Az Olvasók Kiadója 2011 | Magvető Kiadó (6.)

Posted on 2012. június 7. csütörtök Szerző:

0


Az Olvasók Kiadója sorozatunkban bemutatjuk az olvasók által 2011-ben a legjobbnak tekintett kiadókat. Hogy azokat is információkhoz juttassuk, akik esetleg máshova tették voksukat, a tizenkét győztes – növekvő szavazati sorrendben – maga rajzolja meg szakmai portréját. Íme a 6. helyre szavazott könyvkiadó önarcképe.

* * *

Mivel a kiadó bemutatkozása az idei Könyvhét idejére esik, ehhez kapcsolódva rajzoljuk meg szakmai portrénkat. A Könyvhétre a Magvető 12 vadonatúj könyvvel készül, és a tucatnyi kötet 12 különböző műfajt is jelent.

Spiró György például duplázik: kiadjuk legelső, 1974-ben írt regényét, a Kerengőt, mely társadalmi parabolája és kisrealista leírása egy monarchia-széli kisváros hatalmi hálójának, eme pókháló mindenkori sajátosságának. A Magtár című esszékötetében pedig cikkek, portrék, visszaemlékezések és tanulmányok segítségével térképezi fel Spiró saját regényírói hátországát, és értelmezi-elemzi a minket körülvevő világ legfontosabb történelmi-politikai kérdéseit.
A politikai érzékenység több idei könyvünk közös jellemzője. A hagyományos vers- és kispróza-válogatás (Szép versek, Körkép) mellett idén külön antológiát szentelünk napjaink kortárs közéleti lírájának. Az Édes hazám, a nagyszerű fiatal kritikus, Bárány Tibor karakteres válogatásában, azt mutatja meg, hogy az elmúlt tizenegynéhány évben mennyire sok, egymással olykor élesen vitatkozó költemény született ebben a témakörben.

Szálinger Balázs új kötete, az erős című Köztársaság – alcíme szellemében lírában, drámában és verses epikában is azt a kérdést feszegeti hol ér véget a magánélet, és hol kezdődik a közélet, pontosabban ez a határvonal mennyire mozgó és mennyire átléphető. Mindenképpen az idei év egyik nagy dobása Szálinger monumentális vállalkozása. Nemzedéktársa, a kiváló lírikus Győrffy Ákos ezúttal is a rá jellemző kamararemekléssel ajándékozza meg olvasóit. A Haza című kötet meditatív esszéprózája, sejtelmesen finom írások sorozata, igazi szellemi kirándulás. Kántor Péter elmúlt években írott szívbemarkoló verseit pedig a Köztünk maradjon című kötetben olvashatjuk újra és egyben: képversek, gyászköltemények, dalok és elégiák – és mindből kihallatszik az összetéveszthetetlen Kántor-hang.

Parti Nagy Lajos hangja mostanában elképzelhetetlen az Élet és Irodalomban hetente megjelenő Magyar mesék nélkül. A Fülkefor és vidéke című könyv az elmúlt egy év frenetikus kisprózáit, politikai abszurdjait tartalmazza. A kisepika, egyrészt a magyar irodalom nagy műfaja, másfelől napjaink irodalmi vélekedésének mostohagyermeke. Kiadónk azonban ezen folyamatosan szeretne változtatni, és az idei novelláskönyvek azt mutatják hogy mennyire sokrétű is ez a műfaj. Vida Gábor novelláiban (A kétely meg a hiába) napjaink és a közelmúlt Erdélye vagy akár Romániája, hála Vida leleményes írói tekintetének, no meg az ottani világ jellegzetességeinek igazi groteszk remekművek: tűéles leírások, talányos balladák; nagyon élő szövegek.

Bán Zsófia első magvetős könyve (Amikor még csak az állatok éltek) különböző képek (emlékfoszlányok, fényképek és festmények) történeteit követi nyomon, hogy végül maga az olvasó is nyomra és nyomokra bukkanhasson. Bán könyve egyszerre ironikus játékmutatvány és traumatörténetek katartikusan őszinte elbeszélése. Napjaink egyik legjobb novellistája Darvasi László új elbeszéléseiben (Vándorló sírok) a történetek különböző históriai időkben és földrészeken játszódnak. Ami a hömpölygő, csodásan megírt elbeszélésekben közös az Darvasi érdeklődése a mindenkori emberi lény legbanálisabb és leguniverzálisabb tulajdonságait teszi láthatóvá és szerethetővé.

Őszi előzetesnek pedig legyen elég annyi, hogy új McCarthy-regény és új Ulickaja-könyv is kerül az olvasóasztalra!

Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője