Valóban gyilkosság? | Ana Reyes: Ház a fenyvesben

Posted on 2024. április 18. csütörtök Szerző:

0


Somogyi András |

Az időugrálás megszokott eszköz az irodalomban, és Ana Reyes ingázik a jelen és a hét évvel korábban történtek között. De a szerző nem könnyíti meg az olvasó dolgát. Hogy a múltban járunk, arra olykor csak egy vékony cselekményszál utal. Ráadásul ez a múlt is töredékes: a szerző tetszése szerint választja ki egy-egy szeletét.

A történet főhőse, Maya most 25 éves. Óriási traumát élt át hét éve, amikor legjobb barátnője, Aubrey holtan rogyott össze a szeme előtt, mégpedig úgy hogy éppen Maya volt randipartnerével, Frank Bellamyval beszélgetett. A lány és a fiú három hétig tartó kapcsolata egy-két csókváltást leszámítva szinte plátói volt – de félelmetes is.

Maya apja révén guatemalai származású (akárcsak a szerző). Apját – mielőtt anyjával, Brendával összeházasodtak volna – egy halálbrigád huszonkét éves korában a házuk küszöbén agyonlőtte. Brenda ekkor már várandós volt. Hét évvel a jelen történései előtt Maya ráveszi anyját, hogy utazzanak el a nagyanyja temetésére Guatemalába. Itt kapja meg nagyapjától az apja spanyol nyelven írott, befejezetlen regényét, és ezt a városi könyvtárba beülve kezdi fordítani angolra. Ott ismerkedik meg egy igen jóképű, részmunkaidős könyvtárossal, Frankkel. Frank elmeséli neki, hogy házat épít egy erdei tisztáson, és el is kíséri a lányt, hogy megmutassa neki. Hogy mi történt vele a ház megtekintése során, arra Maya egyáltalán nem emlékszik, csak az azt követő hideglelős rémületre. Mikor ismét – immár egyedül – meg akarja nézni a házat, nyomát sem találja – ami csak úgy lehetséges, hogy nem is volt ott. De akkor hogyan?

Amikor Aubrey és Frank megismerkedik, Mayában hatalmas féltékenység ébred, össze is vesznek a barátnőjével, de kibékülnek, és Franket többé egyikük sem akarja látni. A fiú azonban hívatlanul megjelenik Maya lakásán, s ekkor történik Aubrey halála. Maya mélyen meg van győződve arról, hogy Frank a gyilkosa. Azonban senki sem hisz neki, sem anyja, sem a rendőrség. Brenda attól tart, hogy a lányán az az elmezavar jelent meg, ami a családban örökletes. Maya spirálba kerül: nem tud aludni, túlgyógyszerezi magát, ráiszik – és egyre többet. Egy új kapcsolat szabadítja ki a drog és az alkohol mocsarából – de nem igazán… Iszik tovább, csak ügyesen titkolja.

És ekkor jelenik meg a közösségi médiában egy videó, Lány halála a kamerák előtt címmel. Egy Cristina nevű lány ugyanolyan véget ér, mégpedig Frank Bellamy jelenlétében, mint hét évvel korábbanAubrey.

Mayát nem hagyja nyugodni a különös – immár második – eset. Kideríti, hogy Frank apja egyetemi professzor volt, hipnoterapeuta. Egy éppen hipnotizált betege sztrókot (agyvérzést) kapott, meghalt. Ez kettétörte a prof pályafutását, habár nem tudták bizonyítani, hogy a halál és a hipnózis között összefüggés lenne. Maya ekkor sejti meg, mi történhetett hét évvel korábban az erdei háznál. Egyre erősebb a gyanúja, hogy Frank eltanulta apjától a hipnotizálás fortélyait. Találkozót kér a fiútól, hogy kifaggassa (és esetleg le is buktassa) – ám ez csaknem az életébe kerül, de…

Remélem, az olvasó megbocsátja, hogy a háttér felfestéséhez a szokásosnál többet meséltem el Reyes regényének vázából. A könyv egyébként erősen emlékeztet egy pszichiátriai diagnózis leírására, mivel – talán a kelleténél is alaposabban – ismerkedünk meg a főhős, Maya ingatag lelkivilágával. A lélektani drámákat és a borzongást kedvelő olvasónak mégis merem ajánlani a művet, habár maradt bennem némi bizonytalanság, hogy Frank milyen céllal kísérletezik élő embereken. Vajon velejéig romlott, vagy más oka van. És persze az is kérdés marad, hogy mi történt a hipnózisban, hiszen ha másból nem, az irodalomból, filmekből tudjuk, hogy bizonyos gátlások hipnózisban sem oldódnak fel.

Ana Reyes regénye „a bonyolult női barátságba és az emlékezés törékeny természetébe burkolt okos, hátborzongató és teljesen addiktív történetet sző össze a pszichológiai feszültséggel” – írja egy amerikai kritikusa. Saját életének bizonyos elemeit vegyíti az agyműködés egy nehezen feltárható kérdésével, és ezzel a fikció területére lép át – alaposan feladva a leckét a fordítónak, Lévai Mártának, aki igazán eredményesen küzdött meg a szereplők lelkivilágának, másrészt a pszichológiai, hipnoterápiai szakszövegeknek a magyarításával.

Ana Reyes

Ana Reyes: Ház a fenyvesben
Fordította: Lévai Márta
Next21 Kiadó, Budapest, 2024
350 oldal, teljes bolti ár 5490 Ft,
online ár a kiadónál 4117 Ft
ISBN 978 615 641 4847

* * * * * *

A könyv fülszövege

Legalább két nő titokzatosan halt meg ugyanazon férfi, Frank társaságában. Maya még csak tizenhét éves, amikor meglátja legjobb barátnőjét, Aubreyt meghalni: az egyik pillanatban a massachusettsi Pittsfield legelragadóbb és legrejtélyesebb fiújával beszélgetett (akibe Maya is beleszeretett), a következőben pedig Aubrey már a földön fekszik. Nincs fegyver, se méreg, se érintés, csak a gyanú, hogy Frank a tettes.
Hét évvel később Maya máshol próbálja felépíteni az életét, amikor egy éjszaka visszatér a múlt. De egyszer csak lát a YouTube-on egy videót, amin egy fiatal nő hirtelen összecsuklik, és szempillantás alatt meghal. A helyszín egy étkezde, a nővel átellenben nem más ül, mint Frank. Tényleg ő lenne Aubrey gyilkosa?