Játék a lehetetlennel | Pintér Bence, Pintér Máté: A szivarhajó utolsó útja

Posted on 2012. november 7. szerda Szerző:

0


Írta: Cserhalmi Imre

Már amikor a borító böngészésével kóstolgatja az ember a könyvet, érzi, hogy valami nem stimmel, ugyanis a szerzők röpke életrajza valahol a hihető és a lehetetlen között lebeg. Mivel ezt az önirónia is színezi, kezd a dolog vonzóvá válni. Ami az efféle információknál nem mindennapi élmény.

De a történet sem az, mert úgy van sok köze a történelem ismert korszakához, hogy nem sok köze van hozzá. Arról szól, hogy Magyarország megnyerte az 1948/49-es szabadságharcot, Ferenc József önkéntes száműzetésben van, létrehozták a Dunai Konföderációt 11 ország egyesülésével (még a térképét is közreadják), Tisza Kálmán és Tisza István is a bűnüldözésben tölt be fontos posztokat, a legkorszerűbb fegyvereket a Buda Ganz gyártja, mindenki emlékszik, milyen szép volt Petőfi felravatalozása, és milyen meghökkentő Batthyány Lajos öngyilkossága, a gyufaskatulyán Damjanich képe látható, a kedvenc cigaretta az ipszilonosított költőnevet viseli: Csokonay. Vagyis hát minden másként van, mint volt. A birodalom legfontosabb városa Pest, Belgrád, Fiume, Zágráb természetes helyszíne a cselekménynek, amelynek főhőse ki más lehetne, mint Kossuth Lajos unokája, Kossuth Csaba, aki a szerb szeparatisták lázadása elleni harc fontos alakja. Természetes, hogy kitűnően lovagol, lő, pofozkodik, úszik, baromi erős, rengeteg esze van, döbbenetesen csinos, és ha bajba kerül, többnyire nők mentik meg. James Bond hozzá képest kutyafüle.

A kellékek is hagyományosak: fegyverek, hullák (még a padlás is galambtetemekkel van tele), álruhák, izgalmas szépségű, ám titokzatos nők, robbantások, véres hentesbárd, mint kellék, gyilkosságok minden mennyiségben és helyzetben, titokzatos kártyalap, titkosírás és persze újságírás a korabeli stílusban és divat szerint. A szivarhajó pedig a legkorszerűbb, 130 méter hosszú hadi-léggömb, amellyel a szeparatisták akarják elpusztítani a Szövetségi Gyűlést, vele pedig a Konföderációt. A felsoroltak azonban nem borzalmat keltenek, csak azt a sajátos világot jelzik, amelyben a hősök a hivatásuk szerint, humánus, sőt olykor magasztos célokért küzdenek, gondolkoznak és szeretnek.

A kaland emberszaggató teendői annyira lefoglalják a szereplőket, hogy a 114. oldalig kell várni, mire Kossuth Csaba végre megcsókol egy nőt, a 147. oldalig, mire valaki – persze egy másik nő – őt csókolja meg, és a 225-ig, mire egy nő végre félreérthetetlen szándékkal kezdi kigombolni a blúzát…

Pintér Máté és Pintér Bence

A recenzens azon kapja magát, hogy csak derűsen tud szólni erről a könyvről, amelyet alig lehet mosolygás nélkül végigolvasni. A rendkívül pörgős, szinte az utolsó oldalakig váratlan fordulatokban tobzódó cselekmény már az első oldalakon beszippantja, és mindvégig az az érzése, hogy a szerzők – miközben mindenben megfelelnek a műfaj ismert szabályainak – az olvasóval szüntelenül összekacsintva azok szelíd paródiáját is adják. A kiadó ajánlata szerint a Jules Verne-olvasóknak okozhat örömöt a könyv. De amikor ilyen mondatot olvasunk, hogy: „Még azelőtt ájult el, hogy sikíthatott volna”, vagy ezt: „A pániknak nem volt szüksége időre, hogy elterjedjen”, akkor megkockáztatjuk, hogy elsősorban Rejtő Jenő a szerzők tanítómestere. Kiváló iskola!

Van ennek a könyvnek egy érdekes, mondjuk így: mélyebben fekvő rétege is. A szerzők elképesztő otthonossággal mozognak a 19. század második felében, ezért is tudnak játszani a meg nem történttel, a lehetetlen lehetőségekkel, a történelmi esetlegességekkel. És egy kicsit ironizálni az abszolutizáló történelemszemlélettel. Még pici áthallásra is van alkalmuk, amikor a Duna menti kis népek összefogásának nélkülözhetetlenségére utalnak. Mindez azonban szinte észrevétlenül simul a szórakoztatás közegébe: talán éppen ezért nyomatékosan.

Ismeretes, hogy az Agave Kiadó a szórakoztató művek kiadásával foglalkozik, tevékenységének ez a könyv bizonyára az egyik kiemelkedő eredménye. Alternatív nek határozzák meg, tehát nem szükséges hozzá történelmi műveltség. De azért főként azok élvezhetik, akik ismerik a történelem valóságos változatát is.

Pintér Bence, Pintér Máté: A szivarhajó utolsó útja
Agave Könyvek, 2012

»Pintér Bence, Pintér Máté: A szivarhajó utolsó útja – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«