Nagy László emlékére | Pünkösdi túra a költő szülőfalujába

Posted on 2012. május 18. péntek Szerző:

0


Nagy László és Szécsi Margit

Nagy László és Szécsi Margit

Nagy László Emléktúrát szervez – az előző évekhez hasonlóan – a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány, a Noszlopi SE és a Magyar Írószövetség Somlóvásárhely és Iszkáz között 2012. május 26-án.

A túra hossza: 14, 7 km, a nevezési díj: 500 Ft. Nevezni reggel 7-től 10 óráig lehet a somlóvásárhelyi vasútállomás melletti Pedró bárnál. A túrát maximum 6 óra alatt kell teljesíteni.

Az útvonal: Somlóvásárhely – Gerő-kút – Tipró-kút – Szent Margit-kápolna – Szent István-kilátó – Somlóvár – Kinizsi-szikla – Kőkép – Hegykút – Somlószőlős, Evangélikus lelkészlak – Keresztfai dűlő – Kőkereszt – Iszkáz.

A Somlóvásárhelyre személyautóval, menetrendszerű autóbusszal, vonattal érkezők visszaszállításáról a szervezők gondoskodnak.

Minden nevező
– igényt tarthat egy tányér babgulyásra és egy szelet kenyérre;
– kedvére részt vehet kincskereső játékban, pünkösdi ügyességi játékokban, és ha mellészegődik a szerencse is, akár még pünkösdi király is válhat belőle;
– ingyen végigjárhatja az iszkázi emlékházat – külön kérésre akár vezetéssel.

A gyaloglókat a túra folyamán a somlószőlősi lelkészlakban mangalicazsíros (+hagymás) kenyérrel, teával kínálják. Megtekinthetik a Döbrentei Gábor-emlékhelyet (az evangélikus templomot és a lelkészlakot, emlékszobát), valamint a település egyéb nevezetességeit is. Nyitva lesz az Árpád-kori templom, s a nemrég megnyílt helyismereti gyűjtemény a régi iskola épületében.

A Várkapitány pincét előzetes telefonbejelentés után lehet látogatni és kóstolni a borait. Ez a pince a Kőkép és a Hegykút közé esik. Ugyancsak e két érintési pont között látható az Öreg Holló pince épülete.

A célállomás az iszkázi Nagy László Emlékház, ahol az állomásbírók igazolják a túrát, s a túrázók megkapják jutalmaikat: a túra igazolásául szolgáló emléklapot és a kitűzőt.

A Magyar Írószövetség idén másodízben csatlakozik a nagy múltú Nagy László Emléktúrához. Az Emlékház udvarán kulturális programokkal, műveltségi és ügyességi játékokkal (íjászat, versenyjáték, célba dobás stb.) várják a túrázókat és a vállalkozó szellemű költőket, írókat. Aki a játékok során a legtöbb pontot szerzi, az lesz a pünkösdi király. Értékes könyvekkel, ajándékokkal lesz gazdagabb, és egy éves ingyenes múzeumbelépőt nyer a Nagy László Emlékházba.

A programok részeként délután Burns Kati és a Hajna zenekar játszik, Dóczy Péter színművész összeállításában Nagy László verseit idézi fel, végül Berta Zsolt ad koncertet.

További tájékoztatást ad:

  • a Noszlopi SE Természetjáró Szakosztálya (Magyar Istvánné, Erzsébet – e-mail)
  • a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány (Szabóné Réthy Kata – e-mail)
  • és Nagy Borbála Réka (e-mail)