A szájbervilág terméke | Martin & Simon Toseland: Infografika

Posted on 2013. szeptember 1. vasárnap Szerző:

0


Bodó Viki BooklányToseland_infografika-bor180

Teljesen más ez a kötet, mint bármi, amit valaha is a kezembe fogtam. Nem album, mert nem a benne bemutatott tárgyak/képek az érdekesek, de valahol mégis az. Nem könyv, mert ahhoz túl kevés benne a szöveg, de valahol mégis az. Nem ismeretterjesztő tanulmány, mert ahhoz túl grafikus, de valahol mégis az… Mindez egyszerre és mégsem az Infografika.

(…) Tulajdonképpen egy olyan alkalmazott grafikai területről van szó, amelyben együtt él rajz, szöveg és fénykép, de oly módon, hogy túlmutat azok formanyelvén. Sokkal informatívabb, mint egy egyszerű szöveg, komplexebb, mint egy rajz és sokkal több, mint egy fénykép. Mindezen területek sajátosságait, formanyelvét ötvözi annak érdekében, hogy a lehető legkisebb helyen, a lehető legközérthetőbben a lehető legtöbb információt eljuttassa az olvasóhoz. Sőt, a lehető legtöbb olvasóhoz (vagy talán a néző lenne a helyes kifejezés? Szakértők, ide!).

A huszonegyedik századi szájbervilág terméke ez a terület, de a legkevésbé sem a virtuális tér részére. Láthatóan jól hasznosítható akár nyomtatott sajtóban, akár az oktatás, akár egyes prezentációk területén. Használ minden eszköztárat, amit már külön-külön megszokhattunk, automatizmusként kezelünk, de sajátosan és igen hatékonyan ötvözi azokat.

Ami azonban még eredetibbé teszi ezt a könyvet, az a témaválasztás: a világ más szemmel. Lapozgatása közben felötlött bennem, hogy kiválóan alkalmas lenne arra, hogy betegyük egy időkapszulába az utókor számára. Mindent elmond korunkról, akár azzal, hogy mi került a kiadványba, vagy mi maradt ki belőle. 2013, sűrítve. Ezek vagyunk mi: ezek a vágyaink, motivációink, szenvedéseink, szerencséink, ezt tettük a világgal és ezt tesszük egymással, s ezek határozzák meg a közbeszédet manapság.

Kezdve a Facebook-felhasználók nem szerinti összehasonlításától az egyes országokban, odáig, hogy milyen költségtérítés jár egyes politikusoknak a világban vagy a legszerencsésebb pókerkombinációkig. Benne van, hogy van a legtöbb McDonald’s a világon, de az is, hogy mennyibe kerül egy doboz cigi itt-ott vagy melyek a legszélsőségesebb időjárási jelenségek és a népességrobbanás. Mindez színesen, témánként két oldalban, olyan infografikus módszerekkel megjelenítve, ami biztosítja, hogy ez a két-két, nagy kedvvel tanulmányozott oldal bizony több tíz oldal információját csöpögtesse be az agyakba.

A felpörgött, digitálisan állandóan bombázott világ terméke ez a grafikai ág, ami tökéletesen megfelel a modern kor kihívásainak. Gyors, informatív, élvezetes: mindent tud, amit elvárhat a modern ember. (…)

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Martin & Simon Toseland: Infografika. A világ más szemmel
Fordította: Kúnos Linda
Corvina Kiadó, 2013
208 oldal
ISBN 978 963 136 1087

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

 A világ legerősebb paprikái? Fiatalon elhunyt rocksztárok? Bliccelő diplomaták? A világ legdrá­gább esküvői? A legerősebben harapó állatok? Unatkozó országok rangsora? A diktátorok frizurája? Szoknyahossz-index

Ez az egyszerre tartalmas, tanulságos és szórakoztató könyv ehhez hasonló témák és kérdések sokaságával bizonyítja, hogy meg kell tanulnunk más szemmel nézni a világot.

Az infografika ősi és egyszersmind modern fogalom: a szemléltetés művészetét jelenti, az adatok, az »információ« és a képi megjelenítés, a »grafika« összeolvadásából született. Látha­tóvá és könnyen érthetővé teszi azokat a sokszor bonyolult vagy éppenséggel könnyed, meghökkentő vagy vicces tartalmakat, melyeket adatok hordoznak, de értelmük, lényegük, a bennük rejlő összefüggések láthatatlanok maradnak mindaddig, amíg képi formában meg nem pillantjuk őket.