Újra indul a Lengyelország – röviden | Dokumentumfilmek a lengyel valóságról

Posted on 2012. szeptember 26. szerda Szerző:

0


Szeptembertől újra indul a Lengyelország történelmi és kulturális jelenségeit, a lengyel művészeti és kulturális élet legkiválóbb alakjainak életét és munkásságát bemutató dokumentumfilm-sorozat.

A Lengyel Intézet még 2012 januárjában indította el a Lengyelország – röviden című programsorozatot, melynek keretében kéthetenként dokumentumfilmeket mutat be az Intézet mozitermében. Most újabb három alkotás lesz látható: a második világháború alatt Magyarországra érkező lengyel menekültek történetét bemutató Iskola a határon túl, valamint két kisfilm az Útmutató a lengyelekhez sorozatból: az Art of Freedom és a Political dress.

A FILMEKRŐL

Iskola a határon túl | 2012. szeptember 27., csütörtök, 18.00

A balatonboglári lengyel gimnázium diákjai

A balatonboglári lengyel gimnázium és líceum 1940–1944 közötti történetét meséli el a film. A második világháború alatt mintegy százezer lengyel menekült, civilek és katonák ezrei érkeztek Magyarországra, miután 1939-ben földjüket lerohanták és megszállták a Harmadik Birodalom csapatai, valamint a kelet felől benyomuló Vörös Hadsereg. Az ide érkezettek számára Keszthelyen, Budapesten, Kadarkúton, Karádon és Balatonbogláron polgári táborokat hoztak létre.
1940. áprilisában nyitotta meg kapuit Balatonbogláron a Lengyel Ifjúsági Tábor, elemi iskolával, gimnáziummal és líceummal, fiú- és leányinternátussal.
A dokumentumfilmben Cséby Géza író, műfordító, művelődéskutató, Szabó Ákos történész, valamint az egykori menekültek beszélnek a lengyel–magyar barátság talán legszorosabb, legintenzívebb időszakáról.

A filmet a Múlt-kor Kulturális Alapítvány készítette 2011-ben, Magyarország Külügyminisztériumának támogatásával.
A film nyelve: magyar

Art of Freedom | 2012. október 11., csütörtök, 18.00

Andrzej Zawada (forrás: culture.pl)

Wojciech Słota és Marek Kłosowicz filmje az Útmutató a lengyelekhez című kisfilmsorozat egyik alkotása. A film a ’70-es ’80-as évekbeli lengyel alpinizmus jelenségével és a Himalája-expedíciókkal foglalkozik. A Lengyel Népköztársaság idején a nehéz gazdasági helyzet ellenére a lengyelek költséges felfedezőutakat tesznek a Himalájára.

A film felidézi a legnehezebb és leglátványosabb lengyel expedíciókat, miközben rávilágít arra, ami a Himalája meghódítására szakosodott lengyel alpinista iskola lényege: a test korlátainak legyőzése, önmagunk meghaladása. Az élet iskolája ez, az igazi szabadság művészete. A kisfilm olyan legendás személyiségeknek állít emléket, mint Jerzy Kukuczka, Andrzej Zawada és Wanda Rutkiewicz.

Forgatókönyvíró és rendező: Wojciech Słota, Marek Kłosowicz, operatőr: Piotr Wacowski, Dariusz Szymura, gyártó: Paweł Potoroczyn

A film lengyel nyelvű, angol felirattal.

Political Dress | 2012. október 25., csütörtök, 18.00

Válogatás a Political Dress forgatásához

Vajon az öltözék lehet-e egyfajta politikai deklaráció? Lehetünk-e divatosak akkor, amikor munkaruhákon kívül mást nem találunk az áruházak polcain? És maga az öltözet látványa lehet-e a szabadság manifesztuma? A lengyelek földalatti divatmozgalma mintegy 45 éven át tartott. A kommunizmus alatt az élénk színek és divatos fazon egyfajta személyes fegyverként működtek a mindennapok szürkeségével szemben. Az egyhangú és szegényes viselet azonban nemcsak a politikai nyomás hatására, de a gazdasági körülmények következtében is jellemző volt Lengyelország lakosságára, mely híján volt a legalapvetőbb ruhaipari termékeknek. A fiatalok – akikhez olykor eljutottak New York, London, Párizs divatáramlatai – földalatti mozgalmat indítottak, hogy szembeszálljanak a szürke lengyel valósággal. Így lett a divat a lázadás gesztusa, amely rendszerellenes, politikai töltetet kapott.

Rendezte: Judyta Fibiger, forgatókönyvíró: Judyta Fibiger, Ewa Olbrychska, gyártó: Adam Mickiewicz Intézet, Lengyelország 2011.

A film lengyel nyelvű, angol felirattal.

A vetítések helyszíne: Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u. 15.) A belépés valamennyi előadásra díjtalan

(Forrás: Lengyel Intézet)