Egy sor cigány | A Magyar Kultúra napja a Pinceszínházban (program)

Posted on 2012. január 19. csütörtök Szerző:

0


Korniss Péter - Závada Pál (szerk.): Egy sor cigányA Corvina Kiadó gondozásában nemrég megjelent Korniss Péter és Závada Pál Egy sor cigány című kötetében olvasható portrékból hangzik el válogatás a Magyar Kultúra napja alkalmából a fővárosi Pinceszínházban, január 22-én, vasárnap este 6-kor.

1823. január 22-én Kölcsey Ferenc letisztázta Csekén a Himnusz kéziratát. Ezen a jeles napon hagyományosan megemlékezünk gyökereinkről, a múltunkat idéző szellemi értékeinkről. És honfitársainkról…

Az Egy sor cigány szerzői honfitársainkról mesélnek. Azokról, akikkel ugyanazt a nyelvet beszéljük, ugyanazokat az utcákat járjuk, ugyanúgy küszködünk a hétköznapjainkkal és örülünk az ünnepeinknek. Azokról, akik büszkék a gyökereikre, a származásukra, és személyes életútjukra. Akik sikeresek. Akik sokat tesznek azért, hogy segítsék az elesetteket. Honfitársainkról, mai magyarokról, sötét szemű cigányokról…

Az est programját összeállította: Lőkös Ildikó, közreműködik Bozó Andrea és Kaszás Gergő színművész, valamint a Budapest Bár muzsikusa: Farkas Róbert hegedűművész. Az esten jelen lesz Závada Pál.

Závada Pál

Závada Pál

»Amikor roma honfitársaink portréit ezzel a címmel tárjuk közönségünk elé, azt mondjuk, tessék, ez a mi cigányaink listája és fényképsorozata, sorban arcról arcra, szeretnivaló büszkeségeink mindnyájan, mind ez a huszonnégy mai magyar. Mert ugyan ki vonhatná kétségbe a magyarságukat? De címválasztásunknak oka az a közös szégyen is, amely elöntött bennünket korunk talán legiszonyatosabb magyar rigmusa hallatán. Nemrégiben bukkant föl ez a népünk ajkán termett mondóka: ’Egy sor akác, / egy sor fűz, / egy sor cigány, / egy sortűz.’ Azt mondtuk, ha ilyen korban élünk, akkor legyen merszünk szembesülni ezekkel a sorokkal, és szegezzük velük szembe huszonnégy kortársunkat-honfitársunkat meg saját magunkat.« (Závada Pál)

A kötetben szereplő személyek:
Balogh Katesz táncos, Baranyi Béla kőműves kisvállalkozó, Baranyi Mária rádiós, dokumentumfilmes, tanár, Bársony Kata filmkészítő, szociológus, Danis Lídia színművész, Dinók Henriett jogkutató, Farkas Róbert hegedűművész, Farkas Tibor agrármérnök, Jónás Tamás író, költő, Karczagi Mária szociális munkás, Mohácsi Erzsébet jogvédő, pedagógus, Nagy János polgármester, Oláh Kálmán jazz-zongoraművész, zeneszerző, Orsós János tanár, iskolaszervező, Orsós Zsuzsanna biológus, Rézműves Melinda néprajzkutató, Rostás Ottó rendőr zászlós, Sohonyai Péter zenekarszállító, Szajkó Gyula hivatásos főhadnagy, Szalai Antal hegedűművész, prímás, Szalóki Ági énekes, dr. Szirtes Zoltán orvos, Tóth József református lelkész, Varga Erika ruhatervező, ötvös.

Helyszín: Pinceszínház (1093 Budapest, Török Pál u. 3., a Kálvin térnél)

Időpont: 2012. január 22. vasárnap 18.00

A belépés ingyenes, azonban regisztrációs jegyet kell igényelni a Pinceszínház pénztárában, nyitva tartási időben (hétfő, péntek 14.00−19.00, kedd, csütörtök 11.00−19.00, szerda 14.00−21.00). Telefonszám: 218-0116.