Csenddé lett | Jung Zseni kiállítása a Mai Manó Házban

Posted on 2011. november 21. hétfő Szerző:

0


A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház kiállítást rendez Jung Zseni műveiből.

Jung Zseni: A három körte

Jung Zseni: A három körte

»Számomra más dolgok értékesek, mint amilyen értékeket ez a század az embereknek előír, mint ami mérhető, megvásárolható, beszerezhető… – írta a fotóművész a kiállítás kapcsán. – Engem a világnak sokkal apróbb és finomabb részletei érdekelnek. Nem szeretem a világrengető nagy dolgokat. Hiszek abban, hogy halkan is lehet hiteleset szólni. (…) Hulló vakolat, csupasz ablakok, beomlott tetőcserép sokat tudna mesélni boldogságainkról, félelmeinkről, reményeinkről, titkolt bűneinkről és elfojtott erényeinkről. Féktelen örömet érzek, amikor azt látom, hogy a növények visszafoglalják jogos területeiket. Makacsul belekapaszkodnak egy fal repedésébe, a repkény buján beborítja a falakat és az oltár helyén magasra nőnek a fák. Most már ők fogják a saját nyelvükre lefordítva elsuttogni a ház legendáját.«

Jung Zseni: FelhőkJung Zseni 1940-ben született Ukrajnában. Anyja magyar, apja oroszországi német volt. Apját az Urálban, Sztálin börtönében kivégezték. 1947-ben édesanyjával és testvéreivel jött Magyarországra. Budapesten fényképész szakmát tanult. Mesterei közt tartja számon Angelót, Vadas Jolánt és Vassányi Bélát. 1957-től egy negyedszázadon keresztül dolgozott a Fényszöv portréfényképészeként, utána lett szabadúszó művészfotográfus.

Páratlanul puha, gyengéd aktjai, portréi mellett erőssége a csendélet, a gasztronómiai fotó és a tájfényképezés. Egyéni stílusát a lágyrajzú szépia, a kézzel színezett kollázs és egyéb manuális technikákkal készült, míves fényképek jellemzik.

Többnyire egyéni kiállításokon mutatkozott be Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Svájcban, Lengyelországban, Litvániában, Olaszországban, Kanadában és az Egyesült Államokban. Számos díjban és elismerésben részesült.

Művészeti táborok és mesterkurzusok gyakorlati tanára évtizedek óta. Négy önálló albuma jelent meg: A nő égi mása (2003), Ölelés (2004), A négy évszak (2008), Hajad tengerén (2010), a Gyöngyfüzér az anyaságról című kötete a mindenkori édesanyák ajándékául készült (2002, Szél Ágnessel közösen).

Kurátor: Kincses Károly, fotómuzeológus

A kiállítás megtekinthető: 2011. november 18. – december 18. minden hétköznap 14-19 óra között, hétvégén 11-19 óra között

Helyszín: Mai Manó Ház (1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.)

Olvasó: …és újra a Bolondnő – Jung Zseni írása

Jung Zseni: Száműzetés

Jung Zseni: Száműzetés