Talányosan induló regényciklus | C. T. Nyitrai: Sárkányvér

Posted on 2012. február 21. kedd Szerző:

0


Írta: Molnár Gyula

Sárkányvér - borítóSzkeptikusan fogtam hozzá Charles T. Nyitrai könyvének olvasásához. Manapság ugyanis elég nehéz a fantasy irodalomban igazán jót alkotni, ennyire fiatalon pedig végképp. Nyitrai Károly ugyanis mindössze 22 éves.

A Sárkányvérhez, mely egy nagyobb regényciklus bevezető kötete, az író jó érzékkel választott témát és környezetet. Ahelyett, hogy vadonatúj világot alkotott volna – melyek rendszerint felületesek és sablonosak –, csupán egy meglévőt egészített ki.

Miről is van tehát szó? Adott az emberiség általunk ismert történelme, és ehhez jönnek hozzá a mitikus lények: sárkányok, vámpírok, továbbá azok szolgái, a vérfarkasok. Kétezer éve béke van, mindenki betartja a Törvényt és a Megegyezést. De most, az emberi időszámítás szerint 1913-14 fordulóján valami mintha megváltozna. Ebbe a helyzetbe csöppen bele az olvasó.

A történet főszereplője egy Edward Brightmore nevű vörös sárkány, az Akadémia végzős növendéke. Családja – angol neve ellenére – már évszázadok óta él Magyarországon. Az ő szemszögéből ismerhetjük meg ezt a világot. A történet első része roppant dinamikus. Megtudjuk a legfontosabb dolgokat: megismerjük a fajok együttélését, szokásaikat. Hogyan élnek a sárkányok, milyen a gondolkodásuk, miként alakították úgy a nagyvárosokat, hogy a fajok békésen élhessenek egymás mellett. Rögtön bele is gabalyodunk némi politikai intrikába, ezt azonban – legőszintébb sajnálatomra – nem boncolgatja tovább az író.

A történet közepe meglehetősen unalmas, teli utazással és újabb információkkal. Az ifjú Edwardnak ugyanis el kell hagynia a Monarchiát, mert olyasvalaminek volt tanúja, ami veszélybe sodorhatja. A fő ok, hogy miért van veszélyben Edward, nem derül ki, viszont bőséges információt kapunk a vámpírok és vérfarkasok szokásairól és életmódjáról. Ebből sokkal kevesebb is elég lett volna, megterheli és elnyújtja a történetet. Azonban ha az olvasó ennél a pontnál legyőzi ellenérzését, és továbbrágja magát a sztoriban, elnyeri jutalmát.

Charles T. Nyitrai

Charles T. Nyitrai

A vége újra felpörög, megjelenik egy szerelmi szál, Edward beleszeret egy norvég sárkánylányba, és érzelmei viszonzásra találnak. Aztán kémkedés, nyomozás és újabb intrikák. Egyszóval mindaz, ami közvetlenül a világháború kitörése előtt zajlott. Sajnos a háttérben zajló intrikákról és eseményekről itt sem kapunk semmilyen, még utalásszerű információt sem. Így minden, ami ezzel kapcsolatban történik, teljesen súlytalannak és feleslegesnek tűnik. Mintha egy Conan Doyle-krimi végére még az sem derülne ki, hogy tulajdonképpen ki is az a Sherlock Holmes.

Azért legyünk igazságosak: az író ötlete és stílusa jó, a történet érdekes. Hogy izgatottan várom-e a folytatást? Nem különösebben. Hogy el fogom-e olvasni a következő kötetet? Igen, mert az első kötet csiszolatlan anyag, és kíváncsi vagyok, vajon drágakőnek bizonyul-e.

Adatok: A könyv fülszövege

Charles T. Nyitrai: Sárkányvér

Aba Könyvkiadó, 2010