Janikovszky Éva-évforduló | Vándorló emlékkiállítás és pályázatok

Posted on 2013. március 13. szerda Szerző:

0


0janikov-INDKIÁLLÍTÁS

Janikovszky Éva halálának tizedik évfordulója alkalmából életét és munkásságát bemutató vándorkiállítást szervezett az élet­művét gondozó Móra Kiadó.

A kiállítás helyszínei 2013 folyamán:

• január 28.–február 18. Szolnok, Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár

• február 26.–március 19. Debrecen, Méliusz Juhász Péter Könyvtár

• március 25.–április 13. Békéscsaba, Békés Megyei Tudásház és Könyvtár

• április 20.–május 11. Szeged, Százszorszép Gyermekház

• május 15.–június 3. Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, Átrium

• június 6.–június 20. Székesfehérvár, Szent István Művelődési Ház

•  június 22.–augusztus 15. Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár

• augusztus 23.–szeptember 10. Kecskemét, Katona József Könyvtár

• június 22.–augusztus 15. Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár

• augusztus 23.–szeptember 10. Kecskemét, Katona József Könyvtár

• szeptember 14.–október 14. Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár

• október 18.–november 14. Celldömölk, Kresznerics Ferenc Könyvtár

• november 18.–december 31. Veszprém, Március 15. úti Könyvtár

0janikov01-zoknidakszli

Fiókdakszli…

A kiállításon az idegen nyelvű könyveken, grafikákon kívül megtalálhatók az író kevésbé ismert fotói, írógépe, díjai, gyerekkori naplóinak részletei, a nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, valamint a Bertalan és Barnabás című művéből készült bábelőadás kellékei és az Égigérő fű című filmmel kapcsolatban fellelhető képek. A látogatók húszperces filmet láthatnak, amely az író életével kapcsolatos fotókat, riportrészleteket, illetve az MTV által ritkán sugárzott animációs filmrészleteket tartalmaz.

A kiállítás anyagát a legkisebbek számára is izgalmas módon igyekeztek előkészíteni, hogy az érdeklődő tanárok számára alternatív irodalomóraként ajánlhassák a programot. Az iskolás csoportok számára foglalkoztató füzetet is készítettek, hogy a látottakat a füzetben szereplő kérdések alapján rendszerezhessék. Az egyéni érdeklődőkön túl azokat az óvodai és kisiskolás csoportokat várják a kiállításra, akik szeretnének többet megtudni Janikovszky Éváról, vagy az iskolai tananyag keretei között foglalkoznak műveivel, munkásságával, és ezért egy kicsit más, a könyvekben nem szereplő oldaláról is szeretnék megismerni őt.

A kiállítás megnyitójára minden helyszín némileg eltérő programmal készül, de legtöbb esetben Horváth Lili és Kecskés Karina színésznők vetítéssel, felolvasással, rajzzal fűszerezett interaktív gyerekprogramja lesz látható.

„HA ÉN FELNŐTT VOLNÉK” – RAJZPÁLYÁZAT 5–10 ÉVESEKNEK
A Móra Könyvkiadó rajzpályázatot hirdet „Ha én felnőtt volnék” címen 5–10 éves gyerekek részé­re. Janikovszky Éva Ha én felnőtt volnék című könyve alapján készített, A/4-es méretű rajzokat várnak a könyvkiadó címére (1134 Budapest, Váci út 19.). Egy pályázó legfeljebb egy rajzot küldhet el. Ne felejtsék el a rajz hátuljára ráírni a pályázó gyerek nevét, címét, korát és valamelyik szülő elérhetőségét. A pályaművek beküldési határideje: 2013. március 31. A borítékra kérjük ráírni: „Rajzpályázat”. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotásra a Móra Könyvkiadó rajongói Facebook-oldalán lehet szavazni. Az eredmény­hirdetésre Janikovszky Éva születésnapján, április 23-án kerül sor.

0janikov02kire-ütöttAz I–III. helyezett és a Facebookon a legtöbb szavazatot elért közönségdíjas gyermek értékes könyvcsomagokkal gazda­gít­hatja otthoni könyvtárát.

PÁLYÁZAT GYERMEK SZÍNJÁTSZÓ CSOPORTOK RÉSZÉRE
„Kire ütött ez a gyerek?” címmel pályázatot hirdet a Móra Kiadó gyermek színjátszó csoportok részére. A Janikovszky Éva azonos című könyvéhez kapcsolódó előadásokat kérjük felölteni a YouTube-ra, és elküldeni a linket e-mailben a kovacs.zsanett@mora.hu címre. Minden esetben tüntessék fel a csoport nevét és az e-mail tárgyrovatába írják bele: „Janikovszky színját­szó pályázat”. A filmeket felteszik a Móra Kiadó rajongói Facebook-oldalára, és a beérkező sza­vazatok alapján közönségdíjast is hirdetnek. A pályaművek beküldési határideje 2013. november 1. Az eredmény­hir­detésre decem­ber 17-én kerül sor. A nyertes csoport minden tagja belépőt nyer a Magyar Színház Égigérő fű című előadására.

„AZ ÚGY VOLT…” X. JANIKOVSZKY ÉVA MESEÍRÓ-PÁLYÁZAT
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2013. március 25. és április 25. között immár 10. alkalommal hirdeti meg a Janikovszky Éva meseíró-pályázatot. A pályázók a korábbi gyakorlatnak megfele­lően két kategóriában indulhatnak: a 6–10 évesek korcsoportjában és a 10–16 évesek korcsoport­jában. Tematikai megkötés nincs, bármilyen témát választhatnak a jelentkezők. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2013. május 31-én 14 órakor kerül sor a Központi Könyvtárban. A nyertesek könyvjutalmat kapnak. További részletek a könyvtár honlapján találhatóak (www.fszek.hu).

GYEREKPROGRAM-AJÁNLAT KÖNYVTÁRAK, MŰVELŐDÉSI HÁZAK, ÓVODÁK, ISKOLÁK RÉSZÉRE
Amennyiben Janikovszky Évával kapcsolatos megemlékezést terveznek, de az év folyamán nem jutnak el a kiállításra, az óvodások és kisiskolások részére többféle tartalmú, de minden esetben interaktív programmal készül Horváth Lili és Kecskés Karina színésznő (a produkció a kiállítástól függetlenül is megrendelhető).

FELNŐTTPROGRAM-AJÁNLAT KÖNYVTÁRAK, MŰVELŐDÉSI HÁZAK, NYUG­DÍ­JAS­KLU­BOK RÉSZÉRE
A felnőtt Janikovszky Éva-rajongók számára A lemez két oldala című művéből felolvasóestet szerveznek a Katona József Színházban az „Egy korty irodalom” rendezvénysorozat keretén belül. Ennek is elkészül az „utaztatható” változata, ami meg­ren­del­hető lesz, akár a kiállítás egy rendezvényeként, akár önálló produkcióként.

KISMONOGRÁFIA
A karácsonyi könyvvásárra a kiadó kismonográfia megjelentetését tervezi Janikovszky Éváról. A könyv szerzője: Komáromi Gabriella.