Régi-új darab a Zsámbéki Bázison | John Osborne: Dühöngő (ifjúság)

Posted on 2013. július 15. hétfő Szerző:

0


Krajcsi Nikolett

Krajcsi Nikolett

Xénia

A Zsámbéki Színházi Bázison július 18-án mutatják be John Osborne Dühöngőjét. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös produkciója a Manna támogatásával jött létre.

„A Nézz vissza haraggal (Look back in Anger; magyarul: Dühöngő ifjúság) 1956-os sikere megváltoztatta az angol színházat, elindítva azt a teljes megújulás útján. Osborne neve egybeforrt az »angry young men« (dühös fiatalok) mozgalommal, mely egyike volt a háború utáni nagy művészi lázadásoknak, és legfőképpen a társadalom valódi problémáival történő szembenézést hirdette.” (Osztovits Levente)

A főszereplő Jimmyt alakító Marofka Mátyás frissen diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Krajcsi Nikolett – Alison szerepében – éppen egy hónapja végzett a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán. A rendező, Beczásy Áron pedig a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen államvizsgázott júniusban. A friss diplomások játszó partnerei a színpadon Zeck Júlia, Boros Ádám és Terhes Sándor.

Krajcsi Nikolett, Terhes Sándor

Krajcsi Nikolett, Terhes Sándor

A művet rendre előveszik a magyar színházak, számtalan feldolgozását láttunk már, de kevesen kísérleteztek azzal, hogy a huszonévesekre/ről írt szerepeket valóban huszonévesek játsszák. (Még Tony Richardson legendás filmjében [1958] is a 33 éves Richard Burton adta Jimmyt.)

John Osborne-nak az 1950-es évekről írt angol „dühöngője” nagyon ismerős vergődésekkel szembesít. Szűkös albérlet, anyagi gondok, függetlenül attól, hogy kinek van diplomája, kinek nincs. Rosszkedv és szorongás ül az életkezdők mellkasára, az áldott állapot inkább terhes, és a pillanatnyi kilátástalanság végtelennek tűnik.

A kamaszkor vad ábrándjaira még emlékszik a fiatal családalapító, de hát muszáj beilleszkedni a társadalomba. A néhány évvel korábbi generációs lázadás lassan tehetetlenséggé halkul, a tegnapi cselekvő energia üres puffogásba fullad.

Boros Ádám, Krjacsi Nikolett, Marofka Mátyás

Boros Ádám, Krajcsi Nikolett, Marofka Mátyás

Alkalmas-e egy szerelmi háromszög vihara, hogy átlépjük korlátainkat? Miből menekülünk a „se veled, se nélküled” állapotokba? Egyáltalán hol kezdődik a saját életünk, melyben képesekké válhatunk szeretni? Ilyen kérdésekre keresi a választ Osborne, és vele az alkalmi független társulat.

Az egyetemeknek köszönhetően a zsámbéki bemutató után az intézmények színpadain is bemutatja a társulat a Dühöngőt, így a következő évadban Budapesten, Kaposváron és Marosvásárhelyen is látható lesz az előadás. Ez a három intézmény első olyan közös tehetséggondozó programja, mely a frissen végzett hallgatóknak ad közös bemutatkozási lehetőséget. A programot a Manna Egyesület segítségével sikerült létrehozni, az ernyőszervezet az előadás megvalósításában és a későbbi utaztatásban is jelentős szerepet vállal.

Az egyetemi turné után a fővárosi MU Színház ad majd otthont rendszeresen a produkciónak.

A próbafotókat és a négyes portrét Kállai-Tóth Anett készítette

John Osborne: Dühöngő
Nádasdy Ádám és Ottlik Géza fordításának felhasználásával
Rendező: Beczásy Áron

Jimmy – Marofka Mátyás
Alison – Krajcsi Nikolett
Cliff – Boros Ádám
Helena – Zeck Júlia
Redfern ezredes – Terhes Sándor

Díszlet: Ondraschek Péter
Jelmez: Mészáros Zsófia
Zenei munkatárs: Nyitrai László
Dramaturg: Barna Zsuzsanna
Produkciós vezető: Gáspár Anna

Bemutató: Zsámbéki Színházi Bázis – 2013. július 18., csütörtök 20:00,
további előadások: július 19., péntek, július 20., szombat 20:00

Jegyek válthatók a Zsámbéki Tourinform Irodában (Zsámbék, Etyeki u. 2. Tel: 06-23/342-318) és az előadások napján a  helyszínen.

Egy másfél szobás sötét lakás, ami két embernek is alig elég, nemhogy háromnak. Egy húszas éveiben járó férfi, aki minden reggel hétkor kel, hogy kinyissa a cukorkás bódét. Egyetemistaként biztos volt benne, hogy megváltja a világot. Egy fiatal lány hozzáment ehhez a fiúhoz, aki valamikor szép volt, új és érdekes. Néhány év után már nem is beszélgetnek egymással. Vasárnap délutánonként azt játsszák, hogy boldogok. Aztán egyszer csak becsúszik egy gyerek. »Valami nagyon el van itt fuserálva.«

Zeck Júlia, Marofka Mátyás, Boros Ádám, Krjacsi Nikolett

Zeck Júlia, Marofka Mátyás, Krjacsi Nikolett, Boros Ádám