Agnieszka Holland Sötétségben című filmjét nevezik a lengyelek az Oscarra

Posted on 2011. november 13. vasárnap Szerző:

0


Agnieszka Holland Sötétségben című filmjét nevezi Lengyelország a 2012-es Oscar-díjra a legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában. A lengyel indulót egyhangúlag választotta ki a Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter által életre hívott Oscar-bizottság.

Agnieszka Holland: Sötétségben

A Sötétségben című film lengyel–német–kanadai koprodukcióban készült. Főhőse egy kisstílű lengyel bűnöző, aki a II. világháború idején hőssé válik. Minden érdek nélkül kiment egy csoport zsidót Lemberg (a mai ukrajnai Lviv) gettójából, akiket 14 hónapon át egy csatornában rejteget. Saját és hozzátartozói életét kockáztatva ily módon tízegynéhány férfit, nőt és gyereket ment meg a biztos haláltól.

Agnieszka Holland

Agnieszka Holland

A külföldön élő Holland filmjét Lengyelországban szeptemberben mutatták be. Az Egyesült Államokban a Sony Pictures Classics cég szerezte meg a terjesztés jogát.

Agnieszka Hollandot eddig kétszer jelölték Oscar-díjra. 1992-ben az Európa, Európa című filmjét jelölték a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában, 1986-ban pedig Keserű aratás című alkotását a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

(forrrás: MTI)

Posted in: Filmes hírek, HÍREK