Taxidermia, avagy Pálfi nem csak csuklani tud

Posted on 2011. november 13. vasárnap Szerző:

0


Írta: Balkányi Nóra

Pálfi György: TaxidermiaTaxidermia. Mit is jelent? Révai nyomán „állatok kitömése, preparálása”. Ki lehet az, aki ebből a témából nagyjátékfilmet készít? Pálfi György, akinek második mozija nem (csak) halott állatok szoborrá alakításáról szól. A Taxidermia három külsőleg-belsőleg is különböző férfival a középpontban, egymást követő generációk történetét meséli el meglehetősen bizarr módon.

A film forgatókönyvének alapját Parti Nagy Lajos novellái és annak motívumai adják (A halott kutya lába és A hullámzó Balaton). Parti Nagy költészetét ismerve érthetőbbé válhat, miért nem lehet ezt a filmet szokványosnak nevezni. A két novellából kiindulva három történetet ismerünk meg: főszereplői a nagyapa, az apa és a fiú.

A nagyapa tisztiszolga volt a második világháború alatt. Élete leküzdhetetlen libidója és a disznóvágás körül forog. Vendel egy igazi voyeurista, aki szeretetre vágyva lesi ki a fürdőző lányokat, majd végül teherbe ejt egy olyan valakit, akit igazán nem is kellett volna. Így születik fia, Kálmán, aki egy piros tréningnadrágban válik igazi jó szocialistává, azaz tehetséges evőbajnokká. Összesen két célja van az életben. Egyfelől jobbnak lenni az orosz riválisnál és ezáltal világbajnoknak lenni evésben. Másfelől feleségül venni Gizit, aki szintén evőbajnok, szintén tehetséges és természetesen szintén elvtárs. Szerelmük apró gyümölcse lesz a filigrán Lajos, napjaink hőse, egyben a történetek mesélője. Felismerhetetlenségig hízott, leginkább a Csillagok háborújából ismert Jabbához hasonlító apjával és három oroszlánná hizlalt macskával él. Foglalkozása a papa etetésén kívül a film címének magyarázata, Lajoska ugyanis állatpreparátor.

Pálfi György: Taxidermia

A nagyapa, Vendel szerepében Czene Csabát látjuk, aki alakításáért elnyerte 37. Magyar Filmszemle – Legjobb férfi mellékszereplő díját, és aki tökéletes választásnak bizonyult. Trócsányi Gergely mint evőbajnok Kálmán, kérlelhetetlenül tömi magát, és kifogástalanul játszik, ahogyan Marc Bischoff is, aki egyszerre ijesztő és szánalmat keltő Lajoska szerepében. A film hangulatának elengedhetetlen megalapozója ez a három karakter, akik groteszk módon keresik az utat egy boldogabb élet felé: elérhetetlen nőkön, zabáláson és állatok kitömésén keresztül.

Pálfi neve ismerős lehet mind a magyar mind a nemzetközi moziközönség számára. Hukkle című első nagyjátékfilmje rengeteg fesztiválmeghívást és díjat kapott. Aki látta a Hukkle-t és tetszett is neki, nem fog csalódni a Taxidermiában sem, főképp, ha a szokatlan látásmód, a képek által teremtett különös világ fogta meg. Ennek a világnak a megteremtésében Pohárnok Gergely operatőr, aki már a Hukkle alatt is benne volt Pálfi csapatában, a legjobbját nyújtja. A fiatal rendező második alkotása jóval agresszívebb, mint amilyen az első kesernyés falusi világa volt. A Taxidermiában egyszerre keveredik a thriller, a dráma és helyenként a komédia műfaja. A film erőteljes, burjánzó képei és atmoszférája nagy hatással van a nézőre, aki az ülés karfájába kapaszkodva várja feszülten, hogy mi is fog történni. A film képes lehet kiváltani a közönségből szomorúságot, vidámságot, undort és izgalmat akár 10 percnyi filmidő alatt.

Az a bizonyos arisztotelészi katarzis mindezek ellenére elmarad. A családi kapcsolódási pontokon és Parti Nagy novelláinak világán túl nincs összekötve az egész filmi történet. Igaz, ez nem zavaró, mélyen el lehet süllyedni a Taxidermia egyszerre valóságos és valóságtól elszakadt hangulatában. Taxidermia filmplakátÍgy ha valaki fogékony a helyenként sokkoló, szürreális és gyönyörűen fényképezett filmvilágra és jól bírja a belek ábrázolását szuper közeliben, az nézze meg a Taxidermiát. Ugyanis vannak olyan filmek, amik után az ember nem tud felállni a helyéről, maga elé meredve ül, miközben pereg a stáblista. Ilyen film a Taxidermia is.

Rendező: Pálfi György
Író: Parti Nagy Lajos
Forgatókönyvíró: Pálfi György, Ruttkay Zsófia
Zeneszerző: Amon Tobin, Márkos Albert
Operatőr: Pohárnok Gergely
Jelmeztervező: Patkós Júlia
Producer: Emilie Georges, Gabriele Kranzelbinder, Alexandre Mallet-Guy, Alexander Dumreicher-Ivanceanu
Hangmérnök: Zányi Tamás
Vágó: Lemhényi Réka

 Magyarországi bemutató: 2006. november 9.

Posted in: Film, NÉZŐ