Budapest, Budapest, te csodás? | Kondor Vilmos: Budapest romokban

Posted on 2011. november 23. szerda Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Kondor Vilmos: Budapest romokbanFolyamatosan fogyasztjuk az importált árucikkeket, legyen szó élelmiszerről, elektronikai termékekről vagy éppen irodalomról. Azért azt már tudjuk, hogy nem kell messzire mennünk, ha jó minőségű bort akarunk inni. A kortárs hazai szépirodalom remekeivel is könnyedén megtölthetjük házi könyvtárunkat. Pár évvel ezelőtt azonban csak vakartuk volna a fejünket, ha valaki azzal áll elénk, hogy meséljünk neki a magyar detektívregényekről.

Magyarországon ugyanis soha nem alakult ki a kriminek olyan nagy tradíciója, mint mondjuk Angliában vagy az Egyesült Államokban. Rejtő Jenő például sokkal inkább krimi-paródiákat, semmint valódi bűnügyi regényeket írt. A szocializmusban pedig – ahol hivatalos álláspont szerint bűnözés tulajdonképpen nem is volt – hiányzott a nyílt társadalom, amely pedig szükséges a műfaj megtelepedéséhez. A rendszerváltás követően is hosszú időnek kellett eltelnie, hogy egy-két komolyabb hangvételű próbálkozás (Tar Sándor, Tandori Dezső) után mozgásba lendüljön a magyar krimi.

A mai magyar detektívirodalom nem a jelen krónikása. Elsősorban a múltra tekint vissza. A történelmi bűnügyi regény műfaját pedig Kondor Vilmos honosította meg nálunk. Vidéken élő tanárember ő, aki éjszakánként írja a regényeit. Kínosan kerüli a nyilvánosságot. Interjúit elektronikus úton adja, mondván, a regényei sokkal érdekesebbek, mint ő maga. Egy igazi anticeleb, aki 2008-ban a semmiből tűnt elő. Ekkor publikálta ugyanis sorozatának első kötetét (Budapest Noir). Az idei könyvhétre pedig már a széria negyedik darabja, a Budapest romokban jelent meg.

Kondor szerencsére nem egy politikai kibeszélő show moderátora. Nem célja a nácizmus és a kommunizmus bűneinek listázása. Az sem érdekli, hogy melyik kornak volt több bűne, és hogy a kettő hogyan viszonyul egymáshoz. Viszont izgalmasnak tartja azokat a történelmi kontextusokat, amelyekben elhelyezi regényei történetét. Nem kívánja rekonstruálni a történelmet, művei mégis valóságszagúak, ismert szereplőkkel. Olvasmányos, izgalmas, szórakoztató regényeket ír, amelyek kiválóan illeszkednek bele a 30-as 40-es évek korántsem tiszta erkölcsű világába.

A Budapest romokban című kötetet például az a környezet ihlette, amely 1946 tavaszán-nyarán az országot jellemezte. A kisgazdák által vezetett Nagy Ferenc-kormány a háború romjain az ország polgári demokratikus konszolidációjára törekszik. Ugyanakkor igyekszik megfékezni a háború okozta hiperinflációt is. A végrehajtó hatalomba bevont kommunisták közben belülről próbálják mélyíteni a koalíciós válságot. A szövetséges amerikaiak még jelen vannak az országban, de már érezhető a Vörös Hadsereg erőteljes befolyása. Az új elit a még bujkáló nyilasok drasztikus üldözésébe kezd.

Egy forró nyári napon véres merényletet követnek el a Teréz körúton. Valaki a szemközti házból tüzelve lelő három orosz katonát. A magyar rendőrség, a Vörös Hadsereggel karöltve percekkel az eset után ártalmatlanná teszi a tettest. Gordon Zsigmond és amerikai származású barátja, Daniel Zeker zászlós az Edison kávéházban üldögélve válik szemtanújává a furcsa eseményeknek. Gordonnak feltűnik ez a roppant gyorsaság. Bármennyire is igyekszik azonban követni az ügyet, sokkal szövevényesebbnek bizonyul, mint az elsőre gondolta volna.

A politikai rendőrség egymás után keríti kézre Budapest háborús bűntettekkel is vádolt, legelvetemültebb bűnözői csoportjainak tagjait. A hírhedt bandák vérrel szennyezett pénzkészleteinek azonban nyoma vész, mintha sosem lett volna. Gordon elmerészkedik a rommá lőtt főváros legsivárabb és legrettegettebb környékeire is. Kivégzésre váró elítéltekkel, fezőrökkel, csempészekkel találkozik. Nyomozása során összetűzésbe kerül még az államvédelem embereivel is. Megfejti ugyan a rejtélyt, de csöppet sem megnyugtató végeredménnyel.

Kondor Vilmos a sajátosan magyar, mégis univerzálisan hiteles hőstípust teremtette meg. Gordon Zsigmond bűnügyi újságíró, nem nyomozó. Ifjúságát az Egyesült Államokban töltötte, az 1930-as években települt vissza Magyarországra. Amerika demokratikusan működő társadalmi közegében szocializálódott. Magába szívta a szabadság magától értetődő természetességét. Ezért sosem érez félelmet, akár a nyilas, akár a kommunista politikai apparátussal áll szembe. Hidegen hagyják a hatalmi játszmák, csak az igazság érdekli. Állhatatos kutatómunkával, a fenyegetések és figyelmeztetések ellenére is fényt derít a háttérben zajló eseményekre.

A legújabb kötetben Gordonnak eddiginél is jobb formáját kell hoznia. A város bombázása során sérülést szerzett a vállába, és így kell felvennie a harcot aljas gyilkosokkal és a politikai kiváltságok kíméletlen haszonélvezőivel. Pimasz kíváncsisága sokszor keveri bajba, csípős megjegyzéseivel ritkán szerez barátokat. De olyan ember, akit az Isten nagyon szerethet, mert mindenféle kutyaszorítókban is vigyáz rá, akármibe is keveredik egy erdőmélyi vadászkastélyban vagy a hírhedt Andrássy út 60-ban. Kondor mégsem sérthetetlen szuperhőst keltett életre, zsurnaliszta főhőse nagyon is esendő, sebezhető. Csak éppen elvei vannak: velejéig humanista, még a legrosszabb időkben is ellenáll bármiféle becstelenségnek. És fegyvert sosem hajlandó a kezébe venni.

Kondor regényeinek másik főszereplője maga Budapest. Rendkívül erősen sikerült megragadni a korabeli főváros sajátos miliőjét. Keménykalapok, sötét felöltők és fekete autók, bűnözők, mindenre elszánt politikusok és naiv hétköznapi emberek világa – íme a Budapest Noir. A szétlőtt város vigasztalan szürkeségében viszont már nyoma sincs az egykori nyüzsgő kávéházi életnek. Az éjszakai lokálok is csöndesek. De elég egy hangos csattanás, és mindenki az asztal alá veti magát. A falak közé láthatatlanul beépült a bizalmatlanság, a halál mindennapos esemény. És mindenki valami jobbnak az eljövetelében reménykedik.

Kondor Vilmos

Kondor Vilmos

A regényciklus a szerző ígérete szerint egy befejező kötettel válik majd teljessé, amikor is az ’56-os események forgatagában találkozunk a nyughatatlan újságíróval. Kondor Vilmos nem zárja ki, hogy Gordon korábbi történeteivel is megismerkedhetünk majd, de az elnyűhetetlen igazságharcost 1956-ban látjuk utoljára.

Adatok: A könyv fülszövege

Kondor Vilmos: Budapest romokban

Agave Könyvek, 2011