Zenés szociológia | Ungvári Tamás: Új Beatles-biblia

Posted on 2012. január 4. szerda Szerző:

0


Írta: Bedő J. István

Új Beatles-biblia - címlapSzobrászok szellemes játéka a negatív szobor. A figura nem reális valójában kerül a néző elé, hanem lenyomatként, horpadás a betonban, bronzban, kőben. Amint a szemünk megszokja, ugyanúgy látjuk a lenyomat-alakot, mintha kiemelkedne a síkból.
Harmadik olvasatban találkozni Ungvári Tamás remixelt Beatles-bibliájával igazán izgalmas élmény. (Habár itt a remix inkább csak áthallás a zenei vonatkozás miatt.) Olvastam első, majd második kiadását is, arról nem beszélve, hogy a zenekar kortársa voltam, és mint a világ jelenős része: rajongója.

De ez a kötet nem a zenéről szól. Hanem emberekről, társadalomról. Tudományos, szociológiai mű, mondanám, ha nem maga a szerző jelentette volna ki róla, hogy komoly életrajz és parodizált pályarajz egyszerre. A zene csak azért van jelen a hátterében, mert hiszen a Beatles a zenéje által lett híres, indult üstökösszerű pályáján, és vált minden változás ellenére állócsillaggá – még ha ez képzavarnak tűnik is. De Ungvári tanár úr mégsem foglalkozik a zenével (holott jogosítványa lenne rá) – nem, őt a jelenség érdekelte. Az a társadalmi környezet, amelyben négy eléggé zabolátlan kamasz komolyabb előképzettség nélkül zenélni kezd – és eljut egyszer csak a pillanatig, amikor a brit rendőrségnek nem a királynőre kell vigyáznia, nem őfelsége miatt alakulnak ki dugók a városban, hanem négy gombafrizurás zenész az oka a felfordulásnak.

Vitatható a kötet címe, ezt megint a szerző mondja, mert nincs benne a nagybetűs Minden. Nem ad választ a világ összes kérdésére, nincsenek benne példabeszédek sem, ahogy az egy valamirevaló bibliához illik. Csak profán módon megmutatja, hogy miképp bontakozhat ki egy a maga nemében és idejében páratlan csoport-életút a valóság, a féligazságok, hazugságok, szépítések felhőjében. Maga Ungvári Tamás mondja – amit egyébként a hivatalos életrajzírók is tudnak, de nem hangoztatják –, hogy a Beatlesszel kapcsolatban semmi nem igaz. Vagy minden egyszerre igaz. A sajtóban megjelent közlemények, hírek és álhírek (Lennon szövegében: non-events, a mesemények) egyaránt faktoidok. Aki még nem került szembe a kifejezéssel, de ismeri a sci-fi világát, az tudja: ott androidokkal, humanoidokkal, tehát emberszerű lényekkel találkozik. Megszólalásig hasonlítanak a valódiakra. A faktoid messziről nézve olyan, mint egy tény. Megvakarva azonban…

The Beatles

The Beatles

A faktoid hír megjelenik több napilapban, esetleg több verzióban. De attól még valamennyi lehet hamis. Mindenki mást lát (mint A vihar kapujában) és mást is ír. Mi marad tehát akkor Ungvári Tamás számára, ha a tények manipuláltnak bizonyulnak? Az, hogy összeveti a híreket és felkínálja az olvasónak: válasszon, mit szeretne elhinni; mert a hitelességet nem lehet garantálni. Az, amit annak idején, fiatalon és szemtelenül tett: roppant szórakoztatóan megírta a mítoszt. A közgondolkodásban élő vágyképet. Ahogyan a Beatles megjelent a rajongók – és persze a kiátkozók – szemében. Ez a lenyomat hiteles. Hogy a banda fénykorában a fiúktól egyszer azt várták a rokkantak (bár nem konkrétan bélpoklosok és nyavalyatörősök, hogy a korábbi, tiszteletreméltó műre hivatkozzunk), hogy gyógyító érintésükkel hozzanak jobbulást állapotukban.

A mítosz része, hogy a bandafeleségek milyen szerepet játszottak vagy nem játszottak a zenekar életében, mennyire járult hozzá a leghíresebb feleség, Yoko Ono ahhoz, hogy Lennon felnőttkorú lett, de nem nőtt fel. Az is tanulság lehet minden (mai) munkaholistának (workoholic), hogy a csapat mindig konfliktusba kerül a feleséggel/családdal. (Tessék: családpszichológia is van az Új Beatles bibliában.)

És a mítosz része ma már az is, hogy Lennon sem érte meg a 64. életévét, George sem él már – a másik kettő kétféle életet él, Paul koncertezik, Ringo nyugdíjas (na jó, olykor kihoz egy lemezt).

Egy 1969-ben született művet nem lehet változatlan kiadásban közreadni. Ungvári Tamás nagy részben újraírta (az idézeteket újraszinkronizálta), apróbb és nagyobb tényekkel és faktoidokkal (meg diszkográfiával) kiegészítette. Benne van a kísértetdal is, a Free as a Bird, a dal, amit Lennon halála után 15 évvel egészítettek ki a társak a többi szólammal. Ezt követően már nincs több új Beatles-dal.

Ungvári Tamás

Ungvári Tamás

A kínos az, hogy ma már nem lehet bizonyosan tudni, a mai zenehallgató fiatal emberek fejében nem keveredik-e össze a múlt. Vajon helyére vagy 100 évvel ezelőttre teszik A nehéz nap éjszakáját és Bors őrmestert? Tudják-e egyáltalán, hogy a hatvanas években valóban lezajlott néhány forradalmi esemény, Párizsban is, Prágában is, a lemezboltok zenehallgató fülkéiben is (az volt a kor fülkeforradalma). Ennek a gyökereit, ezeknek az eseményeknek az utóéletét, következményeit érti meg az olvasó a Beatles-bibliát olvasva.

Zenehallgatás közben vagy azzal váltogatva fogyasztandó!

Olvass bele: Részlet a könyvből

Adatok:  A könyv fülszövege

Ungvári Tamás: Új Beatles-biblia

Scolar Kiadó, 2011