Idesereglik, ami tovatűnt | (Nép)zenés-(nép)táncos színház / Hagyományok háza

Posted on 2008. február 21. csütörtök Szerző:

0


Az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz Tamási Áron eredeti műve nyomán készült (nép)zenés-(nép)táncos színházi feldolgozásában az autentikus folklór – újszerűen, szokatlanul – kortársszínházi játékstílussal kerül szerves egységbe. Az így létrejött komplex színpadi nyelvezetben magától értetődő természetességgel mutatkozik meg az élő folklór örök aktualitása.

A ma játszódó történetben kihűlt kapcsolatban kínlódik két negyven felé közeledő pár. A nők, Eszter és Regina már szeretnének megállapodni; a férfiak, Lukács és Máté „életkezdési dilemmában” őrlődnek: halogatják a családalapítást, mert előbb stabil egzisztenciát akarnak teremteni.

A párkapcsolati válságban a nők „elvarjúsodnak”, a férfiak a pohár felé nyúlnak, és élvezetek hajszolásáról ábrándoznak. Mindkét párnak két tizenéves fiataltól kell megtanulnia, hogy az embert boldoggá csakis az őszinte, tiszta szerelem teszi, és csak az adhat az életkezdéshez elegendő bátorságot.a szeretik a folklórt, miközben a mában élnek, és művészetükkel a ma emberét akarják megszólítani. Nincs ebben ellentmondás, mert az autentikus néptáncok, a népzene, a dalok, a Tamási-szövegek olyan emberi érzéseket közvetítenek, amelyek soha nem kopnak ki a divatból, még akkor sem, ha azokat folyamatosan változó élethelyzetek váltják ki. E változások ugyanis leginkább csak a felszín változásai, míg a folklór az emberi lélek mélyére hatol, s képes a múlt mélységes mély kútjából és az aktuális kor megkívánta új formákból folyamatosan újrateremteni magát.

A hátizsák és a tornacipő a ma népviselete: leginkább gyalog járó, kíváncsi, nyitott, érdeklődő (fiatal) emberek hordják.

Tamási Áron Énekes madár című színműve nyomán írta:
Kutszegi Csaba
Zeneszerző: Pál István Szalonna
Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Az előadásban részletek hangzanak el József Attila, Juhász Gyula, Petőfi Sándor, William Shakespeare és Weöres Sándor műveiből és egy jakut hősi énekből.
Az előadás időtartama: ~ 85 perc (1 részben)

Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz
Magyar Állami Népi Együttes
2023. március 3. péntek, 19:00
Hagyományok Háza Színházterem
1011 Budapest, Corvin tér 8.

Kedvezményes jegyajánlat csak erre az előadásra

2. kategória: 2560 Ft/db (fsz. 7-9. sor)
3. kategória: 2000 Ft/db (fsz. 11-12. sor)

Posted in: Uncategorized