Félszerzetek között | Laini Taylor: Füst és csont leánya

Posted on 2012. június 23. szombat Szerző:

1


Írta: M. Dalnoki Fanni

Az első dolog, ami megjegyzésre érdemes a könyvvel kapcsolatban, hogy egy rózsaszín hajú nő írta. Laini Taylor férjével és kislányával él Oregon államban, nagyon boldog velük, és rózsaszín a haja. Az ilyesmi felkelti az ember érdeklődését.

Minden dicséretet, amit a könyvről szólt, némi szkepticizmussal fogadtam. A történet főhőse egy 17 éves lány, maga a sztori pedig az angyal kontra ördög tematika körül forog, ami nagyon népszerű mostanában. Kicsit ugyanazt a félelmet érzi az ember egy ilyen könyv kezdetén, mint a vámpíros könyvek esetében. Nagy érzelemtenger, hisztis kamaszok, mindenki halálos veszélyben, aztán hurrá, mindenki elmegy skandináv lottót játszani.

Azonban a megnyerő című Füst és csont leánya kellemes meglepetésnek bizonyult. A főszereplő kamasz nagyon is szerethető figura, és különösen jó benne, hogy nem egyik napról a másikra csöppen bele egy idegen világ, egy másik faj ügyeibe és harcaiba, nem ébrednek benne hirtelen titokzatos erők. Karou születésétől fogva félig ember, félig állat lények – félszerzetek – között nevelkedik. Egyikük részben kígyó, egy másik félig zsiráf, félig valamilyen madár, az apafigura pedig az ördög archetípusa, legalábbis külsőre. A lánynak kék színű a haja, az otthona pedig egy különleges bolt, amelybe az emberek csak titkos és varázslatos ajtókon keresztül juthatnak el. Kívánságokért járnak ide és cserébe nagyon fura dologgal fizetnek, amit most inkább nem árulok el, de egészen eredeti és kreatív gondolat. A lánynak ezt az életét titkok övezik. Miért fizetnek ilyen különös dologgal az emberek a kívánságokért? Hová nyílik Kénkő, a hatalmas termetű szarvas-patás lény boltjának hátsó ajtaja, és miért nem érhet hozzá Karou ahhoz a törőcsonthoz, amely Kénkő nyakában lóg?

Karounak a titkos élete mellett – amelyben küldetéseket teljesít különleges családjának – van egy hétköznapi is. Ebben az életben művészeti iskolába jár, fiúkkal ismerkedik, a szíve összetörik, aztán begyógyul, szóval teljesen átlagosnak mondható. A két életet azonban egyre nehezebb összeegyeztetni. És amikor az emberek azt hiszik, eljön az Apokalipszis, itt a világvége, akkor kezd csak igazán felfordulni a lány élete. A két világ összemosódik, Karounak földrészeken keresztül kell menekülnie. Mindenre elszánt vadászok után kutat a tundrától a kanadai erdőségekig, csak azért, hogy aztán egy lángoló pallos sebezze meg Marokkóban a karját és egy lángoló angyal a szívét.

Laini Taylor

A történetszövés nagyon jó, a cselekmény sodró és izgalmas, a karakterek szerethetőek és egyáltalán nem egysíkúak. A könyv utolsó egyharmadára kicsit eltolódik a hangsúly a nagy érzelmek irányába, de ez megbocsátható, mert szükség van rá ahhoz, hogy átvezessen minket a következő kötetbe. A könyv külön érdekessége, hogy a cselekmény induló helyszíne Prága. A szerzőn látszik, hogy ismeri és szereti a várost, és ez megmelengeti az ember közép-európai szívét.

A fordításról elég lenne annyit mondani, hogy Gálvölgyi Judit munkája. A szöveg szórakoztató és kifejező, fiatalos, mégsem erőltetett. Olyan gördülékeny és élvezetes, hogy észre sem vesszük, máris a könyv felénél járunk.

Mindent egybevetve, a Füst és csont leánya valóban az utóbbi évek egyik legjobb ifjúsági regénye. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a fantasyt, korra és nemre való tekintet nélkül. Leginkább azért a 17-20 év körüli lányok fogják élvezni, azt hiszem. Azonban ez az első kötet olyan eseményeket vetít előre, amelyek elég izgalmasnak ígérkeznek ahhoz, hogy a fiúk is rágják miatta a körmüket.

Laini Taylor: Füst és csont leánya
Kossuth Kiadó, 2012

»Laini Taylor: Füst és csont leánya – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«