POSzToljunk | Színház az egész város (3)

Posted on 2012. május 31. csütörtök Szerző:

0


POSzT 2012 (fotó: Kálmándy-Papp Ferenc)Most ugrik a majom a vízbe! A június 7. és 16. között zajló XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) lesz az első olyan rendezvény Pécs város életében, amikor a belváros terein, valamint az idén megnyílott Zsolnay Kulturális Negyedben egyszerre kínálnak sokszínű kulturális programokat a látogatóknak.

A Boltok utcájában könyvvásárt rendeznek, amelyen könyvesboltok, kiadók és antikváriumok régi és új könyvekkel, könyvritkaságokkal várják a könyvrajongókat. Ugyanitt első alkalommal megrendezik a Zsolnay Művészeti Piacot. A vásáron fiatal helyi művészek és alkotók kézműves áruiból, iparművészeti, lakberendezési, divat- és használati tárgyaiból válogathatnak az érdeklődők. A Ginkgo teret ízek és illatok, étkek és italok töltik meg, szabadtéri színpadán színész zenekarok adnak koncertet, Németh Judit estje, a Talán is itt lesz látható, fellép a MiUS duó, s folkmuzsika is szól majd. Koszits Attila az első pécsi DJ a Bárcsak kávézó kerthelyiségében, a Zenecsőben kínálja minden este-éjszaka az utóbbi ötven év hallgatnivalóit naponta változó szettekben. Az I. Zsolnay Fesztiválon sikert aratott Gyárturisták a POSzT ideje alatt is rendhagyó idegenvezetést tartanak a negyed egész területén. A legkisebbeket az Üvegházban berendezett PannonPower Szalmapajta Játszóház szalmából készült játékai, kézműves foglalkozások, izgalmas és kreatív feladatok csalogathatják a Negyedbe. A Bóbita Bábszínház pedig Alain Serres SzerelMese című darabját adja elő.

A legkiemelkedőbb kísérőprogramoknak a közel ezerfős Kodály Központ ad otthont. A progresszív rockzene legjelentősebb hazai képviselője, a városhoz ezer szállal kötődő East együttes 18 év hallgatás után lép fel június 8-án. A koncerten felcsendülnek az 1984-ben a tettyei romoknál nagy sikerrel bemutatott Az áldozat (Szodoma) című előadás balettzenéjének részletei és az együttes négy nagylemezének anyaga, lenyűgöző látványelemekkel kíséretében. A magyar abszurd műfaját meghonosító L’art pour l’art Társulat tavaly ünnepelte 25 éves jubileumát, amely alkalomból műsort adott a MÜPA-ban. Június 10-én ezt ismétlik meg Pécsett, élő koncerttel a végén. Színház is érkezik a Kodályba: június 12-én a Bartók Kamaraszínház és dunaújvárosi Művészetek Háza és az Orlai Produkciós Iroda közös előadását, Ronald Harwood A nagy négyes című vígjátékát nézhetjük meg Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László játékában.

Cseh Tamás

Cseh Tamás

Június 14-én a több mint két éve elhunyt zeneszerző és énekes Cseh Tamásra emlékeznek a szerzőtárs Bereményi Géza által rendezett színházi koncerttel. A dalokat színészek (Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Tompos Kátya és Kálloy Molnár Péter) szólaltatják meg, Hrutka Róbert zenekarának kíséretében és hangszerelésében. Idén sem marad el Varnus Xavér koncertje, aki ezúttal a 30-as évek filmslágereit szólaltatja meg orgonáján június 15-én a Kodály Központban. Sztárvendége Bodrogi Gyula lesz, közreműködik a Talamba ütőegyüttes.

2012-ben is lesz szubjektív tárlatvezetés. Oberfrank Pál színész a Múzeumok utcájában található Amerigo Tot Múzeumba kalauzolja a nagyérdeműt, Rockenbauer Pál a Képtár 20. és 21. századi képzőművészeti gyűjteményében vezeti a tárlatot. A Kodály Központ titkait Hauer János üzemeltetési igazgató, a Zsolnay Kulturális Negyed titkait Márta István mutatja be. A Múzeumok éjszakáján pedig a Zsolnay Múzeumban, a „Kőkert” – Múzeumgalériában, a Martyn Múzeumban, a Vasarely Múzeumban, a Csontváry Múzeumban lesz tárlatvezetés.

S lesznek még egyebek is! A Pécsi Püspöki Pincében Heidl György eszmetörténész, zenész, zeneszerző Lackfi János író&költő&drámaíróval beszélget hitről és szépségről. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió színésze, Sebestyén monodrámát ad elő Aba Bolyai János hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről (Kocsis István: A tér). A budapesti Pinceszínház Fráter Zoltán: Hát hogy szeret maga engem? című darabjával vendégszerepel. A Budapest Bábszínház a VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé Üveghegy-díjas gyerekelőadását, A hétfejű tündért hozza el a POSzT-ra. Pogány Judit A Sötétben Látó Tündérről mesél. A Pécsi Harmadik Színház pedig egy vadonatúj Örkény-produkcióval járul hozzá a találkozó sikeréhez. Vincze János Örkény István drámarészleteiből, egyperceseiből, filmforgatókönyvéből, prózai írások részleteiből hozta létre a színpadi játékot (E kor nekünk szülőnk és megölőnk).

POSzT 2012 (fotó: Kálmándy-Papp Ferenc)A város különböző pontjain érdekes kiállításra bukkanhat az érdeklődő POSzTurista. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke, valamint a Közelítés Művészeti Egyesület alkotói a Zsolnay Negyed Pirogránit udvarán található egykori üzemépület ablakai mögé komponálnak fény-, tárgy és térkompozíciót (Üzemi kiállítás cím és hírverés nélkül). „Kizökkent az idő” az Ezüstláz Ékszergalériában, ahol Király Fanni ékszereit nézhetjük meg. A bemutatott tárgyakat az ékszertervező iparművész a Veszprémi Petőfi Színház 1995-ös, Vándorfi László rendezte Hamlet-előadásához – Rátkai Erzsébet jelmezeihez – készítette. A Márkus Színben „Életem a bábjáték, bölcsőtől a sírig” címmel Kemény Henrik legkedvesebb bábjaiból nyílik kiállítás. A Jókai téren az 1993-ban alapított Arnolfini Archívum reneszánsz családi alkotócsoport egy-egy ismert színmű főhősét megidéző elektrografikai sorozatát (Címszereplők) láthatjuk. Érdemes lesz majd megnézni Babusa János szobrászművész munkáit a Ferenczy Károly Galériában (RiPOSZT) és a színészportréiból rendezett szabadtéri kiállítását a Magyar Teátrum sátránál a Széchenyi téren. Érdeklődést kelthet a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhelyben a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Látványtér kiállítás is, amelyen a tárlat kurátora, Balla Ildikó látványtervező és Papp Ervin társrendező látvány- és jelmezterveket, maketteket, megvalósult jelmezeket, előadásfotókat, installációkat rendez egységes keretbe kissé színpadias megjelenítéssel.

A díjátadó Gálaestre június 16-án a Nagyszínpadon kerül sor, ahol Nagy Viktor rendezésében a műfaji sokszínűség jegyében musical részleteket, táncot, dzsesszt, kabaréjeleneteket láthatnak-hallhatnak az érdeklődök.

Nincs más dolgunk tehát, POSzToljunk együtt újra! Irány Pécs!