Alessandro Baricco: Selyem

Posted on 2013. január 18. péntek Szerző:

0


Baricco_Selyem-bor»Ez nem regény. Nem is elbeszélés. Ez egy történet. Olyan férfiról, aki beutazza a világot, s a végén egy szeles tó partján ül egész nap. A férfi neve Hervé Joncour. A tóét nem tudni.

Mondhatnánk, hogy szerelmi történet. De ha csupán az volna, nem érné meg elmondani. Szerepel benne vágy és fájdalom, mindkettőről tudjuk, mi fán terem, még sincs rá igazi szavunk. Mert szerelemnek nem szerelem. (Régi fogás. Ha nem tudunk nevet adni valami­nek, akkor történetnek mondjuk. Ez már csak így van. Évszázadok óta.)

Minden történetnek zenéje van. Ennek fehér zenéje. Ez fontos, mert a fehér zene különös muzsika, időnkint zavarba ejtő? Halkan szól, és lassan kell táncolni rá. Ha jól játsszák, olyan, mintha a csönd szólna, s akik szépen táncolják, úgy tűnik, meg sem mozdulnak. Átkozottul nehéz a fehér muzsika.

Sok hozzáfűznivalóm nincs. Talán jobb, ha tisztázom még, hogy tizenkilencedik századi törté­netről van szó: fontos, hogy senki se várjon repülőgépeket, mosóautomatákat és pszichi­áte­reket. Nincsenek. Bár ma se volnának.« (A szerző)

Alessandro Baricco: Selyem
Helikon Kiadó, 2012