Szerző, fontos kettősponttal | Galla Miklós: Könnyű műhaj

Posted on 2011. november 6. vasárnap Szerző:

0


Írta: Salamon Eszter

Galla Miklós: Könnyű műhajGalla Miklós könyvet írt. Illetve inkább könyvbe rendezte gondolatait, írásait, dalszövegeit. Tette ezt úgy, ahogy elvárja tőle az ember: angolos humorát precízen és pontosan rendezte el, hogy az eredmény természetesen és tökéletesen kaotikusnak tűnjék. A Könnyű műhaj azok közé a könyvek közé került, amelyek hónapokig, évekig ülnek az éjjeliszekrényen azért, hogy újra és újra kézbe vegye őket az ember. És persze egy jót nevessen, kuncogjon, vagy mondja azt újra meg újra, hogy „ez nagyon beteg”.

Galla Miklós
ról tökéletesen el lehet képzelni, ami a könyv bemutatóján elhangzott, a kötetben nem szereplő, írásból kiderül: ha egy szállodában a portásoknak kötelessége a vendég minden kérdésére válaszolni, ő bizony kérdez – és az idegeire megy szegény portásoknak. Így rengeteg hasznos információhoz jut, mint például az ország sündisznóállományának létszáma.

Bár a kiadó ígérete szerint a kötetnek hamarosan lesz hangoskönyv változata is, a benne lévő szövegeket olvasva az embernek azonnal megszólal a fülében az előadóművész-szerző jellegzetes, szándékoltan hangsúly-hiányos orrhangja és vontatott beszéde. A szövegeket csak ugyanolyan lassan szabad olvasni, ahogy Galla beszél. Egyébként biztosan lemaradunk egy csomó poénról.

Manapság, amikor szinte minden a napi eseményekről, a politikáról szól, üdítő kivétel ez a könyv, amelyben a szerző tudatosan és tervezetten kerüli az aktualitásokat, ám ugyanilyen tudatosan próbál meg időtálló lenni.

A kötetet mind tartalmilag, mind tipográfiailag a szerző álmodta meg (beleértve ebbe a könyv gerincén a neve és a könyvcím közti kettőspontot is). Az ő találmánya az is, hogy ez a könyv visszafelé számozódik, így sosem kell számolgatnunk, hány oldal van még hátra belőle, ha egyáltalán lesz olyan, aki végigolvassa az első (azaz a 187.) oldaltól az utolsóig. Csodálkoznék, ha lenne, ez ugyanis afféle lapozgatós könyv, csak nem kisgyerekeknek, hanem nagyon is felnőtteknek. Olyan felnőtteknek, akik Gallához hasonlóan infantilisak egy kicsit és intelligensek – talán nem csak egy kicsit.

Könyvbemutatóján a szerző a Kincses Kalendáriumhoz hasonlította a kötetet. A könyvet lapozgatva rengeteg hasznos ismeretet szereztem. Ahogy az egy kalendáriumhoz illik, sok rejtvény van benne, az időtállóság jegyében viszont naptár nincs. Megtanultam belőle filmet rendezni, megtudtam, miért veszélyes az arclemosó, tanácsokat kaptam a modern étrenddel kapcsolatban, sőt azt is megtudtam, hogyan éljünk. Értesültem arról, hogy a gepárd színtévesztő, valamint, hogy Galla Miklós melyik nap nem ér rá. Az is kiderül, kiket tisztel és szeret (a teljesség igénye nélkül: Kabos Gyula, Koltai Róbert, Sándor György, Jay Leno, David Letterman és a Padödö). Erősen hiányoltam viszont néhány szabás-, kötés és hímzésmintát.

A legfontosabb mégis az, hogy újra megbizonyosodhattam arról, jó ötlet volt fiamnak a Péter keresztnevet adni. A „PVC-borítású, 2 mm-es átmérőjű, Kék, Sárga, Fémhuzal, Drót, Árnyékolt kábel” nem lett volna megfelelő (ezek ugyanis vezeték nevek).

Azoknak semmiképp sem ajánljuk, akik tudományos ismeretterjesztésre vágynak, esetleg az iskolai szorgalmi feladatot akarják megoldani. Nem ajánljuk továbbá azoknak, akik nem szeretik az angol humort és/vagy Galla Miklós humorát. Nem ajánljuk azoknak sem, akik drámát, sírást, esetleg bulvárhíreket várnak. Ajánljuk viszont azoknak, akik nem tartoznak a most felsorolt kategóriákba.

Galla Miklós

Galla Miklós

Októberben már minden könyvkiadó a karácsonyi szezonra kacsingatva jelenteti meg újdonságait. Az igényesen kivitelezett Galla-kalendáriummal csak akkor foghatunk mellé, ha ajándékként nem a megfelelő címzetthez juttatjuk el, olyanhoz, aki nem értékeli ezt a fajta humort. Így javasoljuk előre tesztelni a megajándékozni szándékozottat. Ehhez a kötetben megfelelő eszköz is található, intelligenciateszt Galla-módra.

A könyv fülszövege

Galla Miklós: Könnyű műhaj

Jaffa Kiadó, 2011