Ki ölte meg Sternberget? | Georges Simenon: Az elátkozott hajó

Posted on 2013. szeptember 27. péntek Szerző:

0


Bedő J. IstvánSimenon_Az_elatkozott-bor180

Talán kicsit messziről kezdjük, de a Georges Simenon-sorozat legutóbbi darabja mégiscsak fölveti a kérdést: olvashatott-e Rejtő Jenő Simenont? (Mert például Conan Doyle-t biztosan: A szőke ciklon indító jelenetét és kulcspoénját az egyik Holmes-novellából kölcsönözte el – jobb is lett a Rejtőé…)

Az először 1932-ben megjelent Le Passager de Polarlys (A Polarlys utasa; a magyarításban Az elátkozott hajó) egyes jelenetei gyanúsan ismerősek a Piszkos Fred, a kapitányból. Csakhogy Freddy bátyánkat előbb ismerhette meg a magyar olvasó, pedig a mű későbbi (1940).

De tételezzük fel, hogy Rejtő nem ismerte a Polarlys-t. A sok jelenet hasonlósága bizonyára véletlen egybeesés. Talán a kor levegőjében volt a történet alaphelyzete: unalmas útra induló teher- és postahajó, néhány utas, pocsék időjárás, tejfölös köd takarta irányfények. Hideg, nedves rosszkedv. (A napsütötte sétafedélzetet mutató – amúgy vonzó – címlapnak természetesen semmi köze sem a Jeges-tengerhez, sem a mű hangulatához, sem a Polarlyshoz.)

És aztán: gyilkosság a hajón. Meg egy ismeretlen utas, akit a beszállás óta senki nem látott. Aztán egy különös csobbanás, melynek okozója lehetett a furcsán viselkedő ballonkabátos utas, aki kerülte mindenki társaságát – ő esett volna a vízbe? Vagy egy zsák szén? Rejtélyes identitású, gyanús kazánfűtő. A háttérben valahol narkós banda, meg egy másik gyilkosság. És miért utazik a norvég partok irányába egy feltűnően csinos, de nagyon ribancosan viselkedő nőszemély? Őróla sem lehet tudni semmi hiteleset.

A hajón játszódó regények már önmagukban ideális helyszínen valósulnak meg, a bezárt szoba modell jól tud működni. A külső kapcsolat nélkül megoldandó rejtély – amitől persze mindenki szabadulni szeretne – kedves terepe a krimiírónak. Itt akármi is történik (késszúrás, besurranó tolvajlás vagy álomkór), helyben intézendő el, külső segítség nélkül. Ezért van, hogy a hajóra szálló rendőrség tehetetlen, és nincs ködlámpája, ami világosságot teremtene a zavaros kapcsolatokban.

Ááááá, hagyjuk a fenébe az egészet. (Ez a rendőrség véleménye.)

Simenon_Az_elatkozott-INDA könyv olyan, mint a Simenon által leírt nyirkos köd: bekúszik az ember gallérja alá, nem hagyja lerázni magát. (Barta Tamás korrekt fordítása.) Idegesít, mint minden krimi, mert a poént várjuk. De Simenon komótos (mint kedves Maigret-je), amikor hajszolná előre a cselekményt, akkor is lépeit visszafogva ballag. Ez nem baj! Nem akciófilmet nézünk. Lassan mindenki gyanús lesz, és mindenki elárulja magát valahogyan.

Amikor ez a könyv született – valószínűleg szakmányban, mint az idő tájt minden, a füzetes méretet éppen csak meghaladó művecske –, még nem volt szokásban humort beledolgozni a sztori anyagába. Ez a sok rosszkedvű, fázós ember hiába iszik valami lélekmelegítőt, nem derül fel. Még Petersen kapitány is éppen csak megenyhül a történet megoldásán. A mai olvasónak kifejezetten hiányzik a humor, vagy legalább némi irónia. De frissebb ízlésünk igényeit nem kérhetjük számon egy idestova nyolcvanéves történeten.

Végül is az ügy megoldódott, mire a hajó elérte a Jeges-tengert.

Georges Simenon

Georges Simenon

Georges Simenon: Az elátkozott hajó
Agave Könyvek, 2013

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Sokat látott matrózok azt mondják, létezik egy átok, amely a világ bármely pontján sújthatja a hajókat, ráadásul senki nem tudja pontosan, hogy mi rá a magyarázat. Talán csak a véletlenek kegyetlen összjátékáról van szó. Baljóslatú események egész sorozata kezdődhet egészen ártatlan módon, de egy tapasztalt tengerész látja a különbséget. Hirtelen, minden ok nélkül elpattan egy árbockötél, és eltöri az egyik matróz karját. Egy hajósinas megvágja az ujját krumplihámozás közben, és másnapra belehal a sebfertőzésbe. És ez csak a kezdet.

Petersen kapitány, a Norvég-tenger tapasztalt tengeri medvéje már a kihajózáskor érzi, hogy valami nincsen rendben a fedélzeten. Amikor végül bekövetkezik a szerencsétlenség, gyanakodni kezd nem csak a legénység új tagjaira, hanem az utasokra is, kivétel nélkül. Hamarosan kiderül, hogy bűnöző rejtőzik köztük, a hajónak azonban folytatnia kell útját észak felé. A fedélzeten egymást követik a furcsa események, és Petersen egyre elszántabban próbálja előkeríteni a tettest, hiszen mindnyájuk élete veszélyben forog.

Georges Simenon: Az elátkozott hajó
Agave Könyvek, 2013
144 oldal, 2280 Ft
ISBN 978 615 527 2301