Abraham Verghese: Könnyek kapuja

Posted on 2012. május 4. péntek Szerző:

0


Könnyek kapuja - borító1947-ben a fiatal és csodaszép apácát, az indiai Áldás nővért Afrikába küldik, hogy egy kórházban teljesítsen szolgálatot. A viharos hajóút alatt a végkimerülésig ápol egy angol sebészt, Stone doktort, majd elválnak útjaik.

Néhány évvel később az etióp fővárosában lévő Nemhely nevű (elírás, egy hivatalnok rosszul jegyezte le a Menhely szót) parányi missziós kórházban találkoznak újra, és hét évig dolgoznak együtt. A zárkózott, érzelmei kifejezésére képtelen orvos egy sérülékeny pillanatában a műtősnővér karjaiban keres vigasztalást. Az apáca és dr. Stone rövid életű szerelmének következményei súlyosak: az egypetéjű ikerfiúk születése a fiatal nővér életét követeli, az orvos pedig elmenekül, magára hagyja az újszülötteket.

A két fiú, Siva és Marion keveset tudnak szüleikről, édesapjuk soha többé nem jelentkezik, egy indiai orvos házaspár neveli fel őket nagy szeretetben. Fiatalságukat meghatározza az 50-es és 60-as évek etióp diktatúrája és a kórház, ahol nevelőszüleik dolgoznak, nem is csoda, hogy mindketten orvosok lesznek.

Marion felnőtt fejjel, Amerikába emigrálása után próbálja megismerni szüleik történetét. A válaszokat csak félszázadnyi kutatás után leli meg.

Fordította: Szigethy-Mallász Rita

Athenaeum Könyvkiadó, 2012

ISBN 978 963 293 2057