A leggyorsabb Indian – „Az a jutalom, hogy megtehetem.”

Posted on 2011. november 15. kedd Szerző:

0


Írta: Oroszi Agi

A leggyorsabb IndianSir Anthony Hopkins azon nagyszerű színészek egyike, aki teljes átéléssel tudja szerepeit eljátszani. Elhisszük neki, hogy ő Bruno Hauptmann A Lindbergh bébi elrablása című tévéfilmből vagy éppen dr. Hannibal Lecter (A bárányok hallgatnak). A zseniális főgonosz megszemélyesítéséért Oscar-díjat is kapott.

A leggyorsabb Indian című filmben Hopkins Burt Munro bőrébe bújt, és ezért az alakításért szinte az egekig dicsérték. Burt Munro az új-zélandi Invercargillből indul útnak, hogy hódoljon igazi szenvedélyének: a sebességnek.

Évtizedeken át dédelgeti álmát, apránként teszi meg a lépéseket, hihetetlen eltökéltséggel jut egyre közelebb a megvalósításig. Az idős Munro minden ébren töltött pillanata szeretett motorjáról, az 1920-as években gyártott Indianról szól. Évek óta a sufniban tökéletesíti a gépet, hogy a legtöbbet hozza ki belőle.

Amikor úgy érzi, hogy motorja a leggyorsabb lehet, a világ egyik leghíresebb gyorsasági pályáján szeretné kipróbálni, a Utah állambeli Bonneville-ben. Szokatlan világnézete, életmódja időnként megnehezíti a szomszédok életét, ők mégis összefognak és segítenek megvalósítani az öreg álmát.

A leggyorsabb Indian - Sir Athony Hopkins

A leggyorsabb Indian - Sir Athony Hopkins

Az idős férfi a hosszú út során megtapasztalja, hogy lehet bármennyire felkészült, akkor is történhet bármi: érheti meglepetés vagy kerülhet nehéz helyzetbe. A nem amerikai születésű taxis pofátlanul beszól Munrónak, aki sokallja a kisebb vagyonnal felérő viteldíjat. Ellenben Burt szeme sem rebben a transzvesztita recepcióstól, aki szívesen kalauzolja a városban (és az amerikai felfogásban). A spanyol autókereskedő leveszi a sapkáját, amikor Munro megbütyköl egy régi járgányt, és hálája jeléül állást ajánl neki. Egy idős indián pedig ősi gyógymóddal segíti Munrót.

Burt időnként naivnak tűnő, tulajdonképpen nyílt és őszinte természete sok nehézségen segíti át, barátokat, sőt csodálókat vonz köré. Egészen biztos, hogy az út elején eszébe sem jutott, hogy még a romantika is helyet kap életében…

Munro elszántsága és kitartása mély benyomást tesz a verseny szervezőire, akik szemet hunynak néhány hiányosság és számos furcsaság felett. Először döbbenten, majd egyre növekvő kíváncsisággal szemlélik a Munro-féle sufnituning eredményét. Az Indian valóban működik, sőt: száguld.

Burt végül a bonneville-i sós síkságon megmutathatja az Indian tudását, és az egyik alkalommal ez a motor több mint 200 mérföldes sebességgel hasít. Ezzel kiérdemelte a „leggyorsabb Indian” címet. Munro 1967. augusztus 26-án beállított rekordját az ezer köbcentis motorok között, a mai napig nem sikerült megdönteni. Még kilencszer tért vissza Bonneville-be, ezalatt háromszor állított be világcsúcsot.

Herbert James (Burt) Munro (1899–1978) 1920-ban vásárolta Indian márkájú motorját. Húsz évbe telt, míg a motor elérte versenyformáját. A hatvannyolc éves Munro a negyvenhét éves Indiannal vágott neki a Bonneville-be vezető hosszú útnak. Munro Új-Zélandon, 1938-ban állította be első gyorsasági rekordját, amelyet még hét újabb követett.

Herbert James (Burt) Munro

Herbert James (Burt) Munro

Burt erőfeszítései és sikerei adták Roger Donaldsonnak az ötletet, hogy 1971-ben egy rövid dokumentumfilmet készítsen Offerings to the God of Speed címmel, majd 2005-ben leforgassa A leggyorsabb Indiant is.

Roger Donaldson: A leggyorsabb Indian, 2005

Magyarországi bemutató dátuma: 2006. október 5. (Forgalmazó: Budapest Film)

Rendező: Roger Donaldson
Forgatókönyvíró: Roger Donaldson
Zeneszerző: J. Peter Robinson
Operatőr: David Gribble

A főbb szerepekben:

Sir Anthony Hopkins (Burt Munro)
Annie Whittle (Fran)
Aaron Murphy (Tom)
Craig Hall (Antarctic Angel)

Magyar feliratos előzetes:

Posted in: Film, NÉZŐ