Haneke a nyerő | Hatvanötödször is Cannes

Posted on 2012. május 29. kedd Szerző:

0


A nemzetközi filmes szakma hatvanötödik alkalommal gyűlt össze a francia tengerparton. Az idei cannes-i filmfesztivál Wes Anderson Moonrise Kingdom (Holdfény királyság) című komédiájával nyitotta meg kapuit, főbb szerepeit Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton és Harvey Keitel játsszák.

Az eseményt záró ceremóniája komoly felfedezéseket nem hozott. A Nanni Moretti rendező által vezetett nemzetközi zsűri ezúttal javarészt a francia Riviérán régről ismert alkotókat díjazta.

Emanulle Riva, Michael Haneke, Jean-Louis Trintignant

A fesztivál fődíját, az Arany Pálmát Michael Haneke legújabb alkotása, az Amour (Szerelem) kapta. Az osztrák rendező filmje egy idő párizsi értelmiségi házaspár szerelméről szól. Az asszony két egymást követő agyvérzésben megbénul és magatehetetlenné válik, férje azonban nem hajlandó feleségét kórházba küldeni, hanem ő maga ápolja, amivel lányuk nem ért egyet. Nanni Moretti zsűrielnök indoklásában hangsúlyozta a két főszereplő, a 81 éves Jean-Louis Trintignant és 85 éves Emmanuelle Riva „alapvető hozzájárulását” a film sikeréhez. Lányukat Isabelle Huppert játssza.

Hanekét már nem először ünnepelte Cannes. A zongoratanárnő című drámájáért 2001-ben a Zsűri Nagydíját kapta. 2005-ben a Rejtélyért a legjobb rendezőnek járó jutalommal díjazták, A fehér szalag pedig 2009-ben ugyancsak a fődíjat nyerte meg.

A második legjelentősebb elismerését, a Zsűri Nagydíját Matteo Garrone Reality (Valóság) című munkája érdemelte ki. Garrone 2008-ban ugyanezt az elismerést elnyerte már a maffiáról szóló Gomorra című filmjével. Idén díjazott filmje azt mutatja be, hogy az egyszerű emberek életét hogyan teszi tönkre a tévé- és valóságshow-k iránti függőség.

Egy másik nagy esélyes, a román Cristian Mungiu sem távozott üres kézzel. Harmadik filmje (Dupa dealuri/A dombokon túl) igaz történeten alapul. 2005-ben egy elzárt moldovai kolostorban meghalt az ördögűzési ceremónia után egy fiatal skizofrén lány, aki a barátnője után érkezett a zárdába. A tragédia hátteréről és a két árvaházban felnőtt lány életéről Tatiana Niculescu újságíró két könyvet is írt. Mungiu ezek alapján készítette filmjét, amely a szigorú ortodox szabályok szerint élő női közösség mindennapjaira koncentrál. A két és fél órás alkotás egyben a mai román társadalomról is kritikus képet rajzol fel.

A román díjazottak

A román alkotógárda két díjat is kapott: a legjobb forgatókönyvnek járó szobrot a rendező, a legjobb női alakítás díját pedig a két főszereplő, Cosmina Stratan és Cristina Flutur megosztva vehette át. Emlékezhetünk arra, hogy 2007-ben a rendező egy titokban elvégzett abortuszról szóló drámája, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap nyerte el az Arany Pálmát.

A mexikói Carlos Reygadast választották a legjobb rendezőnek a Post Tenebras Lux (Fény a sötétség után) című misztikus és radikális filmjéért. A mű, amelyet a sajtó erőteljesen támadt érthetetlensége miatt, egy nagyvárosból vidékre költöző polgári család kínlódásairól szól egy erőszakos közegben. Reygadas ugyancsak nem ismeretlen Cannes-ban: 2002-ben a Japánért már dicséretben részesült mint elsőfilmes, 2007-ben pedig a zsűri díját vitte haza Stellet Licht című filmjével.

A legjobb férfi alakítás: Mads Mikkelsen

A legjobb férfi alakítás: Mads Mikkelsen

A legjobb férfi alakítás díja Mads Mikkelsené lett a Jagten (Vadászat) című alkotás főszerepéért. Thomas Vinterberg megtörtént esetet feldolgozó filmje egy negyven év körüli, elvált óvodai felügyelőről szól, akit a legjobb barátjának ötéves kislánya pedofíliával vádol meg. A dán alkotást díjazta az Ökumenikus zsűri is, Charlotte Bruss Christensen operatőr pedig elnyerte Technikai-művészi Vulcain-díjat.

A zsűri díját Ken Loach Angel’s Share (Az angyalok jussa) című munkájának ítélték oda. A 2006-ban a Felkavar a szél című filmjéért Arany Pálmát nyert 75 éves brit rendező ezúttal egy Glasgowban játszódó könnyed vígjátékkal versenyzett Cannes-ban, amelyben közmunkára ítélt, fiatal bűnözők egy csapata egy felbecsülhetetlen értékű, régi whiskys hordó ellopására szánja rá magát

A fesztivál négy szekciójába beválogatott fiatal rendezők közül a legjobb első filmnek járó Arany Kamera-díjat Benh Zeitlin amerikai rendező Beasts of the Southern Wild című filmje kapta, amelyet az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatásában mutattak be. A film, amely korábban a Sundance filmfesztivált is megnyerte, a szekcióban a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (Fipresci) díját is kiérdemelte.

A hivatalos versenyprogramból a kritikusok az orosz filmet, Szergej Loznyica V tuman (A ködben) című második világháborús drámáját találták a legjobbnak. A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát L. Rezan Yesilbas török rendező vihette haza Sessiz-Be Deng (Csend) című alkotásáért.

A Tim Roth amerikai színész vezette zsűri a mexikói Michel Franco Después de Lucia című alkotásának ítélték oda az Un certain regard szekció fődíját. A filmfőiskolások és egyetemisták kisfilmjeit bemutató Cinéfondation első díját az orosz Taiszja Igumenceva Doroga na (Az út …-ba) című munkája kapta a Jean-Pierre Dardenne belga rendező által elnökölt grémiumtól.

A versenyprogramban szereplő 22 produkció között – a díjazottakon kívül – szerepelt még Leo Carax őrült, álomszerűen szürreális filmje, a Holy Motors, amelyet sokan a fesztivál egyik legjobbjának tartottak. Bemutatták David Cronenberg Don DeLillo adaptációját (Cosmopolis) és Jacques Audiard De rouille et d’os című alkotását, amelyben Marion Cotillard egy balesetben mindkét lábát elveszítő delfinidomárt játszik. De látható volt Abbas Kiarostami (Like someone in love), Alain Resnais (Vous n’avez encore rien vu) és Jeff Nichols (Mud) legújabb munkája is.

A fesztivál egyetlen magyar kötődésű eseménye, Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és uraim című montázsfilmjének nagy sikerű vetítése volt, amely a nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató sorozat, a Cannes Classics zárásaként láthatott a fesztiválközönség. Jó hír, hogy az eddig jogi okokból mozikba nem került alkotás forgalmazására Pálfi György az egyik legjelentősebb európai filmforgalmazó céggel, a francia Wild Bunch-csal írt alá szerződést.

A fesztivált a 2012. április 4-én elhunyt Claude Miller „posztumusz” alkotása zárta, amelynek meghívásával a szervezők a kiváló francia művész előtt tisztelegtek. A Thérèse Desqueyroux című film François Mauriac regényéből készült, címszerepben Audrey Tautou látható.

Posted in: Filmes hírek