Sose kérj olyat, amit maguktól kellene adniuk – Winter’s Bone (film)

Posted on 2011. december 2. péntek Szerző:

0


Írta: Boros Ágota

Winter's Bone - jelenetOzark-hegységben mintha megállt volna az idő. Ha nem bukkanna fel időnként egy-egy jele napjaink civilizációjának, benzinkút, hűtőszekrény, autó, farmerdzseki, a történet akár a Vadnyugaton is játszódhatna.

A környék lakói kimondhatatlan szegénységben élnek, annak ellenére, hogy fő tevékenységük a kábítószer-termesztés és a metamfetamin-laborok üzemeltetése. De itt nem Nancy ül a fűben, senki ne gondoljon az amerikai Weeds-sorozat gengszterromantikájára. Itt csak a mindennapok túlélése a tét, itt, ha hibázol, ha jár a szád, nem vesz feleségül a mexikói keresztapa, itt rögtönítélnek.

A 17 éves Ree Dolly sem élheti a tinédzserek gondtalan életét; apja feltételesen van szabadlábon, de nem az otthon nemlétező melegében várja a tárgyalást, hanem miután a család összes vagyonát, a düledező házat és a körülötte lévő erdőt ajánlotta fel óvadéknak, nyomtalanul felszívódott. Az édesanya (legszívesebben idézőjelbe tenném ezt a szót) finom lelke nem bírta már elviselni a nyomort, férje bűneit, az éhező gyerekek látványát, ezért depresszióba menekült. Nem szól senkihez egy szót sem, nem tesz egy szalmaszálat sem keresztbe. Ő már kivonta magát a valóságból. Ree így egyedül kénytelen összetartani a családot, nevelni és etetni öccsét, a tizenkét éves Sonnyt és kishúgát, a hatéves Ashlee-t.

Esznek, ha sikerül elejteniük egy mókust, vagy ha a szomszédaik megszánják őket egy kis maradékkal. Ree keményen dolgozik, nem kér senkitől semmit soha. Elfogadja, amit kínálnak, de úgy érzi, ha valaki látja, hogy éheznek, és mégsem kínál nekik ételt, akkor kérni is felesleges. Nem kevélységből, nem büszkeségből…, sokkal inkább méltóságból.

Jennifer Lawrence Ree Dolly szerepében

Jennifer Lawrence Ree Dolly szerepében

Hiszen az Ozark-hegység lakóinak a méltóságon, a betyárbecsületen és a családon kívül nem sok mindenük maradt. Itt mindenki mindenkinek rokona, ha szegről-végről is. De az egymás közti kapcsolatok teljesen érzelemmentesek. Megkeseredett emberek, bűnözés, nyomor jutott az ottaniak osztályrészéül. Esetükben szó nincs a Nagy Amerikai Álomról. Keserűek, erőszakosak, és foggal-körömmel ragaszkodnak megélhetésükhöz: a kábítószerhez. Aki ezt veszélyezteti, annak el kell tűnnie a föld színéről.

És Ree – kétségbeesésében, kényszerből – éppen ezt teszi. Ha apja nem jelenik meg a tárgyaláson, a lány és családja földönfutóvá válik. Ree számára egyetlen megoldás marad: előkeríteni apját – élve vagy holtan. Nyomozni kezd, kérdezősködik. A vidéket uraló rettegett Milton család fejét is megkeresi, pedig az öreg Miltont még az unokája sem bosszantaná fel szívesen.

Ree-t először „szép szóval” figyelmeztetik, maradjon ki a dologból. Aztán, hogy befogják a száját, egy felrobbant labort is mutatnak neki, ahol állítólag apja meghalt balesetben. De a lány tudja, hogy hazudnak neki, hogy valami szörnyűséget takargatnak. Lassan elfogynak a lehetőségei, nincs kihez fordulnia. Legközelebbi rokonától, Teardropstól, azaz a szép nevű Könnycsepptől talán jobban fél, mint a hatóságtól és a Milton családtól együttvéve.

Teardrops, azaz Könnycsepp (John Hawkes)

Teardrops, azaz Könnycsepp (John Hawkes)

Egy lány, egy apa, egy nyomozás. A Winter’s Bone szinopszisa kísértetiesen hasonlít a Coen testvérek idei filmjére, A félszeműre. De míg abban a moziban a kérges szívek mélyéről, a barázdált homlokok mögül, a mogorvaság álcája alól csupaszív emberség bukkan elő, ebben az alkotásban hiába várunk enyhülést, megkönnyebbülést. Ez maga a mocskos valóság. És hogy túlélheti-e a kis család, előkerül-e az apa, megkegyelmez-e a Milton család, odavetik-e Ree-nek a „csontot”?  Remélem, hamar talál magának a film magyarországi forgalmazót*, és akkor kiderül.

Kegyetlenül szép film Debra Garnik alkotása. A kevés pénzből, független moziként leforgatott Winter’s Bone hibátlan. És bár a legtöbb mellékszereplő amatőr, ez egyáltalán nem érződik, sőt még valóságosabbá teszi a történetet. Jennifer Lawrence Ree Dolly szerepében tökéletes. Ennyire hitelesen ábrázolt, hősallűröktől mentes, hétköznapi bátorságot ritkán lehet látni.

A Winter’s Bone Daniel Woodrell azonos című, ahogy az író nevezi regényét: „country noir”-ja alapján készült. A cím a Vess a kutyának egy csontot szólásból ered. A film 4 Oscar-jelölést is kapott, ezek egyike a legjobb adaptált forgatókönyv – nem véletlenül. De indult a legjobb filmért, a legjobb női főszereplő díjáért (Jennifer Lawrence), és jelölték Teardrops, azaz Könnycsepp megformálásért John Hawkes-t a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is. Sajnos a legjobb rendezők közé Debra Granikot nem választották be, pedig megérdemelte volna.

Debra Garnik: Winter’s Bone – A hallgatás törvénye (Winter’s Bone), 2010 – amerikai filmdráma
Magyarországi bemutató dátuma: 2011. május 19. (*Forgalmazó: Mokép-Pannónia Kft.)

Rendező: Debra Granik
Forgatókönyvíró: Debra Granik, Anne Rosellini
Zeneszerző: Dickon Hinchliffe
Operatőr: Michael McDonough

A főbb szerepekben:

Jennifer Lawrence (Ree Dolly)
John Hawkes (Könnycsepp)
Kevin Breznahan (Kis Arthur)

Posted in: Film, NÉZŐ