Öt nap ünnep | Jön az ötödik Ördögkatlan (3)

Posted on 2012. július 16. hétfő Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Csodálkozz rá az emberekre te is úgy, ahogy az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál védnöke, Törőcsik Mari tette 2011 augusztusában, amikor először látogatott el az ördögszántotta vidékre. 2012. augusztus 1. és 5. között te is átélheted azt, amikor „a minőség, a sokszínűség, a kíváncsiság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet ebben az oly nehéz és sokszor embertelennek tűnő 21. században is boldog közösségeket tud létrehozni.”

KONCERTEK

A fesztivál a Nulladik napon Palkonyán a Haraszti Pincében nyit. Minden nap lesznek itt Dj szettek: örömzene, szabad improvizációk, jammelés, friss levegő, jó borok és jó kedv az éjszakában. Fellép Ka-Boom Band névre hallgató zenei társulás, a Trioa, amely korai, szvinges darabokat, sztenderdeket, kortárs jazzt játszik.

A Pincesori Kisszínpadon Chameleon Days Trio a 20-as, 30-as évek Párizsát, New Yorkját, Budapestjét szólaltatja meg. Sztenderdek, Broadway-örökzöldek, Woody Allen-filmzenék, korabeli magyar slágerek hangzanak fel.

A palkonyai templomban Bach, Mozart, Schubert, Faragó, Csemiczky műveit adja elő Kővári Eszter Sára és barátai. Várdai István csellón, Baráti Kristóf hegedűn játssza Bach, Ligeti György, Dubrovay és Ravel muzsikáit.

Fanfara Complexa

A Cifra udvarban a balkáni és román népzenei elemekre épülő kortárs etnozenét és moldvai tánczenét játszó Fanfara Complexa, valamint az autentikus és feldolgozott magyar népzenét művelő Fajkusz Banda koncertet ad és táncházat is szervez. Benke Grátzy somoskai csángó életérzéseit adja elő a moldvai csángókról.

A Malomparkban fellép a Kistehén Tánczenekar, és a palicsi hegedűvirtuóz, Lajkó Félix, a zenészbarátaival. A művész nem először jár a Katlanban, de először hozza el a citeráját. A jazzt a magyar népzenével ötvöző, szaxofont, fuvolát és furulyát egyforma virtuozitással fújó Dresch Mihály is elhozza új hangszerét, a fuhunt, s megtartja lemezbemutató koncertjét. Tanúi lehetünk egy rendhagyó prímástalálkozónak is. Olyan kiváló zenészek muzsikálnak együtt, mint a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna, az egyedülálló stílusban hegedülő Vizeli Balázs, valamint Balogh Kálmán, Dresch Mihály, Both Miklós, Doór Róbert és Mester László brácsás, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két kiváló énekesnője Herczku Ágnes és Korpás Éva.

A kisharsányi templomban Pálúr János orgonán szólaltatja meg Bach, Lully, Frescobaldi műveit. Handel, Vivaldi, Mozart műveit a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Kamarazenekara és Dinyés Soma előadásában hallhatjuk. A siklósi Dolce hegedűegyüttessel barangolhatunk a barokk zene világában, valamint a helyi Nyugdíjasklub is koncertet ad.

Punnany Massif

A focipályán fellép a Punnany Massif, a Psycho Mutants, a francia Gran Kino, Ferenczi György és a Rackajam, valamint itt zárja háromnapos zenei workshopját a Roma & Magyar Progresszív zenei műhely.

A Tóth Viktor Pillanatbalett Project gondolatébresztő improvizációs workshopjának zárókoncertjét a Kovács Udvarház Udvarán rendezik meg. A Lakásgalériában Geröly Tamás jazzműhelyt rendez be. A kocsiszínben hallhatjuk többek között az újvidéki Secret Man koncertjét, a vajdasági szerb és magyar fiatalokból álló Paniks Duó tüzes balkáni etnozenéjét, a gyimesi és moldvai népzenét játszó Csángálló talpalávalóját, az Apnoe Folk Underground agrár- vagy paraszt(r)ocknak nevezett muzsikáját, autentikus cigányzenét és avantgarde zajt(!).

Péterfy Bori

A hagyományoknak megfelelően a nagyharsányi focipályán, a Port.hu színpadán lépnek fel a fesztivál legnagyobb sztárjai. Idén itt lesz Kiss Tibi és a Quimby, a Besh O Drom, Péterfy Bori & Love Band, Beck Zoli és a 30Y, Lovasi András és a Kiscsillag, valamint Sziámi új csapata, a Catsandox, Takáts Esztivel, az Európa Kiadós Kirschner Péterrel és másokkal együtt. Koncertet ad az olasz La Tresca és az idén 10. születésnapját ünneplő francia zenekar, a Les Touffes Krétiennes is.

A Narancsligetben Rutkai Bori és Specko Jedno punk, tango, verbunkos, zsoltár, disco, freejazz, himnusz, metál hanghatásait hozza el. Cseh Andris és barátai búcsúkoncertet adnak, a kaposvári egyetemisták pedig előadják az Alagsort. Fellépnek a szabadkai színészek és zenészek, azaz Bakos Árpád és a Búsulók Bácskából.

A Diabelli Alapítvány Gilvánfai Tanodásaival minden táncos lábú tanulhatja, rophatja a roma táncot. A Kanizsa Csillagai a Magyarországon élő cigányok kultúrájából lovári, beás és romungro népdalokat, szatmári, erdélyi és zempléni cigánytáncokat adnak elő cigány hagyományőrző népi viseletben. A koncertet a Roma Csillagok Hagyományőrző Cigány Tánccsoport közreműködése színesíti. Fellép a Zene-bona beás hagyományőrző együttes is.

Az Árokpart Bárban Lenthár Balázs Tom Waitset (is) énekel. Zöld08 Pécsről mai zenét hoz a 80-as, 90-es évek stílusában. Fellép a Melodisztik és a Romungro Fiúk. A templomban a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám zeneiskola leánykara adja a Lelkünknek hangai műsorát. Ágoston Béla és Mizsei Zoltán Oltári dudaszó koncertjén egyházi népénekek, középkori és reneszánsz művek, különös köntösbe bújtatott gregorián dallamok, duda-improvizációk hangzanak el. A barokk zenét itt is a Dolce Hegedűegyüttes szolgáltatja.

A Vylyan teraszon Juhász Gábor és Gyémánt Bálint, mester és tanítványa gitároznak Budapestről. Az ördög hárfái címmel Sebő Ferenc által megzenésített verseket hallunk a Kaposvári Egyetem másodéves színészhallgatói előadásában. A Szentesi drámatagozatosok Sanzonokat énekelnek Vylyan Bogyózóban. A legendás jazz-énekes, Berki Tamás és a virtuóz jazz-zongoraművész, Sárik Péter tíz év elteltével lép fel újra együtt.

Dinyés Dániel

Mozart három legismertebb olasz nyelvű operája négy év leforgása alatt készült el, mindháromnak Lorenzo da Ponte a librettistája. Mozart legnagyobb sikereit ennek a három operájának köszönhette és a Katlan operakalauza is ezt a hármat veszi górcső alá, négy kiváló fiatal operaénekes (Szolnoki Apollónia, Herczenik Anna, Kiss Tivadar, Cseh Antal) segítségével. Nagyharsányban a Figaro házassága, Kisharsányban a Don Giovanni, Palkonyán a Così fan tutte lesz a téma. Olyan összefüggések után kutatnak a beszélgetős koncertek alatt, amelyekre egy szokványos előadás alatt nincs lehetősége a hallgatónak. Hiszen lehetőségünk nyílik megismételni egy-egy részt, a résztvevők kutakodhatnak a zenei szövet és énekszólamok összefüggései között, és többféleképpen is kipróbálhatnak egy jelenetet. Zongorázik, vezényel és mesél: Dinyés Dániel zeneszerző, zongoraművész.

Végül, de nem utolsó sorban: A fesztivál kikacsint a környező településekre is. Villánykövesden koncertet ad a Csángálló, az Apnoe Folk Underground és Lenthár Balázs, fellép az Immigrants. Beremenden a Melodisztik ad strandkoncertet. A Katlanbusszal a francia fúziós rézbanda, a Womb Orchestra robog keresztül a fesztivál három településén, hogy őrült zenéjével megzavarja a falvak nyugalmát.

(Folytatása következik)