Indítéka gyakorlati | Robert Goolrick: Házasság céljából

Posted on 2012. január 22. vasárnap Szerző:

0


Írta: Hudácskó Brigitta

Házasság céljából - címlapFeltételezhető, hogy az alkotó emberek nem szeretik azt a kérdést, hogy mégis honnan veszik az ötleteiket. Néhány esetben azonban pontosan lehet tudni, mi volt az a szikra, ami egy-egy regény vagy vers ötletét adta. Robert Goolrickot például egy Wisconsin Death Trip [Wisconsini halálút] című könyv terelte a regényírás felé: a kötet szerzője, Michael Lesy egy századfordulós wisconsini kisváros életéről számolt be képeken és újságcikkeken keresztül. Az erkölcsi romlás ugyanis nemcsak a nagyvárosokat fertőzte meg: talán másféle erők működnek egy kis közösségben, de a tiszteletet parancsoló egyszerűség mögött ugyanolyan sötétség és lelki nyomorúság lappangott, mint bárhol máshol.

A helyszín tehát adott: álmos, wisconsini kisváros, a tavon túl Kanada. Nem mintha bárkinek is kedve lenne átruccanni oda: itt a tél olyan elképesztően hosszú ideig tart, hogy még az emberek lelke is megfagy. Ha pedig semmi nem melegíti őket, az ott lakók bármire képesek: mindennaposak a tragédiák, családok irtják ki egymást, emberek végeznek magukkal vagy támadnak másokra, egész egyszerűen azért, mert eszüket vesztik a hét hónapig tartó fagyban. A helyiek már semmin sem lepődnek meg. Hiszen előfordul az ilyesmi.

Az, hogy egyáltalán van még élet a városban, Ralph Truittnak köszönhető: mindenki az ő gyárában dolgozik, és minden az ő jóindulatától függ. Hatalma azonban annál sebezhetőbbé teszi az emberek tekintete előtt, különösen, amikor az egész város szemtanúja annak, ahogy Truitt postán rendelt felesége megérkezik a vonattal. Senki nem szól egy szót sem, ám tudják, a nővel valami nincs rendben, ez világos.

Amikor egy vidéki üzletember tisztességes nőt keres házasság céljából, nem jöhet akárki szóba. Az ideális jelölt egyszerű, becsületes nő, ám rendelkezik némi élettapasztalattal. Esetleg egy misszionárius lánya, aki már eleget látott a világból ahhoz, hogy ne legyenek illúziói. Aki nem szerelmet keres, hanem rendes otthont, és megelégszik azzal, amit Truitt nyújthat. Sem nem csinos, sem nem csúnyácska. Nem különösebben érdekes nő.

A vonatról azonban nem az a Catherine Land száll le, akire Truitt számított: a nő legkevésbé sem hasonlít az általa küldött fotográfiára. És – ami elsőre sokkal kevésbé nyilvánvaló – a levélben leírtakhoz is igen kevés köze van. Ahogyan Ralph Truittnak megvan a maga célja leendő feleségével, úgy Catherine Landet is jól megfontolt, gyakorlati indítékok vezették a jeges Wisconsinba.

Rejtélyekkel megtűzdelt, romantikus történet bontakozik ki lassan a fagyban. Romantikus, hiszen a zord időjárás és az illúziógyilkos kezdet dacára is heves szenvedélyek fűtik a szereplőket. Romantikus azonban azért is, mert Goolrick klasszikus ellentétpárokkal dolgozik: érzelmi viharok és sötét indulatok a jeges kisvárosban; titokzatos, gyönyörű hősnő; a világtól megcsömörlött, kiégett főhős; szépséges, de feslett első feleség – Wisconsinban nem találkozunk olyan karakterrel, akivel korábban már ne futottunk volna össze máshol. Persze az is igaz, hogy az újrahasznosítás, ha megfelelő módon végzik, remek eredményeket hozhat.

Robert Goolrick

Robert Goolrick

Nem is igen lehet úgy beszélni erről a könyvről, hogy közben elszakadunk a szerző által diktált ellentétpároktól, és ne beszéljünk hideg fejjel szőtt tervekről, lángoló szenvedélyről, mediterrán szépségről és jeges zordságról. Mielőtt azonban első hevületünkben arzénért és repülősóért kiáltanánk, érdemes hozzátennünk, hogy Robert Goolrick regényének nagyszerűségét pedig éppen az adja, hogy a számtalanszor feldolgozott történetet olyan környezetbe helyezi, amellyel eddig ritkán találkozhattunk.

Ralph Truitt és Catherine Land kapcsolata csak ürügy arra, hogy ellátogassunk a századfordulós Wisconsinba, ugyanis az igazi főszereplő ebben a regényben a tél és a kisváros. A tél, ami beeszi magát az emberek bőre alá, a tél, ami gyilkos fegyvert ad békés családapák kezébe, aki kútba veti a gyermekeket és hírekkel tölti meg az újságokat. Előfordul az ilyesmi.

Adatok: A könyv fülszövege

Robert Goolrick: Házasság céljából

Athenaeum Kiadó, 2010