Szalóczi Dániel: Mosakodj, Petike, addig nem nézlek indiánnak

Posted on 2012. szeptember 2. vasárnap Szerző:

0


Egy cinikus és elsötétedett humorú huszonéves fiú keresi múltjának hiányzó kirakódarabkáit egy bizarr világot képviselő főiskolán, a mozgássérültek kalimpáló vagy épp lebénult végtagjainak rengetegében. A helyszín Budapest, rétek és padok, egy darufülke, na és persze az Intézet, ahol a nap huszonnégy órájában terézanyáskodnak és szélmalomharcolnak tanárnők és antinők a mozgássérült gyerekek testi és lelki üdvéért.

Miért akar belemászni e tabuvilágba Kristóf, miért tesz tönkre maga körül mindent és mindenkit, megalázva és meggyűlölve e világ legártatlanabbjait is? Hogy jön a képbe a tengelye körül forgó nyúl; Petike, akit addig nem néznek indiánnak; a napraforgós vangógkép a tányér tejbegríz felett; vagy mondjuk a bölcsőbe fojtott kisbaba?

Nagyon is összefügg minden, mint az idegsejtek szinapszisai, melyeket Kristófnak is újra kell építenie, hogy ő is megtanulhasson először járókerettel, majd két bottal, végül önállóan járni.

»Miután a hatásvadász énem felfestette a cselekményt és a regény beteges világát, az őszinteségem most ad egy plusz színt a palettához, amitől egyszerre fogod gyűlölni és imádni a végeredményt.

Egész végig ellenszenvesnek érzed a főhőst, mert úgy vagy nevelve, hogy letedd a regényt pár oldal után. Nem tartalak annyira intelligensnek, hogy megtaláld a sorok közt rejlő finom szépséget. Csak azért akarom, hogy elolvasd, mert így a reakcióddal is igazolod az átlagosságodat, és ettől én átlagon felülinek érzem majd magam.

Ha ezt a kritikát nem bírta az igazságérzeted, akkor még öregedj egy kicsit, és akkor talán készen állsz magára a regényre is.« (Sz. D.)

Szalóczi Dániel 1984-ben született Egerben. Ott is érettségizett, majd 2003-ban az ELTE filozófia szakán folytatta tanulmányait. Ezt követően a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében tanult, 2011-ben szerzett konduktori diplomát. Jelenleg Angliában él, egy mozgássérülteket nevelő intézetben dolgozik.

K.u.K. Kiadó, 2012
224 oldal
ISBN 978 963 988 7831