A zongora negyedik arca | Frankl Péter a Pannon Filharmonikusokkal a Müpában

Posted on 2013. április 29. hétfő Szerző:

0


BJI

Frankl Péter

Frankl Péter

A pécsi Pannon Filharmonikusoknak a főváros­ban futó bérletsorozata a zongora arcait mutatja meg különböző stílusú előadóművészek és a számukra kedves zene­dara­bok össze­kapcsolásá­val. Frankl Péter fellépése zárja a koncert­soro­zatot. A neves zongoraművész közre­működése mellett az est különlegességét a hangversenyen elhangzó egyik mű szolgáltatja: a zenekar Schu­bert A Halál és a lányka című vonós­négyesének szimfonikus zene­kari változatát adja elő Vass Andrásnak, a Pannon Filharmonikusok állandó karmesterének átiratá­ban.

Wolfgang Amadeus Mozart az őt oly szívélyesen fogadó Prága városának komponálta Don Giovanni című operáját. Ő maga dramma giocoso (azaz játékos dráma) megjelöléssel írta le művét, nyitva hagyva ezzel a műfaji besorolás kérdését: komoly avagy vígoperaként tekint­sünk az alkotásra. A nyitány hangulata, atmoszférája azonos az operáéval. Lassú bevezetése ünnepélyes és egyben hátborzongató világba vezeti a hallgatót. A gyors főtételt az izgalmas, várakozásteljes főtéma után hetyke, „lovagi” anapesztusok fejezik be, az opera címszereplőjének érzékletes jelképei. Don Giovanni elszánt és bűnös tetteit jeleníti meg a lapidáris melléktéma és a kérlelhetetlen, feszült hangulatot sugalló zárótéma.

Robert Schumann életében határkő 1840: a „dalok éve”-ként emlegetik s ez házasságkötésének éve is. Heves családi küzdelmek után veheti feleségül Clara Wiecket, kora egyik legnevesebb zongoraművészét. A következő esztendőben elkészült az egytételes „Koncertfantázia”. A további tételeket Schumann évekkel később illesztette hozzá; a teljes versenymű végére 1845-ben tett pontot. A második tétel szelíden játékos és kamarazene jellegű intermezzo, a közjátékot megszakítás nélkül követi az életörömöt árasztó, szinte ujjongó hangulatú A-dúr zárótétel.
A zongoraverseny nyilvános előadáson Drezdában, 1845 decemberében szólalt meg először. Clara Wieck (azaz akkor már öt éve Clara Schumann) játszotta a zongoraszólamot, a korabeli dokumentumok szerint óriási sikerrel.

Franz Schubert életművében nem elszigetelt jelenség, hogy a hangszeres mű magját egy-egy Liedjének zenei anyaga adja. A Halál és a lányka című vonósnégyesben a 2. (variációs) tétel alapja az azonos című dal. (Amely nem mellesleg a reneszánsz egyik sokszor feldolgozott ikonográfiai panelje.) A fiatalon az elmúlás közelségét érző Schubert gyakori témája a halállal való párbeszéd. A túlvilágot szimbolizáló d-moll nyomasztó félelmeiből a Halál D-dúr utójátékkal csábít. A szimfonikus zenekari átiratot Vass András készítette el.

(Források: Harmat Kata ismertetője, hu.wikipédia.org)

Frankl Péter (*1935)

Világhírű magyar származású brit zongoraművész, 1958-ban emigrált Magyarországról. 1967-ben New Yorkban mutatkozott be a Széll György vezényelte Cleveland Orchestrával. A világ vezető zenekaraitól kapott felkéréseket; koncertezett a chicagói, bostoni, San Franciscó-i, Los Angeles-i és pittsburghi szimfonikus zenekarokkal. Fellépett a Berlini Filharmonikus Zenekar, a Lipcsei Gewandhaus, az Amszterdami Concertgebouw, az Orchestre de Paris, az Izraeli Filharmonikusok együttesével, valamennyi londoni és számos más európai zenekarral. Olyan világhírű karmesterekkel dolgozott, mint Abbado, Ashkenazy, Barbirolli, Boulez, Doráti, Ferencsik, Maazel, Muti és Solti. Kamarapartnerei többek között Pauk György, Csaba Péter, Schiff András, Vásáry Tamás, Ralph Kirshbaum és Kyung Wha Chung.
Jelenleg Londonban él, vendégprofesszorként az egyesült államokbeli Yale Egyetemen tanít. Művészi tevékenységéért a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével és Középkeresztjével tüntették ki. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli professzora.

Vass András

Vass András

Vass András (*1979)

A Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult zongora szakon, majd Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett karmesteri diplomát. Dolgozott többek között a Budapesti Fesztiválzenekarral, a miskolci és a szombathelyi Szimfonikusokkal, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, 2009 őszétől a pécsi Pannon Filharmonikusok állandó karmestere. Operaelőadások és szimfonikus hangversenyek egyaránt vannak repertoárján.

A hangverseny műsora:

Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni – nyitány
Robert Schumann: a-moll zongoraverseny
Schubert‒Vass András: A Halál és a lányka ‒ szimfonikus zenekari változat

Közreműködik: Frankl Péter ‒ zongora

Vezényel: Vass András

Helyszín: Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.), Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; 2013. május 4. szombat 19.30

A jegyek nagy része bérletben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még próbál­kozni, akár a koncert előtt is.