Előzetes és meglepetések | Egy hét múlva indul a Fesztivál

Posted on 2013. augusztus 20. kedd Szerző:

0


fesztivál logoHamarosan kezdődik a 16. Zsidó Nyári Fesztivál. Na­gyon sokféle stílus, nagyon sok előadó, a korábbi­aknál több helyszín várja az érdeklődőket.

Herczku Ágnes

Herczku Ágnes

Még soha nem lépett fel együtt az idén negy­ven éves, legendás Muzsikás Együt­tes és Herczku Ágnes, a külön­leges hangú népdal­énekes. Koncertjeik külön-külön is esemény­számba mennek itthon és külföldön, együtt zenélésük pedig igazi zenei különlegességet ígér. A szinte nemzeti intézménynek számító együttes augusztus 27-én a Dohány utcai zsinagógában Utak és Gyökerek címmel megszólaltatja az eltűntnek hitt erdélyi magyar zsidó népzene legszebb dallamait, és a Bartók Bélát megihlető népzenei motívumokat két nagy sikerű albumuk – a Szól a kakas már és a Bartók – anyaga alapján. Az estnek még két különleges vendége lesz, Alexander Balanescu, Londonban élő, világhírű román hegedűművész, és a táncház mozgalom meghatározó alakja, Farkas Zoltán táncos-zenész, akik közreműködésükkel még színesebbé teszik az egyébként is sokat ígérő programot.
Herczku Ágnes nem kis izgalommal és természetesen zenehallgatással, szövegtanulással készül a Muzsikás együttessel való közös fellépésre. Nem titkolta, hogy a program két számára újdonságnak számító feladat elé állította, amelyeket szintén szeretne tökéletesen megoldani, ezért a műfaj legjobbjaitól kért „külső” segítséget. A Szól a kakas héber szövegrészének pontos és hiteles interpretálása érdekében Bíró Eszterhez fordult tanácsért, a Bartók Béla 32. duóját ihlető vokális anyagánál – ami eredetileg egy máramarosi férfitánc, meglehetősen csipkelődős szöveggel, amit természetesen nők énekelnek – Kelemen László volt kész segíteni. Miután kiderült, az eredeti hangfelvétel annyira torzít, hogy hallás után lehetetlen leírni a román szöveget, kölcsönadta Bartók máramarosi gyűjtéséről megjelent német kiadványát.

Herczku Ágnes ajánlása: „Minden alkalmat megragadok, ha Bartókról van szó. Akár koncertezés, akár koncertajánlás okán. Így, mikor felhívott Hamar Dániel – az idén 40 éve fennálló! – Muzsikás együttesből, hogy szeretnének meghívni a Bartók-estjükre, nem sokat hezitáltam… Azok se hezitáljanak, akik kérdőjellel beírták maguknak a naptárba a koncertet, hanem töröljék ki a kérdőjelet és jöjjenek el! Alexander Balanescu is az est vendége lesz, őt – tapasztalatból is – meleg szívvel ajánlom a nézők figyelmébe! Sipos Misivel jó néhány darabot eljátszanak majd Bartók 44 duójából, a többi legyen meglepetés…”

Az Asamblea Mediterranea koncertje augusztus 29-én ritka alkalom arra, hogy egyszerre találkozzunk az askenázi és szefárd zene világával. Nem mindennapi élményt ígér az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartandó est, hiszen az Asamblea Mediterranea egyedi repertoárja társítja a két nép eredeti zenéjét. A nyolc kiváló muzsikus lenyűgöző, modern hangzásvilágú zenei párbeszédet hoz létre a két zsidó kultúra között.

Asemblea Mediterranea

Asamblea Mediterranea

Bizonyára nem sokan tudják, hogy a szefárd zsidók a 16. század közepén érkeztek magyar földre amikor az oszmán (török) birodalom átvette a város felett a hatalmat. Buda és Pest abban az időben még két külön település volt, Buda pedig a legfontosabb központja volt a zsidó kultúrának Európában. A bevándorló szefárdok és a már itt élő askenáziak hidat képeztek a keleti és nyugati kultúra között.
Ennek az estnek a vendégei Gerendás Péter és Somló Tamás. A pop-rock világot képviselő magyar zenészek közreműködése még különlegesebbé teszi a programot, és izgalmas zenei kalandra csábítják a közönséget. A stuttgarti együttes vezetője Alon Wallach izraeli gitárművész több mint 13 éve fejleszti a zenekar egyedi stílusát a szefárd zene tolmácsolására.
– Sokat próbálunk és folyamatosan keressük az új utakat, hogy finomítsuk zenei teljesítményünket. Éppen egy új CD-t készítünk, a munka már a stúdióban folyik, ez arra kényszerít bennünket, hogy ügyeljünk a legapróbb részletekre is. Nagyon örülünk, hogy bemutathatjuk az új programunkat a gyönyörű Uránia Filmszínházban – mondta el. A nyári szünet előtti utolsó koncertjüket Németországban az aschaffenburgi bazilikában tartották, az együttes tagjai ezután nyaralni mentek, vagy Stuttgartban maradtak. Alon Wallach elárulta, miközben a nyári szünetet felhasználva meglátogatta a családját Hollandiában és Izraelben, nem hagyott fel a munkával sem, folyamatosan dolgozik egy darabon, amelyet kórusra, szóló énekesekre és vonósokra ír egy frankfurti vallási kórus megbízásából.

Alon Wallach ajánlása: „Programunk egyesíti a gyönyörű és ritkán játszott szefárd és az askenázi zsidók zenéjét. Sokan hajlamosak szétválasztani ezt a két zsidó kultúrát egymástól. Koncertünk elsődleges célja, hogy bemutassuk, a zene miként képes hidat építeni a különböző zsidó kultúrák és csoportok között.”

Polgár Judit estjén egyrészt énekhangra, klarinétra és zongorára írt szívhez szóló dallamokban gyönyörködhetünk, másrészt most először hallhatjuk a világhírű Polgár László operaénekes művésszé érett lányait együtt játszani Budapesten. A Wesselényi utcában augusztus 28-án, a Goldmark teremben Wijrag Tudjad címmel csendül fel a zenéjük, kiegészítve az Ausztráliából származó énekesnővel, Alexandra Hebarttal. Három gyönyörű fiatal, tehetséges művésznő a pódiumon – nem nehéz megjósolni, hogy elvarázsolják a közönséget.
A koncertprogram színes, érzelmes és szórakoztató, amelyhez mindhárom előadó hozzáadja „hangszerének” saját színét. Csodálatos dalok szólalnak meg Brahmstól és Mahlertől, mesteri magyar kompozíciók, zsidó klarinétdallamok, amerikai szórakoztató zene és jiddis dalok, melódiák csendülnek fel a koncerten.
Érdemes megismerkedni Alexandra Hebart énekesnővel, aki Európa számos országában és Ausztráliában lépett fel kortárs zeneművek előadójaként, önálló dalesten, vagy hangverseny szólistaként. Operaénekesként lírai és koloratúr-mezzoszoprán szerepekben egyaránt hallható. Polgár Judit nem véletlenül őt hívta meg vendégként az estjére, egyébként is gyakori koncertpartnerek…

Polgár Judit, Polgár Éva, Alexandra Hebart

Polgár Judit, Polgár Éva, Alexandra Hebart

A zongoránál Polgár Juditot hallhatjuk, ő a zürichi zeneakadémián szerzett művészdiplomát. Dalkísérőként is kiváló tehetség, több nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel. Művészi karrierjét külföldön kezdte, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Angliában, Svájcban koncerteken és dalesteken lépett fel. Több CD-felvétel jelent meg közreműködésével. Itthon idén januárban hallhatta a műfajt kedvelő közönség, Ott lent a völgyben címmel adott nagy sikerű dalestet Leila Pfisterrel az Óbudai Társaskörben.
Polgár Éva, Judit testvére a klarinét avatott művésze, Baselben és Londonban tanult. Szólistaként és együttesekkel koncertezik Európa-szerte, és közben a Berlini Filmművészeti Főiskola hallgatója.

Részletes további programok és jegyvásárlás a fesztivál honlapján.

Posted in: Programajánló