V. Misi ismerkedik a világgal | Varró Dániel: Akinek a foga kijött

Posted on 2011. november 6. vasárnap Szerző:

0


Írta: Takács Máté

Varró Dániel: Akinek foga kijöttVarró Dánielt, ha be kellene mutatnom, azt mondanám, zseniális rímfaragó, aki gyermeklelkét nem feledve, felnőttként ír verset gyerekeknek és szüleiknek. Tette ezt már akkor, amikor még nem szaporította a szülők táborát, ám mióta belépett a klubba, még szakavatottabban ír róluk, hozzájuk, hozzánk. Negyedik kötetét (Akinek a lába hatos – Korszerű mondókák kisbabáknak) már gyakorló apaként írta, majd ezt követte alant tárgyalt műve, mintegy folytatásként, az Akinek a foga kijött.

Ahogy hazaállítottam a kötettel, a mindig ajtóban váró Panni lányom rövid úton kikönyörögte a kezemből, majd elvonult kis szobájába anyukájával, ahonnan is hamarosan hosszabb- rövidebb vihorászások szűrődtek ki. Ekkor megértettem, hogy Varró Dániel kötete nem csak a gyerekeknek szól. Mert egy jó gyerekkönyvet a szülőnek is élvezni kell, hogy lelkesültségét a kis célközönség is mihamarabb átvegye. Korszerűségét tükrözi a mindennapi használati tárgyaink részévé vált technikai eszközök, mobilteló, távirányító, egér. Persze ezek mellé is frappáns Varró-rímek társulnak („Jó játék a laptopkábel, / főleg, ha még nem lopták el.”).

Egyéb jelek is a jelenre emlékeztetnek minket, van itt érzékletesen leírt bankkártya a Pénztárca-nyitogató című műben, cédéállvány, merdzsó. Ufós body. Ez a Patentolgatóban szerepel, amely kapcsán Panni megismerkedett a patent, mint gombalternatíva létezésével. Ezt a rajtam lévő ingen remekül tudtam neki szemléltetni. (Csak felütésként egy remek: „Három darab patent van / az ufós body alján, / aki félrepatentolja, / annak bizony jajj ám!)

Persze általános dolgok is előkerülnek, altatók, hónapsorolók, ünnep körüli gondolatok. Ám ezek is az egyedi, kiforrott Varró-hangon szólalnak meg, hogy mást ne mondjak: „Jaj, de szép a karácsonyfa, / csak a csúcsdísz halál ronda.” Vinnyogok. Emiatt lányomnak ki kell fejtenem, mit is jelent a halál ronda kifejezés. Hiába, a jövő kifürkészhetetlen, és ez így van rendjén. Ez is az apák feladata, elmagyarázni az ilyen dolgokat. Nem mellesleg erről is van egy vers, a Tiltogató, ahol az apa szigorú hangja szólal meg, miért nem szabad sörözni, kávézni, számítógépezni utódunknak.

Persze gyermekünk utánzás útján (is) tanul, mindezt az okítást a maga módján tovább is adja már a következő oldalon, csak épp a háziállatnak közvetítve bölcsességeit. Itt térnék ki Maros Krisztina jól átgondolt, kreatív humorral átszőtt és nemes egyszerűséggel szép illusztrációira, mely minden oldalon kíséri, kiegészíti Varró Dani verseit. Átsüt a rajzokon, mennyire inspirálták őt magát is a művek.

A verscímek mellé mindig kapunk egy instrukciót, hogyan, milyen lelkiállapotban fogjunk neki az olvasásának. A Pakolgatót például fontoskodva kell mondani, a Fognövesztgetőt együttérzően, a Tudogatót büszkén. Más verseknek alcíme van, pl. Etetgető – avagy a hozzátáplálás nehézségei. (Aki szépen lapátol, / kap egy puszit apától.)

A versek hossza gyermekléptékű, egyszerre befogadható. Jó ritmusban összeválogatott, egy- egy elgondolkodtatóbb, információgazdagabb vers után jön egy viccesebb, csikizgetős darab. Jó kézbe venni, leleményes a tipográfia, vagyis mind külsejét, mind tartalmát tekintve kiemelkedik a hazai gyerekkönyvpiacon kínált sokféle (színvonalú) kiadvány közül.

Varró Dániel

Varró Dániel

Ritkaság, s mint ilyet, meg kell becsülni. Ott a helye a könyvespolcon, középmagasan, hogy alulról és felülről is könnyedén el lehessen érni.

A könyv fülszövege

Belelapozó a Lírán (PDF)

Varró Dániel: Akinek a foga kijött

Manó Könyvek, 2011