A tizedik egyéjszakás kaland… | Múzeumok Éjszakája, június 16.

Posted on 2012. június 12. kedd Szerző:

0


Jubilál a Múzeumok Éjszakája, hiszen a kezdeményezés éppen tíz éve indult hazai útjára, s a szerény kezdetek után minden évben rekordot döntött. 2003-ban még csak néhány ezer látogatója volt, az utóbbi néhány évben viszont minden egyes alkalommal több százezer ember tüntette ki érdeklődésével a nyár legnagyobb kulturális rendezvényét.

Idén június 16-án a fővárosban 92 intézmény 102 helyszínen, vidéken pedig 126 intézmény 176 helyszínen kínál tartalmas kikapcsolódást. Megnyitóját a Budapesti Fesztiválzenekar negyedórás villámkoncertje színesíti, Fischer Ivánék a Hősök terén adják elő Egy kiállítás képeit – illetve csak kettőt Muszorgszkij művéből.

Raffaello: Esterházy Madonna

Az esemény egyik meghatározó programjaként a Szépművészeti Múzeum féltve őrzött kincse, a Raffaello festette Esterházy Madonna „látogatást tesz” a fertődi Esterházy-kastélyban, s a múzeumi éjszakán a kastély pazarul helyreállított emeleti dísztermében állítják ki. Baján múzeumi boszorkányszombat lesz, Kunszentmártonban a börtönélet és a betyárvilág emlékeit hívják majd életre. Nyíregyházán retro programok várják a látogatókat, rendkívül színes forgatagra számíthatnak a látogatók Székesfehérváron, Pécsett, Gödöllőn, Esztergomban és Szolnokon is. Az említett városokban mindenütt tíznél több helyszínen, a legkülönfélébb programokkal várják az érdeklődőket a kicsiktől a felnőtt múzeumlátogatókig.

A Múzeumok Éjszakájának turisztikai vonzereje országos szinten is jelentős. Az esemény a nyári idegenforgalmi szezon kezdetére esik, az érdeklődés középpontjába kerülhetnek azok a múzeumi intézmények is, amelyek látogatottsága egyébként csekélyebb. A klasszikus kiállítás-látogatás érdekes, különleges, a bemutatás újabb lehetőségeit kihasználó programokkal egészül ki. Mindennapi, megszokott szerepükön túlnőve az intézmények ez alkalommal valódi közösségi térré, közösségi helyszínné válnak.

Az egyes múzeumok programja igen eltérő időben kezdődhet és érhet véget, de este hat és éjfél között minden helyszínen vannak események. A rendezvénysorozat részletes programja saját honlapján található meg, a budapesti programokhoz nyomtatott programfüzet jelenik meg.

Budapesten a rendezvény egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőtteknek 1500 Ft-ba, a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag belépőként szolgál a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is.

A karszalagos látogatók Budapesten igénybe vehetik a rendezvények ideje alatt az öt különböző útvonalon, 18:00–02:30 óra között közlekedő Múzeumbuszokat, valamint 16 óra és hajnali 5 óra között a BKV bármely menetrend szerinti járatát. A karszalagok megvásárolhatók a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve a BKV jegypénztáraiban. Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatók.