Oláh Kálmán & Pannon Filharmonikusok | Kodály Központ, Pécs

Posted on 2013. március 14. csütörtök Szerző:

0


Oláh Kálmán (Forrás: amuvelodeshaza.hu)

Oláh Kálmán (Forrás: amuvelodeshaza.hu)

BJI

Oláh Kálmán nemcsak kiváló, nemzetközi szinten is elismert zongorista, hanem eredeti, kreatív zene­szer­ző is, aki állandóan a határokat feszegeti a jazz és a szimfonikus muzsika között. A saját szer­ze­mé­nyeit bemutató jazz-szimfonikus hang­ver­seny­re már­cius 21-én kerül sor Pécsett, a Kodály Köz­­pont­ban, Kovács László vezényletével.

Nemrég nagy sikert aratott Koppenhágában a legjobb európai big-bandnek tartott formációval, a Dán Rádió zenekarával. Saját szerzeményével és szólójával aratta a tapsokat és az ovációkat. Április 9-én Párizsban, a nemzetközi roma nap alkalmából szervezett fesztiválon Lukács Miklós cimbalomművésszel és a Párizsban élő Szandai Mátyás nagybőgőssel lép fel, majd a belgiumi Dinantban élvezheti a közönség a játékát.

A két fontos zenei esemény között idehaza ad jazz-­szimfonikus hangversenyt. Március 21-én Pécsett, a Kodály Központban mutatja be saját szerzeményeit, a Pannon Filharmonikusokat Kovács László vezényli.

A szerzői esten Oláh Kálmán következő művei hangzanak el:

Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band
Passacaglia for Orchestra & Jazz Trio
Hungarian Sketch No. 1
Last Moment.

A koncert különlegességét a saját számok bemutatásán túl az adja, hogy a művek a jazz rajongói mellett valamennyi zenét kedvelő embert megérintenek. A március 21-i koncerten elhangzó Passacagliát a 2009-es pécsi ősbemutatón kitörő lelkesedéssel fogadta a közönség.

Oláh Kálmán harmadszor játszik egy színpadon a Pannon Filharmonikusokkal, de nagyzenekari, önálló szerzői esttel most mutatkozik be először Pécsett. És ugyancsak első alkalom, hogy egy egész hangverseny szövetét az ő szerzeményei adják.

Oláh Kálmán (Fotó: Dobó László)

Oláh Kálmán (Fotó: Dobó László)

A kitűnő zongoraművész-zeneszerző szenve­délyesen feszegeti a zene határait, keresi az önkifejezés új formáit. Az elsőként Pécsett bemutatott – és most is elhangzó – szim­fonikus zenekari darab, a „Passacaglia for orchestra & jazz trio” már címével is a klasszikus zene és a dzsessz ötvözetéről árul­kodik, mivel „a passacaglia mint a barokk zenéből ismert variációs forma kiváló lehe­tőséget nyújtott a komolyzenei és dzsesszes elemek egységes formában való megkom­ponálásához. A darab tulajdonképpen a meg­komponált és improvizált variációk válta­kozásából áll, és ezeket végig az ún. passa­caglia téma köti egymáshoz” – mondta zeneművéről Oláh Kálmán.

A koncerten a zeneszerző-szólista és a pécsi szimfonikusok mellett Oláh Kálmán négy kiváló művésztársa játszik: Balázs Elemér (dob), Barcza Horváth József (nagybőgő), Bacsó Kristóf (szaxofon) és Dés András (ütőhangszerek).

A hangverseny karmestere Kovács László, aki a Passacaglia pécsi ősbemutatóját is dirigálta, s aki kiemelkedően járatos a dzsessz-szimfonikus darabok pódiumra állításában.

Helyszín:
Pécs, Kodály Központ (7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. [korábban Universitas utca])
2013. március 21., csütörtök, 19.00