Játék: Az Argo-akció | Gyere velünk moziba!

Posted on 2012. november 8. csütörtök Szerző:

0


A kulcsfigura szerepében Ben Affleck (jobbra)

Az Argo-akció igaz történetet mesél el filmen és – a Partvonal Kiadó gondozásában megjelenő – könyvben is. Elképesztő – és sokáig gondosan titkolt – sztori arról, hogyan hajtotta végre a CIA és Hollywood a történelem legfurcsább mentőakcióját. Ebből az alkalomból a kiadó  játékkal lepi meg az olvasókat.

A kamu-film kamu-plakátja – a hitelesség kedvéért még ez is készült

A történet kezdőpontja 1979. november 4-e, helyszíne Irán. A történelmi incidens előbb vitának indult Irán és az USA között az előző, bukott rezsimet képviselő sah Iránnak való kiadatásáról, de a Teherán közepén elhelyezkedő amerikai nagykövetség elfoglalásába torkollott. Iráni fegyveresek túszul ejtették az ott dolgozó 52 amerikai diplomatát, kimenekítésükről hónapokig lehetett olvasni a világsajtó címlapjain. Hat amerikainak sikerült elrejtőznie a kanadai nagykövetségen, de erről az átlag újságolvasó nem tudhatott. Mivel az irániak házról házra jártak és kutatták a bujkálókat, ezért ott sem voltak biztonságban.

Ekkor lépett színre Tony Mendez, ügynök, a CIA ún. kimenekítési szakembere. Elképesztő szöktetési ötlettel állt elő: filmes ál-stábot hozna létre, és egy Iránban leforgatandó film készítését találja ki fedősztorinak… A CIA hőskorába kalauzoló könyv és a történet akciódús momentumaira összpontosító filmváltozat más-más aspektusokat tár fel az évtizedekre titkosított üggyel kapcsolatban.

A történet mellett Ben Affleck sem tudott elmenni szó nélkül; a most elkészült filmet az ő rendezésében és főszereplésével vetítik a mozik, itthon november 22-től.

| A játék |

A könyv olvasói és/vagy a filmrajongók néhány kérdést kapnak, a helyesen válaszolók között a Partvonal Kiadó 2×2 jegyet sorsol ki a premier előtti vetítésre, amelyet 2012. november 19-én tartanak a budapesti Cinema City West End moziban. A jegyek mellett a könyv egy-egy példányát is kisorsolják a játékosok között.

A megfejtéseket ide küldjétek: jatek@partvonal.hu

Beküldési határidő: 2012. november 15. éjfél

Könyves kérdés: Az ál-stáb egy létező forgatókönyvvel akart kamu-filmet forgatni Argo címmel, Iránban. De milyen műfajú filmnek készült volna az Argo?

  • sci-fi
  • romantikus vígjáték
  • dokumentumfilm

Filmes kérdés: John Goodman kit játszik a filmben?

  • Lester Siegelt, a producert
  • Ken Taylort, Kanada iráni nagykövetét
  • John Chamberst, a hollywoodi maszkmestert

Nézzétek meg a film előzetesét!