Lépcsőkoncert | A Budapesti Fesztiválzenekar nyitja meg a Múzeumok Éjszakáját

Posted on 2012. június 12. kedd Szerző:

0


Az idei Múzeumok Éjszakája különleges nyitóeseménnyel veszi majd kezdetét: Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar negyedórás koncertjével, a Szépművészeti Múzeum lépcsősorán. Június 16-án 18:00 és 18:15 között a zenekar megtartja fennállásának legrövidebb hangversenyét, s ez az esemény jóval több lesz ünnepien formális nyitánynál, a mindenkit múzeumlátogatásra csábító éjszaka zenés előhangjánál.

A hozzáértők által régóta a világ legjobb szimfonikus zenekarai közé sorolt Budapesti Fesztiválzenekar ugyanis ezúttal személyes találkozásra invitál mindnyájunkat. Fischer Iván és együttese így most olyanokat is elvár a Hősök terére, akik netán idegenkednek a komolyzene előadásának és fogyasztásának szertartásos mozzanataitól, vagy akik még nem érzik magukat elég strapabírónak egy hagyományos komolyzenei koncert végigüléséhez. Hol van az megírva, hogy az élmény csakis 2×60 perces adagokban fogyasztható?

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar

Fischer Iván

A Fesztiválzenekar lépcsőkoncertjének programja két részlet Muszorgszkij Egy kiállítás képei című – Ravel által zenekarra hangszerelt – ciklusából: a Baba Jaga kunyhója és A kijevi nagykapu. Muszorgszkij műve a koncertrepertoár méltán legkedveltebb alkotásai közé tartozik, s ráadásul a ciklus egésze, amint az már a címből is kiderülhet, egyértelműen képzőművészeti ihletésű.


Egy kiállítás két képe

A Szépművészeti Múzeum lépcsőjén felhangzó villámkoncert programja stílszerű: Mogyeszt Muszorgszkij népszerű ciklusának, az Egy kiállítás képeinek utolsó két tétele.

A zeneszerzőt egy tárlat, 1873-ban elhunyt sokoldalú művészbarátjának, a festő-építész-díszlettervező Viktor Hartmannnak posztumusz kiállítása ihlette alkotásra. A korszak vezető orosz művészeti kritikusa, Vlagyimir Sztaszov így idézte fel a ciklus keletkezésének körülményeit: »Viktor Hartmann halála után, 1874 tavaszán kiállítást rendeztem a Művészeti Akadémia termeiben rajzaiból és akvarelljeiből. Muszorgszkij, aki rendkívül szerette Hartmannt, és akit a festő halála mélyen érintett, elhatározta, hogy zenében rajzolja meg elhunyt barátja jelentősebb képeit, önmagát is megrajzolva, amint a kiállításon sétál, és hol derűsen, hol bánatosan emlékezik vissza az elhalt, nagy tehetségű művészre.«

A kijevi nagykapu, Baba Jaga kastélya – Hartmann akvarelljei

Hartmann tíz képe elevenedik meg a nagy orosz zeneszerző művében, s ezek sorából most a két utolsó, a Baba Jaga kunyhója és A kijevi nagykapu című tételeket szólalnak majd meg. Az előbbi tétel az orosz népmesék kiismerhetetlen boszorkányalakját és az ő kacsa-, pontosabban tyúklábon forgó kunyhóját mutatja, amelyet Hartmann óra formájában rajzolt meg. Őserejű, oroszos temperamentum és nagy hatású effektusok jellemzik ezt a félelmetes tételt, amely remek kadenciával vezet át a ciklus lenyűgöző záróképéhez: A kijevi nagykapu monumentális népi tablójához. Hartmann a régi orosz építőművészet díszítőelemeinek felhasználásával készített egykor pályaművet a kijevi Hősök kapujához, s ezt a gazdag és imponáló hagyományt foglalja zenébe Muszorgszkij az Egy kiállítás képeinek diadalmas fináléjában. A tétel előadási megjelölésének megfelelően: Maestoso, con grandezza, azaz méltóságteljesen, fenséggel.

A ciklus eredetileg zongorára íródott, ám a Muszorgszkij művében rejlő hatalmas lehetőségek felkeltették a hangszerelőnek is zseniális Maurice Ravel figyelmét, aki 1922-ben – a karmester Serge Koussevitzky számára – el is készítette az Egy kiállítás képei máig rendíthetetlen népszerűségű, sokszínű zenekari változatát.

Erre a koncertre nem szerencsés késve érkezni, hiszen aki elkésik, az ezúttal le is marad az eseményről. Aki jól helyezkedik a Hősök terén, még értékes nyereményekkel is gazdagodhat a jelenlétének köszönhetően. További (és megnyerő) információk a Fesztiválzenekar Facebook-oldalán.

* * *

Június 16-án, a Múzeumok Éjszakáján este hattól hajnalig múzeumok serege, több száz vidéki és csaknem száz budapesti helyszín várja majd idén is a kultúrára és tartalmas szórakozásra egyaránt éhes közönséget.

Forrás: BFZ – Vigyázz, lépcső!