Artisjus Irodalmi díjasok, 2013.

Posted on 2013. április 17. szerda Szerző:

0


artisjus-díj2013-230Az Artisjus 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjat, amely azóta az egyik legran­gosabb hazai civil irodalmi elismeréssé vált. Az Artisjus Irodalmi Nagydíjjal járó 3 millió, valamint a nagydíj mellett létrehozott irodalmi ösztöndíjakkal járó 1-1 millió forinttal az Artisjus Irodalmi Díj jelentette a legnagyobb civil irodalmi díjösszeget. A rang mégis elsősorban annak köszönhető, hogy kitűnő költők, írók vehették át 2006 óta ezeket a független, szakmai elismeréseket. Nem mellesleg további művek megszületését, a szerzők megélhetését is lehetővé tevő támogatás volt ez.

Az idén komoly változás történt.

A szerzői jogi törvény módosítása miatt a szerzőknek már nincs lehetőségük arra, hogy saját egyesületük útján kulturális célra fordítsák a jogdíjukból származó összeget. Az idei évtől ezt a pénzt az Artisjus a Nemzeti Kulturális Alapnak utalja át, ahol önálló kollégium fog pályázati rendben dönteni róla.  Ugyanakkor az Artisjus szeretné – pénzjutalom nélkül is – fenntartani az immáron rangot szerzett irodalmi elismeréseit, ezzel is jelezve a civil társa­dalom felelősségét a magyar kultúráért.

A 2013-as évben Artisjus Irodalmi Díjat elnyert alkotókat a sajtó nyilvánossága számára rendezett eseményen mutatják be április 19-én, pénteken. Ezen részt vesz Victor Máté zeneszerző, az Artisjus elnöke, valamint Szilágyi Ákos költő, az Artisjus vezetőségi tagja. Jelen lesznek a díjazottak is, akiket személyesen ott mutatnak be.

Természetesen a Könyvfesztivál idejére eső bejelentés helyszíne is a fesztivál lesz, a Millenáris (B épület) Supka Géza terme. A díjak ünnepélyes átadására április 25-én, csütörtökön kerül sor az Artisjus székházának színháztermében.

Forrás: Artisjus