Fényélmények | Szűcs Árpád festőművész kiállítása

Posted on 2012. január 9. hétfő Szerző:

0


Nem évfordulós kiállítás nyílik a közelmúltban elhunyt Szűcs Árpád (1933–2011) festőművész alkotásaiból az újpesti szabadidőközpont (UGYIH) galériájában. Nem is olyan régen a lánya, Szűcs Édua grafikus kiállításán találkoztunk. Szerelmetes sejtelmes tájait akkor csak egyetlen »négykezes« képen láthattuk, a mostani válogatást január 9-étől 22-éig lehet megtekinteni. A kiállítást dr. Tóth Attila művészeti szakíró nyitja meg.

Szűcs Árpád: Oszlopok

Szűcs Árpád: Oszlopok

Idemásolok egy bekezdést a katalógusából, ebben benne van minden, ahogyan a világot látta, a kifogyhatatlan optimizmusa. (Szűcs Édua)

,,Jól érzem magam ebben a világban. El tudnék képzelni, persze sokkal vidámabb, igazságosabb világot is, de amióta Káin odacsapott Ábelnak, s föltaláltatott az irigység és kapzsiság, tudomásul kell vennünk, hogy vannak, akik a békét, szeretetet és szépséget vallják, és vannak, akik mindenáron meg akarják mutatni másoknak az üdvösséghez vezető utat, még ha a jámborok belegebednek is. Vannak aztán, akik a nagy tarkaságból csak a sötét tónusokat képesek észrevenni, míg mások meglátják a reménytelibb árnyalatokat is. Én, lelkialkatom következtében, szerencsére ezen utóbbi csoportba tartozom. E tekintetben nem elhanyagolható az ősöktől kapott útravaló sem, sőt, talán az a meghatározó. Ha kívülről próbálom nézni, borzalmasnak tűnik az életem, tele negatív élménnyel.

Szűcs Árpád a 70. születésnapjára rendezett tárlaton

Szűcs Árpád a 70. születésnapjára rendezett tárlaton

Kisgyerekkoromban jobb kezemet szétharapta a ló, fél testemen harmadfokú égési sérüléseket szenvedtem, magyar voltom miatt nem folytathattam a gimnáziumot ott, ahol elkezdtem, úgy kellett átszöknöm a határon, hogy magánvizsgákat tehessek. Édesapámat koncepciós perekben hurcolták meg, deportálták, majd jött a határozat, és szüleimet, nagyszüleimet kitelepítették. Ha a szülőfalumba akarok menni, elő kell vennem az útlevelemet. A felsőoktatási intézményekben, mihelyt meglátták az »apja foglalkozása« rovatban a református lelkészt, azonnal megszűnt minden kilátásom. S a káderlapom jódarabon elkísért. Nos, ennyi talán elég lett volna legalább egy mérsékelten pesszimista életérzés kialakulásához, azonban inkább az ellenkezője történt.” (1999)

Szűcs Árpád 1933. március 26-án született Ipolypásztón, református lelkipásztor gyermekeként. A Szegedi Tanárképző Főiskolán szerzett biológia és rajz szakos tanári diplomát. Tanárként, majd a Móra Ferenc Múzeumban restaurátorként dolgozott. A múzeumban 1965-ben nyílt első kiállítása. Munkásságára egykori tanára, mestere Vinkler László, valamint felesége, Kováts Margit festőművész gyakorolt legnagyobb hatást. Jellegzetes, egyéni stílusú alkotásaiban kísérletet tett a fényélmények képi megfogalmazására.

„Képei összetéveszthetetlenek. Rejtett sugárzásuk, motívumaiknak tökéletesen csiszolt egysége azonnal megérezteti, hogy egy mélyen érlelődő, pályáját nagy önfegyelemmel járó művész festette őket.” (Akácz László, Délmagyarország, 1968.)

Helyszín: Újpesti Gyermek Galéria, UGYIH (1042 Budapest, István út 17-19.)

A tárlat látogatható: 2012. január 9–22.