Óh, Mister Darcy! | Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

Posted on 2012. augusztus 1. szerda Szerző:

1


Írta: Erdélyi Z. Ágnes

Szép, okos, elegáns, unalmas. Nagyjából így szokták elintézni azok a nők a jófiúkat, akik az igazi izgalmakat csak a sármos és megbízhatatlan csábítók oldalán tudják elképzelni. A Colin Firth pályáját feldolgozó könyvből szerencsére kiderül, hogy azért a jófiúknak is teremhet babér. Colin ugyanis egy cseppet sem unalmas, csak éppen még nem verte szét egyetlen luxusszálló berendezését, nem pofozott föl egyetlen, arcába villantó fotóst, és nem bonyolódott kalandba egyetlen celebritással sem. Ő igazi jófiú – és mégis izgalmas.

Ennek az ellentmondásnak eredt nyomába Sandro Monetti brit újságíró, aki az elmúlt húsz évben afféle „udvari újságíróként” követte a királyi magaslatokba emelkedett színész pályafutását. Ugyancsak jófiús illendőséggel. Vagyis nem vájkált Colin Firth magánéletében, hanem a színészi munkájára koncentrált. Ezzel együtt rengeteg érdekességet tárt fel: például, hogy a jellegzetesen brit férfi kisgyerekkorát Nigériában töltötte, kora tizenévesen pedig Amerikában nevelkedett. Persze amikor egyetemi tanár szüleivel hazatért, a merev és régimódi angol iskolarendszerben jenkinek csúfolták osztálytársai. A könyvekhez és a színjátszó csoportokhoz menekült.

Nagyjából ennyi, mert innentől kezdve, ha nem is villám sebességű, de megbízhatóan egyenes és folyamatos út vezetett a pálya csúcsaira. Jóképű volt, de félszeg, aztán felvették egy rangos színiiskolába. Megkezdődött a bohém diákélet, hosszú hajjal, londoni albérlettel, lázadozásokkal, piercingekkel. A diploma megszerzése idején visszatért a józan polgári külsőségek közé, és azon aggódott, lesz-e állása. Az első meghallgatásán több ezer jelentkező közül azonnal megkapta a főszerepet a West End egyik slágerdarabjában, majd a belőle készült filmben is játszott. Ezek után eljátszotta első romantikus szerepét a Camille című filmben, nem is sejtve, hogy ő lesz a filmvásznakon újjászülető romantika egyik legnépszerűbb hőse.

Milos Forman Valmont című filmjének forgatásán egymásba szerettek a női főszerepet játszó Meg Tillyvel, és amikor megszületett közös gyermekük, Kanadában telepedtek le. Két évet töltött el apaként, távol a világ zajától, de Colint nem felejtette el a szakma. Visszatérése után megint egymás után kapta a szerepeket. Majdnem rosszul választott, majdnem kihagyta a Büszkeség és balítélet Mr. Darcyját, mert nyomasztotta az irodalmi klasszikus szerep felelőssége, de aztán szerencsére mégis vállalta (1995), és ezzel az ígéretes angol színész átkerült a sztárlegendák világába. Ekkor már Hollywood is ostromolta, de az angol szex-szimbólum dicséretesen ellenállt – mert színész akart maradni. Colin amúgy érett férfiként jutott el a legjobb formájába. Míg fő riválisa, a kisfiús imázsával sikert arató Hugh Grant egyre nehezebben küzd meg az öregedéssel, ő negyvenes évei végén, ötvenesen válik egyre vonzóbbá.

Kétségtelen, hogy A király beszédével hódította meg az egész világot, beleértve az Oscar-díjat osztó Akadémiát is. Talán a könyv legérdekesebb fejezete, amelyből kiderül, milyen kalandosan állt össze a film, mennyi apró részecske tökéletes illeszkedése kellett ahhoz, hogy ilyen hibátlan alkotás szülessen a dadogását leküzdő VI. György király történetéből.

Sandro Monetti

Sandro Monetti olthatatlan lelkesedéssel tekinti át neves honfitársa összes munkáját, meséli el a kevésbé sikeres, ezért alig ismert filmek sztoriját is, ennek fényében meglepő, miért bánik olyan mostohán Az angol beteggel, amely ugyancsak világsiker volt a maga idejében. Igaz, ott Colin Firth nem romantikus hős, hanem megcsalt férj. Miután Monetti „fess pilótaként” emlegeti a főszereplő Almásy grófot (Ralph Fiennes), még az is felmerülhet bennünk, hogy vagy nem látta a filmet, vagy nem kedveli.

Végül is a lényeg, hogy mi, nők, igencsak kedveljük Mr. Darcyt. Persze főleg olyankor, ha ő az álomférfi, aki visszafogott, mértéktartó, belül mégis csupa tűz, és ha úgy adódik, a szeretett nő kedvéért portugálul tanul vagy egy szökőkútban verekszik meg vetélytársával. Ez az elfojtott szenvedély teszi izgalmasabbá az egyszerűen kódolható rosszfiúknál.

Fordító: Gellért Marcell

Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth.
(The Man Who Would Be King)
Athenaeum Könyvkiadó, 2012

»Sandro Monetti: Colin Firth – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«

  • Fülszöveg
  • Olvass bele!