Magyar sajtófotó a világ élvonalában | Kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Posted on 2012. március 26. hétfő Szerző:

0


Harmadik évtizedét töltötte be a Magyar Sajtófotó Kiállítás. Nem véletlenül élte meg ezt a jeles évfordulót. A fotográfia – és nem utolsó sorban a magyar fotográfusok – immár évszázados sikertörténete a technika változása ellenére is töretlen. Az elmúlt évszázadban, és napjainkig nyúlóan a magyar tudósok, magyar zeneszerzők, magyar fotográfusok tekintélyt és hírnevet szereztek nem csupán maguknak, de hazájuknak is. Tehetségükkel, tudásukkal, teljesítményükkel álltak és állnak sokan közülük a világ élvonalában.

Hajdú D. András (Origo): West Balkán tragédia, képsorozat – MÚOSZ Nagydíj

Hajdú D. András (Origo): West Balkán tragédia, képsorozat – MÚOSZ Nagydíj

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének tárlatát először 1982-ben, a Műegyetem legendás R-Klubjában láthatta a nagyközönség. 1983-tól lett a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik leglátogatottabb eseménye, és a mai napig az maradt.

A hat héten át látható tárlaton a képek az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit idézik fel. Drámát, szépséget, hangulatot, küzdelmet, humort. Eseményeket, melynek szereplői, szurkolói, nyertesei, vesztesei mi magunk voltunk. Száz és száz megnézni érdemes fotón.

Reviczky Zsolt (Népszabadság): Ásó, kapa, Big Ben... – Humor, Zsáner, Bulvár kategória 1. helyezett

Reviczky Zsolt (Népszabadság): Ásó, kapa, Big Ben... – Humor, Zsáner, Bulvár kategória 1. helyezett

A harmincadik Magyar Sajtófotó Kiállítás kísérő kiállítása a Harminc év képekben. Itt az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készült válogatás látható. Ennyi idő a történelemben csupán egy villanás, de egy ország és különösen Magyarország esetében jelentős időszak. A beszédes képek a távlatból visszatekintve átértékelődnek, fajsúlyosabbakká válnak, szembesítésre ösztönöznek. Kalandos időutazásra hívnak.

A kiállítást Szalay Zoltán Aranytollas fotográfus-újságíró rendezte.

A tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban – a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként – a nagyközönség számára 2012. március 24. és május 6. között látogatható.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum (1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.)
Időpont: 2012. március 24. – május 6.