Baaaazi nagy buliiiii | Gönczi Gábor, Csikós Balázs: Bazi nagy esküvőskönyv

Posted on 2013. június 27. csütörtök Szerző:

0


Gönczi_Bazi-nagy-esküv-bor180Írta: Bedő J. István

Ennek a mókás könyvnek már régen ott kellene lennie minden álmodozó tini és érettebb huszon-harmincas fehérszemély polcán. Az első merítésnek azért, hogy komoly pofával végigröhögje, a másik kategóriába tartozók meg azért, mert amúgy is megfontoltabbak, vannak, akik nyolc-tíz év együttélés után mondják ki, nahátazértmégis. De olyankor még mindig többféle a lehetőség. Csak úgy visszakézből lezavarják az anyakönyves részt, mert kissé disszonáns lehet (persze nem szükségszerűen), hogy a házasulók két-három saját gyereke (más esetekben meg még az előző házasságokból származó  néhány féltestvér is) rohangál vagy ásítozik a ceremónián.

Vagy bepótolnak mindent, és Hencidától Boncidáig folyik a piros lé… Ez a bazi nagy lagzi esete. Ahhoz viszont megfelelő fölkészülés is kell.

Még nem késő, a rekkenő nyárban legjobb az esküvő, és ilyenkor kell forgatni a Bazi nagy esküvőskönyvet. Szerzői közül az egyik, Gönczi Gábor vidámságszóvivő a kereskedelmi televízióban, és megszámlálhatatlan lagzi részese, nem mint vendég, hanem mint kiszolgáló személyzet. Ne tessék felháborodni, Esterházy herceg sem tudta igazán, hogy az a kis unalmas külsejű parókás pasi, aki nála húzza a vonót meg lóbálja a pálcát – korszakos muzsikus, világméretű zeneszerző. Csikós Balázs – Gönczi állandó jellegű tettestársa a Smile Rock Circus nevű bulizenekarban – itt szerzőtársként van jelen, és amit ők ketten nem tudnak az esküvőt körülvevő eszementségekről, azt nem is érdemes tudni.

Az ésszerűen szervezett világban (ha létezik ilyen, vagy valaki már látott hasonlót) készül egy könyv arról, hogyan kell például textilt készíteni (jól), és azzal a téma be van fejezve. (Forrás Szathmári Sándor: Kazohínia). Mert arról minek kéne írni, hogyan lehet valamit rosszul csinálni. A Gönczi & Csikós páros éppen ezt teszi. Mert akármilyen is az időjárás, a táncterem, a kert, a templom (talán az nem), a lugas, a halastó vagy a jéggel borított tetőterasz – egy igazi lagzit remekül el lehet cseszni bárhol és bárhogyan. Rád szakad, mint egy gonosz varázslat, és nincs kéznél Perselus Piton, aki megtanítana, hogyan védd ki.

Csikós Balázs, Gönczi Gábor

Csikós Balázs, Gönczi Gábor

Göncziék lovagolnak finom apróságokon és nagyon nagy dolgokon. Ugyanis a páratlan élményt tönkre teheti egy szervezőzseninek kikiáltott após (aki nem az), egy rokon, aki meg van győződve a saját borának páratlan kvalitásairól (de ezzel egyedül áll). Nagy balhé tud lenni a kultúrák különbözőségéből is, amikor elegendő szesz került kívülről belülre… Ha a bulizós fiatalokat kvázi móresre akarják tanítani a homoki törkölyön szocializálódott távoli rokonok. Ne feledjük el, már a vendéglista összeállítása is kompromisszumok sorozata.

Félre lehet még navigálni a jó hangulatot rossz fotóssal, szűk vagy túl nagy tánctérrel, nem jól kitalált légkondival, vegás/paleós/stb. vendéget a számításból kihagyó menüvel, rossz oldalra helyezett bárpulttal, sőt: bármivel. (Példát kérsz? Kézfogás, üdvözlés, puszi minden vendégnek. Hány vendég van? Szorozd be 3 perccel. Na ugye.)

Göncziék számos közismert híresség lagziján muzsikáltak. Tapasztalataik akkor is kincset érőek, ha nem vagy celeb, ha nem vonul ki az eskem-beskemre négy tévéstáb, ha nem kapkodja a fejed előtt a táblagépét négy amatőr videós, és ha nem bérelsz ki Andrássy út hosszúságú limuzint. Mert megesett, hogy a Smile hiába akart zenélni, a protokoll betartása megölte az esemény örömét, bármit is próbáltak volna, viszont mentettek meg kudarcos helyzetből is halódó bulit. Szóval, olvasó, mindenből okulhatsz.

Mellesleg Gönczi is megtalálta a társát, neki is rendeztek egy bazi nagyot, vagyis nem mondhatja el, hogy mulattattam, de nem mulattam, ám ez momentán lényegtelen apróság. A könyv ugyanis szórakoztatva érteti meg – legyünk nagyvonalúak: tippeket ad –, hogyan tehetjük életünk tényleg legszebb napjává az esküvőt.

Ha nem ezt, hát a következőt…

Gönczi Gábor, Csikós Balázs: Bazi nagy esküvőskönyv
Alexandra Kiadó, 2012.
208 oldal
ISBN 978 963 357 0708

»Gönczi G., Csikós B: Bazi nagy esküvőskönyv – megvásárolható a polc.hu webáruházban«

* * *  * * *

 

Gönczi_Bazi-nagy-esküv.IND

A könyv kiadói fülszövege

A nő tökéletes esküvőt akar. A férfinak elég, ha valahogy túléli. De hogyan lesznek mégis mindketten boldogok? Hogyan kerüljék el a legtipikusabb hibákat? Hogy a vőlegény idő előtt berúgjon… Hogy a násznép éjfél előtt lelépjen… Hogy a család mindenbe beleszóljon… Hogy a párt rábeszéljék felesleges, drága programokra… Hogy még azelőtt elváljanak, mielőtt összeházasodtak volna… És hogy életük legszebb és legdrágább napja siralmasan unalmas legyen…

A világ első pimaszul szókimondó kötete, a Bazi nagy esküvőskönyv ott kezdődik, ahol az összes többi véget ér. Humoros, pikáns és kíméletlenül őszinte stílusban magyarázza el az esküvőbiznisz titkos játszmáit, mindenre kitér, amiről nem illik beszélni, és ami kínossá válhat. A könyvnek garantáltan egyetlen szereplője sem fog örülni. Sem az esküvőszervező, sem az étterem, sem a szálloda, sem a zenekar, sem a fotós, sem a videós. De még a teremfőnök és a ruhakölcsönző sem.

Egyvalaki fog örülni – az olvasó. Aki házasodni szeretne, és még nem rontott el mindent. Vagy akit ez az egész biznisz nem érdekel, de szeretné megtudni, hogyan csinálják a nagyokosok, a törtetők, a lúzerek és a sztárok meg a milliárdosok. Mert ők is házasodnak ám, de még hogy!

Gönczi Gábor az RTL Klub Fókusz című műsorának szerkesztője és műsorvezetője. Csikós Balázs mérnökként telekommunikációs vállalatot vezet. Közös zenekaruk, a Smile Rock Circus – csakúgy, mint barátságuk – immár több mint húszéves. Túl sok ezer sikeres koncerten, rendezvényen, lemezen és videoklippen, úgy döntöttek, leírják élményeiket, tapasztalataikat az emberekről és a világ működéséről. Elsőként az esküvőket választották. Csak mert amit ők a saját szemükkel láttak, azt rajtuk kívül még nem látta senki. Vagy legalábbis nem mert róla könyvet írni.

Gönczi Gábor, Csikós Balázs: Bazi nagy esküvőskönyv. Azaz: hogyan (ne) rontsd el életed legszebb napját…
Alexandra Kiadó, 2012.
208 oldal
ISBN 978 963 357 0708