A magány bizarr körtánca – Mikkel Munch-Fal: Kedves szomszéd (film)

Posted on 2011. december 4. vasárnap Szerző:

0


Írta: Kleyer Éva

Kedves szomszédLehet előítélettől mentesen és elvárások nélkül beülni a dán újhullámos filmre, aminek még a címe sem árul el sokat. Elég hozzá, ha kevés a tapasztalatom a skandináv filmekről. Ez a mese eleinte rövid történetek laza szövedékének tűnik, meglepő és nemegyszer vicces helyzetekkel, kínos pillanatokkal.

Négy ember, négy különösen magányos ember mozaikszerűen összevágott történetét követjük nyomon. Ki emberi kapcsolatokat remél találni, ki elismerést, ki szexuális vágyainak csillapítását. Ezt a keresgélést, a tétova próbálkozásokat, kudarcokat figyeljük kívülről, s egyszer csak szembesülünk azzal, hogy nagyon is érintettek vagyunk, a történet rólunk szól, a mi érzéseinkről. Ettől aztán néha kellemetlenül érzi magát az ember, akárcsak az életben.

A közeli kameraállások nagyon intim pillanatokat kapnak el, érzelmeket, fájdalmat, megilletődést, piheszálakat a nyakszirten, kínos csöndeket és döbbenetet. Majd hirtelen perdül a körtánc, és a szereplők új felállásban bukkannak fel, más helyzetben, de ugyanazokkal a magánéleti problémákkal, gyötrelmekkel.

Ingeborg (Bodil Jørgensen), az öregedő színésznő ugyanaznap veszíti el állását és férjét is. Mondhatni: tragikus hirtelenséggel mindkettőt, így nem tud mit kezdeni a rászakadt egyedülléttel és rengeteg idővel. Úgy érzi, kora és csúnyasága az oka, hogy egyedül maradt és belefog, hogy gyógyírt találjon magányára. Értéktelennek és üresnek érzi magát, ez kergeti bele néha megalázó, néha komikus helyzetekbe.

Anna (Mille Lehfeld) épp az ellenkezője: fiatal, vonzó tanárnő, akiből ordít a kétségbeesés. És joggal, hisz felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan: miért pont vele történt? Hogy történhetett, hogy eltávolították nőiségének legfontosabb szimbólumát, a mellét? Siratja elveszített önazonosságát, végigjárja a gyász stációit – elutasítás, düh, rezignáció –, és egészen egyedi gyógyírt talál lelki sebeire…

Kedves szomszéd - jelenet a filmből

Jonas (Kurt Ravn), a tinédzserkorból alig kikecmergett bájos – szőke, szabályos arcú, sőt kifejezetten szép – ifjú nagyon is tudatában van vonzó külsejének. Épp itt az ideje függetlenné válni, de nemcsak a szülői háztól, hanem lehetőleg minden egyéb kötelezettségtől is. Szexuális vonzerejét különösebb skrupulusok nélkül veti be, hogy megszerezze mindazt, amire vélt szabadságérzéséhez szüksége van: pénzt és kábítószert.

Anders (Henrik Prip), a középkorú családapa nem a külseje miatt szenved. Képtelen kezelni túlzott libidóját, önutálata és családja szétesése sodorja képtelennél képtelenebb helyzetekbe, bárhol is próbálja levezetni frusztrációját: terapeutánál, nőkkel és mókás szituációkkal. Mégis nagyon szánalmas.

A négy magányos, problémákkal küszködő ember sorsa egy ponton összefonódik, bár ezt ők sem sejtik, ahogy az utolsó pillanatig a néző sem…

S mi volna a tanulság? Aki a külsejével elégedetlen, hiába tudná is magáról, hogy belül „szép”, a környezete érzéketlen erre a szépségre. Aki kívül szép, de belül romlott, mint a kukacos alma, annak talmi sikere egyszer úgyis véget ér, néha elég nagy pofon kíséretében. És van, akit a belső démonai kergetnek, mást meg a külseje hibája őrjít meg. Vagyis banálisabban: Az egyik ember ilyen, a másik meg olyan…

Kedves szomszéd - jelenet

Pedig valahol mindnyájan szépek. Szép emberek.

A rendező, Mikkel Munch-Fals ügyesen éri tetten a kapcsolatképtelenséget képein, melyekről füstöl a banalitás és a káosz, ugyanakkor fanyarul mulatságosak. Tényleg félni kell a magánytól, vagy ez az egész emberiség alapvető állapota, és mint ilyen, szükségünk van rá, hogy megtanuljunk együtt élni?

Mikkel Munch-Fal: Kedves szomszéd (Smukke mennesker/Nothing’s All Bad), 2010 – dán filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. április 7. (Forgalmazó: Cirko Film)

Rendező: Mikkel Munch-Fals
Forgatókönyvíró: Mikkel Munch-Fals
Operatőr: Eric Kress

A főbb szerepekben:

Sebastian Jessen (Jonas)
Bodil Jorgensen (Ingeborg)
Mille Lehfeldt (Anna)
Henrik Prip (Anders)

Posted in: Film, NÉZŐ