Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból

Posted on 2013. június 13. csütörtök Szerző:

0


Harden_Menekülés a 14-bor-180Észak-Korea elszigetelt, korrupcióval sújtott és atom­fegy­ve­rekkel felszerelt ország. Kényszer­munkatáboraiban mintegy 150-200 ezer politikai fogoly raboskodik, az áldozatok száma szintén több százezerre tehető. Ezen lágerek kétszer annyi ideje léteznek, mint ameddig a szovjet Gulag fennállt, és közel tizenkétszer annyi ideig, mint ameddig a náci koncentrációs táborok.

Szin Donghjok az első észak-koreai rab, aki kényszer­munka­táborban látta meg a napvilágot, és sikerült megszöknie. Gyermekkorát egy nagyfeszültségű szögesdróttal körülvett lágerben töltötte. Mivel nagybátyjai állítólag bűnt követtek el, genetikailag őt is bűnözőnek tekintette az állam, és teljes jogfosztottságban tartotta. Sorsa az államgépezet rendelkezése értelmében örökös kényszermunka volt. Első emléke egy kivégzés, és anyjára mint versenytársra tekintett a mindennapi élelemért. Tizenhárom éves korában beárulta anyját és testvérét, akik szökni akartak. A fiút megkínozták, majd anyját a szeme láttára felakasztották, a testvérét pedig agyonlőtték.

Blaine Harden könyve Szin Donghjok huszonhárom éves rabságának és szökésének története. Szeretet, együttérzés és család: Szin előtt ismeretlen fogalmak voltak. Isten sem tűnt el vagy halt meg számára: egyszerűen nem hallott róla.

Fordította: Nagy Marcell, Rádai Andrea

Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
HVG Könyvek, 2013
220oldal
ISBN 978 963 304 1086