Olyan könyveket írok, amilyeneket magam is szívesen olvasnék

Posted on 2013. május 11. szombat Szerző:

0


José Rodrigues dos Santos

José Rodrigues dos Santos

Írta: Hegedűs Claudia

Beszélgetés José Rodrigues dos Santossal

A portugál sikerszerző mindmáig nem főállású író, bár az eddig megjelent tíz regénye több mint egy­millió példányban kelt el világszerte. Elhivatott riporter, akinek bő egy évtizedes haditudósítói, tény­feltáró munkáját számos díjjal ismerte el a CNN és a Portugál Újságíró Szövetség. Az írás mesterségét nem­csak tudja, de tanítja is a Lisszaboni Új Egye­temen, esténként pedig, amikor éppen nincs tanul­mány­úton, ő vezeti a Portugál Közszolgálati Televí­zió híradóját. A titkokat, rejtélyeket, tudományos enig­mákat boncolgató könyvei megírása előtt alapos kutatómunkát végez, majd ezeket a talányokat és felfedezéseket, izgalmasan és érthetően regény formába önti. A mozambiki születésű José Rodrigues dos Santosnak magyarul eddig öt regénye jelent meg.

(…)

A regényeid témaválasztásában is segítségedre siet, hogy újságíró vagy?
Nos, a könyvötletek mindig máshonnan és nem várt módon érkeznek. Mondok egy példát. Az Isteni formula – Einstein utolsó üzenete (nálunk 2010-ben jelent meg) alapgondolata a brazil tengerparton született meg bennem. Ott találkoztam ugyanis egy svéd sráccal, aki az Isteni részecskék (Magyarul Isteni a-tom címmel jelent meg; a könyv a fizika fejlődésének olvasmányos, regényszerű leírása, különös tekintettel a részecskefizikára – A szerk.) című könyvet olvasta. Miközben beszélgettem ezzel a fiatal fiúval, azon gondolkodtam, hogy ennek a részecskefizikát taglaló kiadványnak mi köze van Istenhez? Ez a kérdés nem hagyott nyugodni, s az jutott eszembe, hogy milyen izgalmas lenne egy olyan könyvet írni, ami azt boncolgatná, hogy a tudomány mit fedezett fel Istenről (!) A regény másik ötletmorzsáját pedig egy könyv adta, ami a pakisztáni nukleáris projektről szólt. Egy reggel a homlokomra csaptam, mert megvolt a sztori! Mi van akkor, ha az al-Kaida megkaparintja a bombát?

dos-santos-intrj02

Ugyanilyen villámcsapásként hasított beléd a gondolat, hogy Végső titok címmel megírd a zsidó Jézus történetét?
Lehet, hogy unalmas pasinak fogok tűnni, de ennek a regénynek az alapötlete is Brazíliához kötődik. Sétálgatás közben megláttam egy Jézus-képet, s hirtelen beugrott, hogy mi történne akkor, ha valaki vissza tudná őt hozni ide a mi világunkba? Milyen lenne Jézus itt és most közöttünk? Talán ez a két példa is jól illusztrálja, hogy a gondolatcsírák váratlanul jönnek. Ha belegondolunk, ugyanígy történik az újságírásban is, nem? Időnként fejbe kólintanak a legegyszerűbb történetek, csavarsz rajtuk egyet, és már helyben is vagyunk.

Helyben bizony, éppen ezért maradjunk is a Végső titoknál, ami röviden szólva arra keresi a választ, hogy milyen jellemvonásokkal volt valójában felruházva a (zsidó) Jézus. Ha úgy tetszik ez egy halál izgalmas bibliai helyszínelés, nem?
Magamat is beleértve, úgy gondolom, hogy ez a regény számos kérdésünkre adja meg a választ. Jól emlékszem, hogy gyerekként nem tudtam értelmezni a templomban unásig ismételt mondatot, miszerint: Jézus azért halt meg a kereszten, hogy megváltson minket. Mégis mitől függne össze ez a két dolog, és mit jelent az, hogy Jézus halálától megváltódtam? Amikor belefogtam ebbe a regénybe, természetesen alaposan utánajártam a témának, tanulmányoztam a zsidó vallást, és arra kellett rájönnöm, hogy mindez ugye a bárányáldozatból ered, ami arra szolgált, hogy megváltsa a híveket a bűneiktől. Ezzel csak azt akarom hangsúlyozni, hogy nem értheted meg Jézust, ha nem ismered jobban a zsidó vallást, mint a keresztény tanítást. Azon egyszerű oknál fogva, hogy Jézus zsidó volt.

(…)

A Könyvfesztiválon a konyves.blog.hu számára készült interjú teljes terjedelmében itt olvasható.

Fotók: Valuska Gábor

Írásaink dos Santos hazánkban megjelent műveiről:

A hit hatalma | J. R. dos Santos: Isten haragja

Ki is volt Kolumbusz? | J. R. dos Santos: A 632-es kódex

Világvége után (vagy előtt) egy nappal | J. R. dos Santos: A hetedik pecsét

Einstein utolsó tréfája | J. R. dos Santos: Az isteni formula