Családi kötelékek – Lisa Cholodenko: A gyerekek jól vannak (film)

Posted on 2011. december 2. péntek Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

A gyerekek jól vannak - The Kisd All RightA gyerekek jól vannak (The Kids Are All Right) annak ellenére, hogy a Golden Globe díjkiosztón a vígjáték/musical kategóriában nyert, valójában sokkal inkább családi dráma.  

Lisa Cholodenko mozija tele van kedves és humoros jelenetekkel, ám legnagyobb erénye, hogy nyíltan és őszintén beszél egy homoszexuális pár családi életéről.

Nic és Jules boldog házasságban élnek, és egy spermadonornak köszönhetően két gyönyörű gyermekük is született. A tizennyolc éves Jonit nem különösebben érdekli ki a biológia apja, öccsének unszolására mégis felveszi a kapcsolatot a spermabankkal.

Paul egyedül él, felesége sosem volt, alkalmi kapcsolatokból próbálja fenntartani érzelmi életének legalább a látszatát. Váratlanul éri a megkeresés, hogy a segítségével született fiatalok meg akarják ismerni. Maga sem tudja, mit remél, de belemegy a találkozóba.

A két anya, Nic és Jules ódzkodva veszi tudomásul csemetéik hirtelen érdeklődését genetikai apjuk iránt. Jules-nek hamarabb sikerül megbékélni a férfival, aki, úgy tűnik, rendes egy pasas. A srácok is azonnal megkedvelik. Nic azonban félti a család nyugalmát, egyébként is szereti a rendet maga körül, ebbe pedig a férfi nemigen fér bele.

Nic szép karriert befutott orvos, a háztartási feladatok elvégzésében kevesebb energiával vesz részt, mint a párja. Ha azonban valami fajsúlyos családi kérdésben kell dönteni, mindig ő mondja ki az utolsó szót. Jules teremti meg az otthon melegét. Hivatásában sosem volt sikeres, mindig újrakezdi a karrierjét. A történet kezdetén éppen újabb vállalkozásba, kertészkedésbe készül belevágni.

Mark Ruffalo

Mark Ruffalo

A Nic és Jules közötti konfliktusok pontosan ugyanolyanok, mint a heteroszexuális szülők esetében. Az azonos nemű párokat sem kerüli el a házastársi válság. A megértés és odafigyelés hiánya minden kapcsolatot próbára tesz. Egy férfi jelenléte pedig csak megzavarja az amúgy is törékeny családi viszonylatokat.

A film rendkívül intelligens módon kezeli a másság kérdését, nem formál belőle hőseposzt, nem akarja feldúlni a nézők érzelmi világát csak azért, hogy együttérzést váltson ki a melegek iránt. Lisa Cholodenko filmje csupán egy családról mesél, ahol hiába a jó szándék, a ki nem beszélt problémák szétdúlják a békét.

A gyerekek jól vannak csendes, okos mozi. Az egyszerű, ám ügyes forgatókönyvnek, a mély empátiájú rendezőnőnek és a remek színészgárdának köszönhetően sokat tanulhatunk belőle. Annette Bening, Julianne Moore és Mark Ruffalo hármasa rendkívül emberi. Igen meggyőző a gyerekeket megformáló Mia Wasikowska és Josh Hutcherson alakítása is.

Lisa Cholodenko filmje szerethető, de azért a néző aligha őrzi meg hosszan emlékei között. Katarzist ugyan nem okoz, erényeiért azonban mindenképpen megérdemli a figyelmet.

Lisa Cholodenko: A gyerekek jól vannak (The Kids Are All Right), 2010 – amerikai vígjáték

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. április 14. (Forgalmazó: Budapest Film)

Rendező: Lisa Cholodenko
Forgatókönyvíró: Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg
Zeneszerző: Carter Burwell, Nathan Larson, Craig Wedren
Operatőr: Igor Jadue-Lillo

A főbb szerepekben:

Annette Bening (Nic)
Julianne Moore (Jules)
Mark Ruffalo (Paul)

Posted in: Film, NÉZŐ