-ban | A Budapest Sound Collective koncertje

Posted on 2013. szeptember 27. péntek Szerző:

0


Baráti Kristóf

Baráti Kristóf

EE

Különleges koncert lesz hallható a MOM Kulturális Központban október 3-án. A Budapest Sound Collective szimfonikus zenekar alapítója-vezetője, Dubóczky Gergely karmester Haydn rendkívül ritkán hallható Sinfonia Concertante című művét szólaltatja meg. A zenei csemegéhez neves szólisták csatlakoznak a hangversenyen.

Dubóczky Gergely – aki tavaly óta rendszeresen dolgozik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarban (NFZ) Kocsis Zoltán mellett –, 2008 óta szervez a saját együttesével koncerteket, s ezeken sokszor különleges válogatású műsorral lepi meg a közönséget. A repertoár a reneszánsz időktől terjed a kortárs művekig, olykor nem megszokott darabokat tűzve műsorra.

Somodari Péter

Somodari Péter

A Budapest Sound Collective név mögött nincs állandó együttes. A koncertekre, projektekre különböző neves zenekarokban játszó, tapasztalt, valamint pályakezdő muzsikusokat válogat össze Dubóczky Gergely, s ez olyan, termékeny alkotói légkört hoz létre, amelynek segítségével tágítható a szűk repertoár.

A szólisták számára is izgalmas találkozás lesz ez a koncert, Baráti Kristóf évek óta az egyik legkeresettebb hegedűművész, Somodari Péter a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája, Horváth Béla a Nemzeti Filharmonikusok első oboása, Lakatos György szintén ismert fagottművész. Koppándi Jenő az NFZ koncertmestere.

Lakatos György

Lakatos György

Műsor

Haydn: 1. szimfónia I/1
Haydn: Sinfonia Concertante I/105
– * –
Beethoven: IV. (B-dúr) szimfónia

Közreműködik:
Baráti Kristóf – hegedű
Somodari Péter – gordonka
Horváth Béla – oboa
Lakatos György – fagott

Koncertmester: Koppándi Jenő
Vezényel: Dubóczky Gergely

MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz utca 18.)
2013. október 3., csütörtök, 19:30

– * – * – * – * – * –

Dubóczky Gergely 1981-ben született Budapesten. Előbb az Eötvös Loránd Tudományegyetem alkalmazott matematikus szakán tanult, majd 2006-tól a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakára járt, ahol Summa cum laude diplomával végzett.

Dubóczky Gergely (Fotó: Raffay Zsófia)

Dubóczky Gergely (Fotó: Raffay Zsófia)

2010-ben a BARD College (New York állam) The Conductors Institute képzésén vett részt. A 2010-2011-es tanévben az bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst hallgatója volt. Aktív résztvevője volt már több rangos mesterkurzusnak is.

Fiatal korától fogva rendszeresen muzsikál kontinuójátékosként, csembalón és orgonán egyaránt játszik.

Saját zenekarát 2011-ben alapította. Emellett vezényelte például a MÁV Szimfonikus Zenekart és a Szolnoki Szimfonikus Zenekart is.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarban tavaly óta többször dolgozott asszisztensként, betanító karmestereként Kocsis Zoltán mellett, 2013 tavaszán az NFZ ifjúsági bérletében saját koncertet dirigált a Művészetek Palotájában.

Színházakban is dolgozott énekesekkel, zenekarokkal, karmesterként és korrepetitorként. Mindemellett szívesen vezényel oratorikus koncerteket kórusokkal, dirigált hangversenyt például a Budapesti Kórussal és a bécsi Arnold Schönberg Chor énekeseivel.

Nagy hangsúlyt fektet a magyar kortárs zenére, hangversenyein rendszeresen műsorra tűzi egy-egy kortárs komponista művét.