Italo Calvino: Ha egy téli éjszakán egy utazó

Posted on 2011. december 4. vasárnap Szerző:

0


Italo Calvino: Ha egy téli éjszakán egy utazóNyájas Olvasó!

Új regényének első mondatával így szólít meg téged a szerző, Italo Calvino: Italo Calvino új regényét, a Ha egy téli éjszakán egy utazó-t kezded éppen olvasni… Kényelmesen elhelyezkedsz tehát, és olvasnád. De jaj, a mese megszakad: s aztán valami baj az újabb kötettel is van, amit hibás példányod helyett a könyvesboltban kapsz.

Nyomozásba fogsz hát, nyájas Olvasó. Kíváncsi vagy a mesére. Amikor azonban a mese fordulóponthoz ér, valami mindig történik. A könyv elvész, ellopják, elkobozzák, műanyagba öntik, gépbe táplálják, szavakra bontják, betiltják, megsemmisítik, bezúzzák. Még szerencse, hogy nyomozásod roppant regényesnek bizonyul.

Egyre újabb és újabb kalandokba botlasz: beleszeretsz az Olvasónőbe, együtt nyomoztok, el-elváltok, majd ismét találkoznak az útjaitok. Tíz regény végül is megmarad izgalmas torzónak. A tizenegyediket – a sajátodat fejezd be te, nyájas Olvasó!

Italo Calvino (19231985) a XX. századi olasz irodalom egyik legnagyobb, iskolát teremtő és nemzetközileg is páratlan népszerűségű alkotója volt.Emlékezetes regényét az életműsorozat második köteteként jelentetjük meg most új kiadásban.

Eredeti cím: Se una notte d’inverno un viaggiatore

Fordította: Telegdi Polgár István

Bővebben a könyvről: Soha többé kölcsön nem adható

Európa Könyvkiadó, 2011

ISBN: 9789630791649