Párkapcsolati keszekusza – Woody Allen: Férfit látok álmaidban (film)

Posted on 2011. december 5. hétfő Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Pillanatkép a forgatásrólWoody Allen 75 évesen is termékeny alkotó. Évente legalább egy filmet forgat. Képtelen a lassú tempóra. Alighogy befejezi a forgatást, nekilát a következő megvalósításának. A mester 46. munkáját (Midnight in Paris) az idei cannes-i filmfesztivál nyitónapján mutatták be. Eközben a negyvenötödik opusz, a tavalyi Férfit látok álmaidban megérkezett a magyar mozikba.

A rendezőt sokáig ki sem lehetett robbantani New Yorkból. A 40. filmje [Match Point (2005)] helyszínéül azonban Londont választotta. Az angol főváros olyannyira megtetszett neki, hogy további két munka [Füles (2006), Kasszandra álma (2007)] erejéig élvezte az angol vendégszeretetet. Egy rövid spanyolországi kiruccanás [Vicky Cristina Barcelona (2008)] és egy nyúlfarknyi hazalátogatás [Whatever Works (2009)] után ismét visszatért a királyi székhelyre.

A Férfit látok álmaidban ambíciókról és sóvárgásokról szól, Alfie (Anthony Hopkins) és Helena (Gemma Jones), valamint lányuk, Sally (Naomi Watts) és az ő férje, Roy (Josh Brolin) házasságáról, az őket mozgató szenvedélyekről. És persze mindezek összekuszál(ód)ásáról.

Alfie érzi, hogy már vészesen eltávolodott a gyerekkorától. De nem ül ölbe tett kézzel. Testét edzeni kezdi, a halálnak még a gondolata ellen is tiltakozik. Felesége nem érti, hogy miért nem képes elfogadni az idő múlását. A férfi szerint neki még jár valami az élettől, elhagyja az évtizedek alatt épített családi fészket, és egy fiatal telefonprosti karjaiban siet bizonyítani, hogy fickó még ő a javából. Helena nem bírja elviselni az élete alkonyán elszenvedett pofont. Az öngyilkosság gondolatától menekülve az ezoterikus tanokban keres vigaszt, és életét alárendeli egy sarlatán tanácsainak.

Sir Anthony Hopkins és Naomi Watts

Sir Anthony Hopkins és Naomi Watts

Lányuk helyzete sem rózsásabb. A házasságában boldogtalan, mert eddig mindent férje elcseszett írói karrierjének rendelt alá. Így hát felkínálja magát a jóképű galériatulajdonosnak, Gregnek (Antonio Banderas). Persze a férj sem egy hattyúlovag. Idegbeteg módon türelmetlenkedik, várja a kiadói visszajelzését legújabb regénye kapcsán, eközben teljesen belehabarodik a szemközti ablakban feltűnő piros ruhás nőbe.

A filmben mindenki egy titokzatos idegen megjelenését várja – ez egyben utalás persze a Halálra is, akivel egyszer mindenkinek találkoznia kell, s az eredeti angol címben szereplő idegen jelentheti ezt is. Egyik sincs kibékülve jelenlegi helyzetével, és ahelyett, hogy mind maguk körül tennének rendet, délibábokat kergetnek. Abba az illúzióba ringatják magukat, hogy a vágyott ismeretlennel találkozva egy csapásra helyre áll világukban a béke, a jelen kuszaságát a jövő harmóniája váltja fel. Úgy gondolják, csak akkor sikerülhet kétségbeejtő helyzetükből kimászniuk, ha felhagynak egész addigi életükkel. Nem is lenne semmi baj ezzel, ha egy alapos takarítás után lépnének tovább. De a hátrahagyott rendetlenség romjain képtelenek új életüket felépíteni.

Idős korára Allen is bekerült abba a kategóriába, ahol egykor Robert Altman volt. A legtöbb sztár keresi a kegyeit, hogy szerepelhessen bármelyik filmjében. Nem a gázsi a lényeg, hanem a szakmai presztízs. Ebben a műben különösen jó szereplőgárda jött össze. Nekik is köszönhető, hogy az összetéveszthetetlen Woody Allen-i mondatok, helyzetgyakorlatok ezúttal sokkal frissebben hatnak.

Naomi Watts, Roger Ashton-Griffiths és Gemma Jones

Naomi Watts, Roger Ashton-Griffiths és Gemma Jones

Akinek ilyen hosszú a filmográfia listája, elkerülhetetlenül találni benne kisebb-nagyobb egyenetlenségeket. Elég megnézni az angol környezetben készített munkáit. Az ígéretes kezdet (Match Point) után erős visszaesés következett.

A rendező hírnevét kétségtelenül a hetvenes-nyolcvanas évek olyan filmjei alapozták meg, mint az Amit tudni akarsz a szexről… (1972), az Annie Hall (1977), a Manhattan (1979), a Zelig (1983), a Hannah és nővérei (1986) vagy A rádió aranykora (1987). A kilencvenes években Allen mintha vesztett volna erejéből. Az olyan alkotások azonban, mint a Lövések a Broadway-n (1994) vagy A világ második legjobb gitárosa (1999) megnyugtatta a rajongókat: nem rozsdásodott be még teljesen a mester.

A kétezres években is folytatódott a tendencia, hogy vannak különbségek az egyes filmek színvonalában. De a Férfit látok álmaidban egyértelműen a jobbak közé tartozik.

Woody Allen: Férfit látok álmaidban (You Will Meet a Tall Dark Stranger), 2010 – amerikai-spanyol romantikus vígjáték

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. május 12. (Forgalmazó: Budapest Film)

Rendező: Woody Allen
Író: Woody Allen
Operatőr: Zsigmond Vilmos

A főbb szerepekben:

Gemma Jones (Helena)
Sir Anthony Hopkins (Alfie)
Naomi Watts (Sally)
Josh Brolin (Roy)
Antonio Banderas (Greg)
Freida Pinto (Dia)

Posted in: Film, NÉZŐ