Könnyek nélkül | Rose Tremain: Lily. A bosszú meséje

Posted on 2023. március 30. csütörtök Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Elsősorban a történetek rajongóinak figyelmébe kell ajánlanom Rose Tremain regényét, a Lilyt, amely A bosszú meséje alcímet kapta – és ezzel már önmagában sok mindent elárul a műről, ahogy a borító is (Somogyi Péter terve). Egyrészt a szigorú szimmetriával megrajzolt épületek zordsága, másfelől a fallal körbekerített városkép, de elsősorban a középen ábrázolt gyermek a két liliomszállal – egyszerre ígér fájdalmat és ártatlanságot. Vagy elveszített/megölt ártatlanságot?

A viktoriánus Angliában vagyunk, amelyet a történetírók az Egyesült Királyság fénykorának is neveznek. Szigorú erkölcsök, zárt, hierarchikus társadalmi rend, arisztokraták és hozzájuk igazodó gentlemanek mellett a szegénynegyedek, a modern bűnözés melegágyai jellemzik az időszakot, amely egyszerre álszent és kegyetlen. Ebben a világban tényleg nem sok út járható egy magára hagyott, árvaházba került gyermek előtt. A keresztényi jótékonyság jegyében ugyan „gondoskodnak” róla árvaházakban, de ebben a lehetőségben nem sok köszönet van. Onnan kikerülve pedig többnyire az utca következik.

Az Twist Oliver-i világot idéző londoni árvaház rendje, szabályai tökéletes léleknyomorítók. Az olvasót (valamiért úgy érzem, többségükben nők nyitottak erre) már az elején együttérzésre készteti Lily sorsának azon pontja, amikor a szeretetet és biztonságot jelentő vidéki nevelőszülőktől visszaadják az „állami gépezetnek”. (Törvény mondja ki, hogy a némi fizetségért nevelő szülők csak hatéves korig gondoskodhatnak neveltjeikről, utána kötelezően árvaházba kerülnek, ahol a „dolgos és tisztes” életre készítik fel őket.) Lily itt megtapasztalja a szeretetlenség minden stációját. További hányattatása értelemszerűen fokozza rokonszenvünket, és amikor kiderül, hogy ez a túlélésre képes, erős lány mesterségbeli tudásával parókakészítőként akár előre is juthat, őszintén drukkolunk neki.

  • Olvass bele! eeee

Csakhogy minden szenvedés nyomot hagy. Ennyi igazságtalanság, bántás nem engedhet sértetlenül továbblépni. Rose Tremain meséje ráadásul eleve bosszút ígért. Lily bosszút áll, de kicsodán? És miért? Követi-e büntetés a bűnét, avagy esélyt kap a boldogságra? És ő maga megbocsát-e magának? Magától értetődő, hogy megjelenik a történetben a szerelmi szál is – ám van esélye ennek, a kor erkölcsi szorításai és Lily társadalmi helyzete, életélményei ellenére?

Rose Tremain – aki éppen nyolcvanadik életévében jár, s akinek harminc országban jelentek meg sikeres és díjakkal elismert művei – érzékenyen, mély megértéssel vezeti az olvasót teremtett hőse, Lily életének kanyarulatai között. (Nem véletlen, hogy a Times szerint megjelenésekor az év egyik legjobb könyve volt.) A regény olvasmányos stílusa, a mondatok dallama – a gyakorta kegyetlen képek dacára – olykor egészen andalító, köszönet érte a fordítónak, Kada Júliának. Ugyanilyen érdekes, amikor megrajzolja – akár csak vázlatosan – a 19. század végi London néhány sötétebb és fényesebb szegmensét. (Számomra külön izgalmasnak tűnt a mondén színházi világ néhány képe, ami felvillant némi átjárhatóságot is a társadalmi kasztok között.) A fordulatos történet filmszerűen váltogatja a jeleneteket, helyszíneket, igazán élvezetes feladatot kínálva az olvasás közben „belső-mozizóknak”. (Amúgy meg remek alapanyaga lehetne a könyv egy babérokra vágyó, igazi filmnek is.)

Lily, a mi bűnös, ám felettébb szerethető címszereplőnk már gyermekként is elszánt, nem nagyon mutatja ki bánatát, nem sír, hogy ne lássák sebezhetőségét. Az érzékenyebb lelkű olvasók aligha tudják megállni könnyek, vagy legalábbis megrendülés nélkül a történet egyes fordulatait. Ezek alapján a regény lehetne szentimentális, melodramatikus is – de annál több és jobb. Minden elvarratlan szálacska ellenére (mert akad olyan is a történet szövetében), emberi, magával ragadó mesét kapunk, amit megtámogat a könnyed, szellős tipográfia – minden adott, hogy afféle „együltős” olvasmány legyen.

Rose Tremain: Lily. A bosszú meséje
Fordította: Kada Júlia
21. Század Kiadó, Budapest, 2023
304 oldal, teljes bolti ár 5690 Ft,
online ár a kiadónál 4267 Ft
ISBN 978 963 568 3116

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

1850-ben egy fiatal rendőr egy londoni parkban talál egy csecsemőt. Lily Mortimer árvaházban cseperedik, aztán vidékre kerül, nevelőszülőkhöz. Gyermekkorát Suffolkban tölti. Amikor dolgozni kezd, Belle Prettywood londoni parókaszalonjában talál munkát. Látszólag minden rendben, de Lily mindeközben borzasztó titkot őriz.
Sam Trench, az egykori fiatal rendőr nem veszíti szem elől a fiatal nőt, akit annak idején, csecsemőkorában megmentett. Amikor viszontlátják egymást, azonnal kölcsönös vonzalmat éreznek – Lily biztos abban, hogy Samnél megtalálja boldogságát.
De lehetséges, hogy éppen ő fogja leleplezni a bűnt, amit a lány elkövetett? Ő fogja elhozni Lily számára a halálos ítéletet?