Pünkösti Árpád: A Horn

Posted on 2013. március 23. szombat Szerző:

0


Pünkösti_A Horn-bor180Részletek a Bevezetőből

Mondják, negyven éven felül már nem változik az ember. Horn Gyula ötven körül kezdett átlábalni a létező szocializmus lecövekelt árnyain – és persze a sajátján is –, méghozzá öles léptekkel, ahogy Gulliver járt-kelt a lilliputiak között…

…Még valamit saját árnyékának átlépéséről. A belgrádi közös munkából, sőt huszonéves koruktól fogva a Pénzügy­mi­nisz­té­rium­ból jó barátja volt néhai Sándor György, aki jó párszor el­ámult: – Képtelen vagyok feldolgozni, hogy legjobb barátom most a kapitalizmust építi!

A kapitalizmus építését nem sorolják vétkei közé (bár akadnak, akik szerint ezt is meg kellene tenni, a rendszerváltás átértékelésével együtt). „Főbűne” a történelem, a karhatal­mista múlt, a pufajka. Ezt olvassák rendre a fejére, ezt kívánják egyetlen jelzőjévé tenni. Pedig ezerszer fontosabb, hogy az 1990 utáni miniszterelnökök közül egyedül ő és csapata tudta valamennyire talpra állítani az országot, és megmutatni, miképp illik kétharmadosnál nagyobb többséggel kormányozni…

…„Akik csak a pufajkát látnák rajta, lefelejtik róla a diplomatafrakkot” – írta Diurnus találóan –, bár ez a férfiestélyi hiányzott a ruhatárából.

Kuncze Gábornak különvéleménye van a „jelmezekről”: – Horn Gyula a semmiből jött föl, azt gondolta, hogy a rendszert karhatalmistaként lehet megvédeni. Hogy Hack Pétert idézzem: a pufajkásokról tudjuk, hogy pufajkások voltak, mert pufajkát hordtak. A téglákról nem tudjuk, hogy téglák voltak, mert nem hordtak téglát magukkal.

– Ellenfelei – voltaképpen irigyei – azt nem bocsátják meg neki, hogy a nép egyszerű fia ilyen sokra vitte, és azzal próbálják elintézni, hogy pufajkás volt – vélekedik Thomas Schreiber, magyar születésű francia újságíró, egyetemi vendégprofesszor. – Magyar­országnak sok kisnyomtávú zsenije van, és vaskos politikai csőcseléke. Az ország nem tudja megbecsülni az olyan embereket, mint Göncz Árpád, Károlyi Mihály, Nagy Imre és még jó páran. Napjainkban rendkívül divatos a történelem újraírása. De ez nem változtat a tényen, hogy Horn Gyula is a magyar történelem kiemelkedő alakjai közé tartozik. Bízom benne, hogy előbb-utóbb ő is megtalálja méltó helyét a magyar történelemben.

Pünkösti Árpád: A Horn – Angyalföldtől a pártelnökségig, 1932–1990
Kossuth Kiadó, 2013